ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.

Страница 1 от 3 1, 2, 3  Next

Предишната тема Следващата тема Go down

ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.

Писане  Петър Василев on Пон 21 Юни 2010 - 21:41

Първо се изчиства от вътрешностите и се вади гръбната кост с главата,,да остане само филе.
Слага се в съд и се поръсва с едра сол и се покрива с оцет.
Престоява в хладилника 5-6 часа и след това се изсипва оцета и се покрива с олио,за предпочитане е маслиненото.
След това е готова за консумация,,,,страшно мезенце за ракийка sunglasses2

Да ви е сладко 746ce3b094d0cffa354b





Последната промяна е направена от Петър Василев на Пет 2 Май 2014 - 11:39; мнението е било променяно общо 3 пъти
avatar
Петър Василев
...........................
  ...........................

Регистриран на : 15.05.2009
Брой мнения : 6625 Рожд.дaта : 28.03.1968
Години : 49

http://www.gofishingbg.com

Върнете се в началото Go down

Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.

Писане  КИРО on Пон 21 Юни 2010 - 21:46

Аааа,утре ако бай Тодор донесе - ще го пробвам това. :d5116e0ebf2fc8
avatar
КИРО
...........................
  ...........................

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 20686 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 60

Върнете се в началото Go down

Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.

Писане  topgun on Вто 22 Юни 2010 - 1:16

Тва чудо май ще е доста арно...

topgun
...........................
  ...........................

Регистриран на : 18.05.2010
Брой мнения : 70 Рожд.дaта : 01.08.1964
Години : 53

Върнете се в началото Go down

Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.

Писане  savi aleksiev on Вто 22 Юни 2010 - 21:20

12666 А лесно ли се цепи по гръбнака прясна problems
avatar
savi aleksiev
...........................
  ...........................

Регистриран на : 30.10.2009
Брой мнения : 3305 Рожд.дaта : 05.12.1961
Години : 56

Върнете се в началото Go down

Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.

Писане  Петър Василев on Вто 22 Юни 2010 - 21:29

savi aleksiev написа: 12666 А лесно ли се цепи по гръбнака прясна problems
Ако е прясна да, много лесно,хващаш главата и дърпаш на долу и към корема и излизат всички вътрешности,после захващаш гръбната кост и дърпаш по същия начин sunglasses2
avatar
Петър Василев
...........................
  ...........................

Регистриран на : 15.05.2009
Брой мнения : 6625 Рожд.дaта : 28.03.1968
Години : 49

http://www.gofishingbg.com

Върнете се в началото Go down

Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.

Писане  savi aleksiev on Вто 22 Юни 2010 - 21:35

Е те това не го знаех :worshippy: .
Благодаря човек се учи :ся щи кажа:
avatar
savi aleksiev
...........................
  ...........................

Регистриран на : 30.10.2009
Брой мнения : 3305 Рожд.дaта : 05.12.1961
Години : 56

Върнете се в началото Go down

Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.

Писане  tano on Вто 10 Авг 2010 - 23:24

рецептата има пропуск - не се казва че много бързо свършва 509601
avatar
tano
...........................
  ...........................

Регистриран на : 03.06.2010
Брой мнения : 1673 Рожд.дaта : 21.03.1970
Години : 47

Върнете се в началото Go down

Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.

Писане  maestroto on Вто 10 Авг 2010 - 23:28

С тези теми за маринована хамсия ми запалихте главата. Сега ще отварям буркана с маринован карагьоз, щото съм момченце. И после май водата ще се пие цяла вечер!
avatar
maestroto
...........................
  ...........................

Регистриран на : 30.11.2009
Брой мнения : 711 Рожд.дaта : 17.05.1960
Години : 57

Върнете се в началото Go down

Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.

Писане  tano on Вто 10 Авг 2010 - 23:31

maestroto написа:С тези теми за маринована хамсия ми запалихте главата. Сега ще отварям буркана с маринован карагьоз, щото съм момченце. И после май водата ще се пие цяла вечер!
тъкмо да се пречистат бъбреците малко смях
avatar
tano
...........................
  ...........................

Регистриран на : 03.06.2010
Брой мнения : 1673 Рожд.дaта : 21.03.1970
Години : 47

Върнете се в началото Go down

Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.

Писане  justinian on Сря 11 Авг 2010 - 11:17

Петьо, аз хамсията също я правя по стара гръцка рецепта, която е следната:
Хамсията се заравя в едра морска сол и престоява така 24 часа. След това се подрежда с коремите нагоре в подходящ съд, като между всеки ред риба се поръсва по шепа печена, нейодирана морска сол. Печената морска сол приготвям по следния начин- в загрята на 200 градуса фурна поставям съда със солта и изключвам фурната. Остатъчната температура е достатъчна да изпари влагата от солта. Печената сол изтегля влагата от рибата и същевременно, не може да я "пресоли".
След като рибата е подредена в съда, престоява така 48 часа, след което се затиска с т.нар."баския"- тежест. Аз слагам дървена скара и отгоре едно паве-така тежестта равномерно се разпределя върху рибата. След няколко дни /а понякога и след няколко часа/ се образува саламура. Ако това не се случи, направете силно солен разтвор- саламура и долейте в съда с рибата, да я покрие. След като минат 7 /седем/ месеца рибата е "узряла" и е готова за консумация. Костта се отделя изключително лесно от месото, което е придобило характерен червеникавокафяв цвят и специфичен аромат.
Ако рибата ви се стори солена, може да я обезсолите по следния бърз и много ефективен начин- 0,5 л газирана вода и 3 супени лъжици оцет. Филетата остават твърди и не се размекват от сладката вода.
Тази рецепта съм пробвал с хамсия и черноморска сардина. Резултатите са впечатляващи.
sunglasses2
avatar
justinian
глоб.модератор
глоб.модератор

Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 891 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 47

Върнете се в началото Go down

Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.

Писане  vvt1970 on Сря 11 Авг 2010 - 15:12

Не сте хора, с тия рецепти само за ядене мисля sunglasses2
avatar
vvt1970
...........................
  ...........................

Регистриран на : 03.01.2010
Брой мнения : 722 Рожд.дaта : 23.09.1970
Години : 47

Върнете се в началото Go down

Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.

Писане  ???? on Пон 6 Юни 2011 - 20:58

Ох на чичко рецептите,ооооооооха spying
avatar
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.

Писане  КИРО on Пет 10 Юни 2011 - 13:25

Тука ще пиша.
Не е по Гръцки,ама е по Кичевски.
С малко подсказване от Тони де. sunglasses2

Първо - осоляване.
Те така го правя.


това ми събира 2кг хамсия,и кило сол.
След като престои 4-6 дена,измивам рибата от солта,
и я поставям в сладка вода за 3 часа,нека леееко да тече отгоре чешмата.
После отделям филетата,и ги хвърлям в саламура.
Която е 4л вода,малко сол и 0.5л оцет.
Престоява около 10 часа.
Следва изцеждане на рибата.


Сега вече малко тарикътлъци.
Пресен копър,ама много.


Докато изстине олиото


си пригответе 3-4 листа дафинов лист,маалко девисил,20-тина зърна черен пипер.
Сипвате олиото в буркана,и нареждате като за мариноване.
Не жалете копъра,накрая отгоре те така


и изглед отстрани


Салфетките са зад кадър,ама има за всички. spying
След седмица ще има проби.

Аки ви остане малко,ей такива бързи номера стават.


Довечера май пак такова мезе ще се прави. sunglasses2
avatar
КИРО
...........................
  ...........................

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 20686 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 60

Върнете се в началото Go down

Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.

Писане  batjoro81 on Пет 10 Юни 2011 - 15:37

eyeballs_icon eyeballs_icon Направо ми потекоха лигите, супер е станала. worshippy
avatar
batjoro81
...........................
  ...........................

Регистриран на : 25.11.2010
Брой мнения : 52 Рожд.дaта : 22.01.1981
Години : 36

Върнете се в началото Go down

Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.

Писане  Tiho Todorov on Пет 10 Юни 2011 - 19:54

Ами сега откъде да търсим прясна хамсия magnifier
Палнете фитила,а ние НЕморските.... 509601 смях смях
avatar
Tiho Todorov
...........................
  ...........................

Регистриран на : 24.12.2010
Брой мнения : 2535 Рожд.дaта : 19.06.1976
Години : 41

Върнете се в началото Go down

Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.

Писане  Мънцата on Пет 10 Юни 2011 - 20:25

КИРО написа:
След седмица ще има проби.
:b23b8673c6466f :689a4208aff0bd
avatar
Мънцата
...........................
  ...........................

Регистриран на : 08.10.2009
Брой мнения : 12825 Рожд.дaта : 19.05.1971
Години : 46

Върнете се в началото Go down

Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.

Писане  ???? on Вто 28 Юни 2011 - 20:11

Пробвах рецептата на Тони,но я изядох по рецептата на Петьо смях смях смях
за три седмици от поставянето и в сол,опапах 5 кг. тоест всичката spying утре залагам нови 10 кг.

avatar
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.

Писане  Мънцата on Вто 28 Юни 2011 - 20:20

174dfdaa6259a1cd9d13 И тва ми било приятел a275a53363d0ff61431f

Но пък това ми напомни за 364672
КИРО написа:Салфетките са зад кадър,ама има за всички. spying
След седмица ще има проби.
Кирееее, вече минаха 2 седмици ве .... spying
avatar
Мънцата
...........................
  ...........................

Регистриран на : 08.10.2009
Брой мнения : 12825 Рожд.дaта : 19.05.1971
Години : 46

Върнете се в началото Go down

Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.

Писане  КИРО on Вто 28 Юни 2011 - 21:40

Мънцата написа: .....Кирееее, вече минаха 2 седмици ве .... spying
Ами май и повече минаха,ама някой ми обра дома,та и те ....
avatar
КИРО
...........................
  ...........................

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 20686 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 60

Върнете се в началото Go down

Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.

Писане  Петър Василев on Нед 9 Мар 2014 - 10:23

Намерих видео,макар,че е на гръцки и малко хора ще разберат какво "пеят" гърците,но все пак дава малко пояснение как се прави.





avatar
Петър Василев
...........................
  ...........................

Регистриран на : 15.05.2009
Брой мнения : 6625 Рожд.дaта : 28.03.1968
Години : 49

http://www.gofishingbg.com

Върнете се в началото Go down

Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.

Писане  Румен Ганев on Нед 9 Мар 2014 - 11:39

Ще пробвам и тая рецепта , ама ще почакам нашта хамсия да порасне.Като гледам тия ваши гавроси - те два пъти по големи от тая която насолих.А е много стегната и не може да се отделят лесно филета.
avatar
Румен Ганев
...........................
  ...........................

Регистриран на : 08.02.2012
Брой мнения : 626 Рожд.дaта : 18.04.1964
Години : 53

Върнете се в началото Go down

Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.

Писане  Петър Василев on Нед 9 Мар 2014 - 12:19

ганев написа:.А е много стегната и не може да се отделят лесно филета.
Точно такава трябва да е за да я обезкостиш. sunglasses2 
Щом е стегната значи,че е много прясна!

avatar
Петър Василев
...........................
  ...........................

Регистриран на : 15.05.2009
Брой мнения : 6625 Рожд.дaта : 28.03.1968
Години : 49

http://www.gofishingbg.com

Върнете се в началото Go down

Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.

Писане  Румен Ганев on Нед 9 Мар 2014 - 12:35

Петър Василев написа:
Щом е стегната значи,че е много прясна!

Така е ама размера и е 10-11см. и обезкостяването е трудно.
avatar
Румен Ганев
...........................
  ...........................

Регистриран на : 08.02.2012
Брой мнения : 626 Рожд.дaта : 18.04.1964
Години : 53

Върнете се в началото Go down

Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.

Писане  gogata1 on Нед 9 Мар 2014 - 20:01

Втория клип ме заинтригува , обаче имам проблем !? Първо не разбирам нищо на гърчолята ,второ няма звук на клиповете (може проблема със звука да е в моя телевизор ) . Ако може някой да ми преведе как прави рибката тая цицорестата :) Благодаря предварително .
avatar
gogata1
...........................
  ...........................

Регистриран на : 13.11.2012
Брой мнения : 1874 Рожд.дaта : 21.10.1963
Години : 54

Върнете се в началото Go down

Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.

Писане  paynera on Нед 9 Мар 2014 - 20:27

gogata1 написа:Втория клип ме заинтригува , обаче имам проблем !? Първо не разбирам нищо на гърчолята  ,второ  няма звук на клиповете (може проблема със звука да е в моя телевизор ) . Ако може някой да ми преведе как прави рибката тая цицорестата :) Благодаря предварително .
Да и аз искам рецептата.По скаипа питах чичо си които живее 6 години вече в Гърция - тои ми отговори само - мариновано гавро.Искам конкретно рецептата - Благодаря.
avatar
paynera
...........................
  ...........................

Регистриран на : 08.09.2011
Брой мнения : 2378 Рожд.дaта : 03.02.1973
Години : 44

Върнете се в началото Go down

Re: ХАМСИЯ ПО ГРЪЦКИ.

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Страница 1 от 3 1, 2, 3  Next

Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите