Рапани в масло и лук

Go down

Рапани в масло и лук

Писане  vatus on Съб 13 Мар 2010 - 18:08

Експериментирали сме доста рецепти с рапани, но от няколко години с приятелите сме единодушни, че тази рецепта за нас е най-добрата, все така ги приготвяме и все още не ни е омръзнала.

Обикновенно почистените ядки от рапани ги варим 15 минути, след което ги нарязваме на резенчета 3-4 мм.
В тигана слагаме малко олио и много масло и го загряваме, след което слагаме нарязан на трахули 2-3 големи глави лук (който обича и чесън) и го пържим до златист цвят. След като е много добре запържен лука, сипваме в тигана и нарязаните рапани , посоляваме на вкус и бъркаме всичко без прекъсване в продължение на 2-3 мин. Преди да ги извадим поръсваме обилно с червен пипер и разбъркваме за последно. След като ги извадим, изцеждаме въху тях лимон..... и сядаме на масата, кой на ракийка, кой на бира, но мезето си го бива.
Въпрос на предпочитание и вкус е който иска може да си сложи магданоз, черен пипер и всякакви други подправки които обича и да експерементира, но лично аз и приятелите, ги харесваме така, както описах по-горе.
НАЗДРАВЕ!
avatar
vatus
...........................
  ...........................

Регистриран на : 11.06.2009
Брой мнения : 2774 Рожд.дaта : 14.02.1956
Години : 62

Върнете се в началото Go down

Re: Рапани в масло и лук

Писане  Rimohit on Съб 13 Мар 2010 - 18:17

Благодаря колега.Ух айде да почва сезона вече, че само ми текът лигите от тези рецепти 231589
avatar
Rimohit
...........................
  ...........................

Регистриран на : 25.08.2009
Брой мнения : 602 Рожд.дaта : 24.06.1979
Години : 39

Върнете се в началото Go down

Re: Рапани в масло и лук

Писане  Elfi on Пет 17 Юни 2011 - 12:36

vatus написа:

Обикновенно почистените ядки от рапани ги варим 15 минути,....................
НАЗДРАВЕ!

А колко трябва да врат рапаните с черупките , преди да ги почистите?
avatar
Elfi
...........................
  ...........................

Регистриран на : 05.12.2009
Брой мнения : 2825 Рожд.дaта : 28.06.1972
Години : 46

Върнете се в началото Go down

Re: Рапани в масло и лук

Писане  Albena on Пет 17 Юни 2011 - 13:19

Страхотно!Мисля да я пробвам в най-скоро време.
avatar
Albena
...........................
  ...........................

Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 3907 Рожд.дaта : 07.05.1964
Години : 54

Върнете се в началото Go down

Re: Рапани в масло и лук

Писане  vatus on Пет 17 Юни 2011 - 17:23

Elfi написа:
vatus написа:

Обикновенно почистените ядки от рапани ги варим 15 минути,....................
НАЗДРАВЕ!

А колко трябва да врат рапаните с черупките , преди да ги почистите?

Ели, от много отдавна вече не нося рапаните с черупките в къщи.
Още в водата с кукана вадя ядката и хвърлям черупката и по този начин спестявам хамалогията с мъкненето на тежките рапани както в морето така и до в къщи.
Ваденето на ядките може да се извърши и на брега с обикновенна вилица или нож, никак не е сложно, въпрос на чалъм.
После ядките ги варим в къщи - 15-20 минути и ги приготвяме по вече описаният начин.
avatar
vatus
...........................
  ...........................

Регистриран на : 11.06.2009
Брой мнения : 2774 Рожд.дaта : 14.02.1956
Години : 62

Върнете се в началото Go down

Re: Рапани в масло и лук

Писане  savi aleksiev on Пет 17 Юни 2011 - 20:49

Чувал съм че ако просрочиш времето за варене ставали жилави 12666 509158 problems
avatar
savi aleksiev
...........................
  ...........................

Регистриран на : 30.10.2009
Брой мнения : 3314 Рожд.дaта : 05.12.1961
Години : 56

Върнете се в началото Go down

Re: Рапани в масло и лук

Писане  Pesho N.Zagora on Пет 17 Юни 2011 - 20:59

Така и аз имах възможноста да опитам този специалитет миналата година на Мириус,невероятен е eyeballs_icon ,макар и да е малко тежка храна си заслужава worshippy .
avatar
Pesho N.Zagora
...........................
  ...........................

Регистриран на : 19.11.2009
Брой мнения : 2557 Рожд.дaта : 15.04.1970
Години : 48

Върнете се в началото Go down

Re: Рапани в масло и лук

Писане  Elfi on Съб 18 Юни 2011 - 0:23

vatus написа:
Elfi написа:
vatus написа:

Обикновенно почистените ядки от рапани ги варим 15 минути,....................
НАЗДРАВЕ!

А колко трябва да врат рапаните с черупките , преди да ги почистите?

Ели, от много отдавна вече не нося рапаните с черупките в къщи.
Още в водата с кукана вадя ядката и хвърлям черупката и по този начин спестявам хамалогията с мъкненето на тежките рапани както в морето така и до в къщи.
Ваденето на ядките може да се извърши и на брега с обикновенна вилица или нож, никак не е сложно, въпрос на чалъм.
После ядките ги варим в къщи - 15-20 минути и ги приготвяме по вече описаният начин.

Благодаря за отговора, вече знам :dancingHappy_i
avatar
Elfi
...........................
  ...........................

Регистриран на : 05.12.2009
Брой мнения : 2825 Рожд.дaта : 28.06.1972
Години : 46

Върнете се в началото Go down

Re: Рапани в масло и лук

Писане  Albena on Съб 18 Юни 2011 - 8:34

savi aleksiev написа:Чувал съм че ако просрочиш времето за варене ставали жилави 12666 509158 problems
Моят опит показва че трябва да се варят около 35 мин. на бавен огън.
avatar
Albena
...........................
  ...........................

Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 3907 Рожд.дaта : 07.05.1964
Години : 54

Върнете се в началото Go down

Re: Рапани в масло и лук

Писане  rikitikitavi on Нед 10 Юли 2011 - 17:14

аз ги варя 3 до 4 минути да врът, с часовник в ръка и после ги поливам обилно със студена вода да се охладят.
avatar
rikitikitavi
...........................
  ...........................

Регистриран на : 25.02.2010
Брой мнения : 2252 Рожд.дaта : 12.05.1975
Години : 43

Върнете се в началото Go down

Re: Рапани в масло и лук

Писане  Дели on Пон 1 Авг 2011 - 22:57

И аз ги варя само 3 минути. Колкото повече се варят, стават по жилави.
avatar
Дели
...........................
  ...........................

Регистриран на : 23.05.2009
Брой мнения : 1113 Рожд.дaта : 22.07.1961
Години : 57

http://www.gravirane.net

Върнете се в началото Go down

Re: Рапани в масло и лук

Писане  tano on Пон 1 Авг 2011 - 23:05

незнам колко ги варите но ми потекоха лигите с тея рецепти
avatar
tano
...........................
  ...........................

Регистриран на : 03.06.2010
Брой мнения : 1674 Рожд.дaта : 21.03.1970
Години : 48

Върнете се в началото Go down

Re: Рапани в масло и лук

Писане  Дели on Вто 2 Авг 2011 - 0:08

Тук май трябва да се чете само със лигавник.
avatar
Дели
...........................
  ...........................

Регистриран на : 23.05.2009
Брой мнения : 1113 Рожд.дaта : 22.07.1961
Години : 57

http://www.gravirane.net

Върнете се в началото Go down

Re: Рапани в масло и лук

Писане  simeonnn on Вто 2 Авг 2011 - 0:16

Такава гад,не съм ял А говорите за лигавници трее да пробам
avatar
simeonnn
...........................
  ...........................

Регистриран на : 08.12.2009
Брой мнения : 6866 Рожд.дaта : 03.09.1965
Години : 52

Върнете се в началото Go down

Re: Рапани в масло и лук

Писане  justinian on Сря 7 Сеп 2011 - 19:16

Бате Ванко, рецептата е супер. Вчера, след четиричасово безрезултатно обикаляне с харпуна реших да се възползвам от други морски дарове. Кукана ми е метър и половина. Напълних го от край до край с ядки. У дома ги измих хубаво и ги варих 15 минути в тенджерата под налягане, после спазих рецептата ти, в следствие на което получих устни заповеди от дъщеря ми и жена ми без рапани повече да не се връщам от морето. :609c1f728720fb
Видя ли сега ко ма напраи?... sunglasses2
avatar
justinian
глоб.модератор
глоб.модератор

Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 905 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 48

Върнете се в началото Go down

Re: Рапани в масло и лук

Писане  Светозар Върбанов on Сря 7 Сеп 2011 - 19:25

Готвил съм рапани доста пъти и варя ядките докато водата стане бистра без бели мътилки в нея ! Водата се сменя няколко пъти ! След това се режат на шайби и се пържат в масло с чесън .
avatar
Светозар Върбанов
...........................
  ...........................

Регистриран на : 02.03.2011
Брой мнения : 3176 Рожд.дaта : 15.10.1976
Години : 41

https://www.facebook.com/groups/227639040739150/

Върнете се в началото Go down

Re: Рапани в масло и лук

Писане  vlado_fidera on Нед 20 Ное 2011 - 23:15

месото на рапана не бива да се вари повече от 4-5 минути , защото след тованаистина става жилаво
avatar
vlado_fidera
...........................
  ...........................

Регистриран на : 22.08.2011
Брой мнения : 178 Рожд.дaта : 08.09.1959
Години : 58

Върнете се в началото Go down

Re: Рапани в масло и лук

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите