Желирана риба

Go down

Желирана риба

Писане  dikanarov on Пет 12 Мар 2010 - 14:22

Желирана риба от скатове у нас може да си направи човек от морска котка или морска лисица. Най- добрата според мен риба за желирано е електрическият скат, но той не се въди в Черно море! Как постъпвам за да направя желираното?
Отделям дебелата част от месото на котката или лисицата за пане или пържене, а глава, гръбнак, опашка, тънките части от плавниците слагам да се варят в подсолена вода, като прибавям резени от глава целина, дефисил листа, чер пипер на зърна, дафинов лист, глава лук срязана на четири, морков. След 15 мин. врене на ключ изваждам и обезкостявам рибата. Месото нареждам на дъното на иенагласова купа или съдина. Главата, гръбнака и хрущялите от плавниците ги връщам в бульона и варя още 15-20 мин. на ключ , след което прецеждам бульона. От сварените зеленчуци вземам само моркова и го нарязвам на колелца. Пръскам колелцата върху сварената риба, като добавям нарязани на колелца : кисела краставичка и червена рязана капия. Поръсвам с зелени листа от магданоз и заливам  с бульона. Купата, като се охлади до стайна температура я слагам в хладилника за 2-3часа и желираното е готово. Обръщате купата или съдината на плато и режете като торта! Отличен ордьовър. Украсата е от резенчета лимон. Наздраве!
avatar
dikanarov
...........................
  ...........................

Регистриран на : 18.05.2009
Брой мнения : 242 Рожд.дaта : 14.01.1946
Години : 72

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите