ОБРАБОТКА НА ОКТОПОД

Go down

ОБРАБОТКА НА ОКТОПОД

Писане  Петър Василев on Вто 27 Апр 2010 - 11:54

Абе пиша по другите форуми пък тук не съм обяснил като хората бесило

Октопода се бие в земята ,но внимаваш,да не го разкъсаш и развалиш ако го блъскаш като идиот.
1.Като го уловиш го оставяш да умре или му забиваш едно ножче между очите и умира,но това не е за предпочитане,защото като го биеш в земята после се разкъсва.
2.Обръщаш му шапката и вадиш вътрешностите(ШАПКАТА МУ Е ТЯЛОТО)
3.Избираш си место къде ще го биеш и поливаш с морска вода.
4.Хващаш го така все едно ще носиш поднос смях и го пляскаш в земята ,но не колкото сила имаш nono силно ,но и не прекалено силно,защото ще се разкъса и редуваш един път от едната страна,после от другата докато започне да избелява.
Октопода при удрянето изпуска една слуз,,,не я измивайте а удряйте октопода само там,на едно и също место.Тази слуз помага .
5.Когато побелее почвате да го търкате в слузта,в кръг,,като редувате двете страни.
6.Пипалата на октопода ще започнат да се къдрят,тогава сипвате малко морска вода на същото това место и продължавате.Като се понакъдрят пипалата ,взимате една пласмасова кофа и слагате вътре октопода и пак малко морска вода и започвате с ръка да въртите в кръг октопода.
Става и с наелонова торбичка и е по-лесно,,пак октопода вътре и малко вода и почвате лява ръка на горе,дясна на долу,,като везни.Периодично се измива октопода с морска вода и пак в торбичката с чиста вода.
Това се прави докато спре да се пени ,октопода трябва да се подуе и пипалата да се накъдрят.
После се измива хубаво в морето и ако имате време го закачате на някоя лодка или където намерите над морето и се оставя там да изсъхне и от там на скарата ся щи кажа
Ако се извърши правилно тази процедура после на скарата става локум eyeballs_icon
Ако е много голям октопода и не може да се бие в земята ,намирате някакво дърво или дъска и го биете с нея и го триете в слузта му докато побелее.По-нататък както съм обяснил по-горе 509158
Да ВИ е сладко 45479
avatar
Петър Василев
...........................
  ...........................

Регистриран на : 15.05.2009
Брой мнения : 6636 Рожд.дaта : 28.03.1968
Години : 50

http://www.gofishingbg.com

Върнете се в началото Go down

Re: ОБРАБОТКА НА ОКТОПОД

Писане  gogo26 on Вто 27 Апр 2010 - 12:34

Ценно обяснение :609c1f728720fb
А как може бързо да се умървти октопод под водата?
В повечето случаи като го спипам под някой камък,почва едно лудо дърпане а пък времето е много ограничено problems А пък не върви да се стреля с харпун, защото става мазало и стрелата отива на кино mistaken
Гърците ги ловят с един як четеризъбец с дебела дървена дръжка,но само на плиткото.
Онагледявам ся щи кажа
avatar
gogo26
...........................
  ...........................

Регистриран на : 22.02.2010
Брой мнения : 940 Рожд.дaта : 26.10.1971
Години : 46

Върнете се в началото Go down

Re: ОБРАБОТКА НА ОКТОПОД

Писане  cerberus on Вто 27 Апр 2010 - 21:25

gogo26 написа:Ценно обяснение :609c1f728720fb
А как може бързо да се умървти октопод под водата?
Обръщаш му торбичката и му късаш вътрешностите, не е много хуманно, но е най бързия начин
avatar
cerberus
...........................
  ...........................

Регистриран на : 17.06.2009
Брой мнения : 498 Рожд.дaта : 16.07.1909
Години : 109

Върнете се в началото Go down

Re: ОБРАБОТКА НА ОКТОПОД

Писане  Gergov on Пет 9 Юли 2010 - 9:59

Една добавка след като стего хванали,
го варите по испанския метод.
Коркова тапа във водата ки кото поври час и половини става мек
като поничка за по сигурно две тапи но КОРКОВИ от хуба корк

Gergov
...........................
  ...........................

Регистриран на : 07.07.2010
Брой мнения : 73 Рожд.дaта : 26.06.1961
Години : 57

Върнете се в началото Go down

Re: ОБРАБОТКА НА ОКТОПОД

Писане  maestroto on Пет 9 Юли 2010 - 10:23

Ако не искате да го блъскате в земята и имате време до консумацията, го слагате във фризера, да замръзне. След това размразявате, измивате и почиствате вътрешностите и слагате в тенджера, една чаша бяло вино или бира за да се обработва само на парата и след 30-4- мин е готово.Може да белите вендузите, може и не. Нататък ясно.
avatar
maestroto
...........................
  ...........................

Регистриран на : 30.11.2009
Брой мнения : 713 Рожд.дaта : 17.05.1960
Години : 58

Върнете се в началото Go down

Re: ОБРАБОТКА НА ОКТОПОД

Писане  Gergov on Пет 9 Юли 2010 - 11:23

Пробвал съм гръцкия метод с замразяване но не е същото като с корка
не че пречи да го замразите за ден два
но препоръчвам да сложите две тапи и ще видите разлика

Gergov
...........................
  ...........................

Регистриран на : 07.07.2010
Брой мнения : 73 Рожд.дaта : 26.06.1961
Години : 57

Върнете се в началото Go down

Re: ОБРАБОТКА НА ОКТОПОД

Писане  esox hunter on Пет 9 Юли 2010 - 11:53

Колеги, кажете нещо за маринати. Има ли и какви маринати за да стане по крехък октопода преди печене на скара (готвене)...
Дайте рецепти за мариноване sunglasses2
avatar
esox hunter
...........................
  ...........................

Регистриран на : 15.10.2009
Брой мнения : 896 Рожд.дaта : 11.01.1970
Години : 48

Върнете се в началото Go down

Re: ОБРАБОТКА НА ОКТОПОД

Писане  Gergov on Пет 9 Юли 2010 - 12:29

Гърците го завиват в флио и го печат директно на ската но не съ пробвал
преи да го печеш на първо го свари 40м с тапи
и после зехтин и подправки на вкус хубав зехтин студено пресован
както го вариш може да сложиш дафинов лист, чаша червено вино,
бахар, чесън, сол не слагай може и малко хубав оцет
не това то което се продава за 70 ст.

Gergov
...........................
  ...........................

Регистриран на : 07.07.2010
Брой мнения : 73 Рожд.дaта : 26.06.1961
Години : 57

Върнете се в началото Go down

Re: ОБРАБОТКА НА ОКТОПОД

Писане  Петър Василев on Пет 9 Юли 2010 - 12:54

esox hunter написа:Колеги, кажете нещо за маринати. Има ли и какви маринати за да стане по крехък октопода преди печене на скара (готвене)...
Дайте рецепти за мариноване sunglasses2
Рецепта ''ЛОКУМ'' смях

Поставяш добре почистения октопод в една тенджера с една цяла обелена глава лук и един цял морков,пак обелен и сипваш 2-3 супени лужици вода ,не повече.Захлупваш задължително и наблюдаваш смях
От време на време проверяваш с една вилица като го боцкаш дали е омекнал и гледаш да не изпие водата,,,ако свръши водата и още не е оменал добавяш ,но малко пак.Като омекне нарязваш октопода на малки парченца 364672





После слагаш нарязания октопод пак в тенджерата и режиш една-две глави кромид-лук и го запържваш .Добавяш чер пипер,сол и риган или чубрица и чаша вино.
После като е готов ,,ако остане след опитването смях го слагаш в някакъв съд и го потапяш в олио.Така се съхранява доста време,,в хладилника де смях

Ето ,тук на снимката е направен по този начин



avatar
Петър Василев
...........................
  ...........................

Регистриран на : 15.05.2009
Брой мнения : 6636 Рожд.дaта : 28.03.1968
Години : 50

http://www.gofishingbg.com

Върнете се в началото Go down

Re: ОБРАБОТКА НА ОКТОПОД

Писане  Nikolov on Пет 9 Юли 2010 - 20:01




В тенджерата вода и оцет и го слагаш да се вари за 40 мин ,след това на скарата и става много вкусен без много ,много играчка.
Въпреки големината става много мек и изобщо жилав.
avatar
Nikolov
...........................
  ...........................

Регистриран на : 08.09.2009
Брой мнения : 388 Рожд.дaта : 24.12.1975
Години : 42

http://www.greekspearfishing.com

Върнете се в началото Go down

за охтоподите

Писане  ???? on Съб 29 Яну 2011 - 13:32

Мъжа ми е грък и в къщи той приготвя охтоподите. Първо замразява охтопода за няколко дена, ако е голям може и за седмица. После го оставя да се размрази добре и го слага в тенжера на слаб огън, без вода и подправки. Казва че от водата става по-жилав. Охтопода си пуска собствен сос в който си се сварява. Вари се докато си изпие всичкия сос. Често се объща ако е по-малък и цял. Ако е нарязан се разбърква. След като омекне се подправя според вкуса на всеки - зехтин , подправки, може да се сготви с лук, домати и картофи като яхния. Хубаво мезе става като се нареже и се залее със зехтин, оцет, сол и риган и се оставя в хладилника за да се маринова. Има значение и каква разновидност е охтопода и къде е бил хванат. Мъжките охтоподи са по- крехки, също и охтоподите с големи вендузи.
avatar
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: ОБРАБОТКА НА ОКТОПОД

Писане  Петър Василев on Съб 29 Яну 2011 - 14:23

geizer написа: Мъжките охтоподи са по- крехки, също и охтоподите с големи вендузи.
Teзи с големите вендузи са женските sunglasses2 а мъжките и те имат тук-там по пипалата големи вендузи sunglasses2
Октоподите с необичайно дългите пипала се казват ''Αлидона''.Те не стават за консумация,защото каквото и да ги правиш си остават жилави.Алидоната е хубава за стръв за парагад sunglasses2
Това е октопода




а това е Алидона

avatar
Петър Василев
...........................
  ...........................

Регистриран на : 15.05.2009
Брой мнения : 6636 Рожд.дaта : 28.03.1968
Години : 50

http://www.gofishingbg.com

Върнете се в началото Go down

Re: ОБРАБОТКА НА ОКТОПОД

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите