Как да си направим пушена риба ?

Страница 1 от 4 1, 2, 3, 4  Next

Go down

Как да си направим пушена риба ?

Писане  valentin_l_ivanov on Съб 8 Авг 2009 - 0:16

Колеги, надявам се да дадете някои интересни предложения по тази тема. Най-малкото за това, защото пушената рибка си е екстра мезенце-и за биричка, и за винце, и за ракийка! Аз зная два начина, става за пушене и на сланина, и мога да го споделя само ако някой се интересува. А другия начин го знам от по-миналата година, и то от варненец, който срещнах на яз."Домлян"; дошъл на почивка на Хисаря, и разучавал водоемите по тоя край...Айде, да ви "чуя" и аз ще споделя какво знам-само ще ви кажа, че метода ми е изпитан, "работи" и дава чудесни резултати- и със сладководна, и с морска риба!  :609c1f728720fb
avatar
valentin_l_ivanov
...........................
  ...........................

Регистриран на : 21.07.2009
Брой мнения : 224 Рожд.дaта : 10.02.1966
Години : 52

Върнете се в началото Go down

Re: Как да си направим пушена риба ?

Писане  valentin_l_ivanov on Съб 8 Авг 2009 - 17:23

Добре,...ето какво правя аз.
I-ви начин: Вземам една тенекия от сирене. Поставям я с дъното надолу на земята. В горния край, на разстояние около 3 см от горния ръб, пробивам срещуположно (на 90 градуса) 4 дупки, през които да може да минат 2 метални шиша от обикновена тел. На дъното на тенекията нарязвам сурови клонки от дръвче с костилков плод-череша, праскова, синя слива или др., на парчета с дължина до 10 см, които да покрият дъното с дебелина около 4-5 см. Завързвам рибите за опашките с канап, който пък закачам за двата шиша. Отгоре похлупвам тенекията със стар капак от тенджера. Поставям на земята 2 камъка с височина около 30 см така,че върху тях да поставя после тенекията, а между тях наклаждам огън и правя жар. Поставям тенекията върху камъните, жарта напича дъното и започва бавен процес на овъгляване на суровите клонки. Започва да се отделя гъст пушек, който опушва рибата и излиза през по-широките дупки за шишовете навън. Температурата не трябва да се повишава много, за да не се стопи рибата, а само да се опушва. За 50 - 60 минути рибата е готова и придобива златист оттенък, а аромата и вкуса е супер! Ако рибата е с по-голяма дължина, може да се пробва да се запоят или нитоват две тенекии една за друга, за да не се повишава температурата на пушека към рибата. Потози начин съм си приготвял малки скумрии, стават перфектни.
II-ри начин - използвам стар, неупотребяван метален варел (200 л), дупките за шишовете пробивам на 3-5 см от долния ръб на дъното на варела. Изкопавам трап с дълбочина 50 см в земята, като от дупката настрани на разстояние 60 см правя канал с лек наклон. Диаметърът на дупката в земята трябва да е по-малък от този на варела, за да може варела да похлупи трапа. След това в трапа наклаждам огън и правя жар. Завързвам рибите за опашките с канап, който пък закачам за двата шиша отвътре на варела. После внимателно, за да не падне рибата, похлупвам с варела трапа със жарта. По канала, който излиза настрани от трапа, започвам да вкарвам вътре сухи листа в трапа, които при досега си със жарта се овъгляват и започват яко да отделят гъст пушек (особено ако опушвам сланина, която капе върху жарта). Листата не могат да се възпламенят, защото под варела няма кислород от пушека, който излиза през дупките за шишовете навън. Задачата ми е да следя щом листата се овъглят, да доставя нова порция орехови листа по канала навътре, без да местя варела от мястото му. Тук времето за опушването е малко по-голямо – 2-3 часа. Да ви е сладко, и наздраве! :609c1f728720fb


Последната промяна е направена от valentin_l_ivanov на Сря 25 Ное 2009 - 18:54; мнението е било променяно общо 1 път
avatar
valentin_l_ivanov
...........................
  ...........................

Регистриран на : 21.07.2009
Брой мнения : 224 Рожд.дaта : 10.02.1966
Години : 52

Върнете се в началото Go down

Re: Как да си направим пушена риба ?

Писане  КИРО on Съб 8 Авг 2009 - 18:50

Вальо,пробвали сме в поделението първата ти рецепта.
Наистина става трепач,пък и докато си изпиеме ракийката,рибата вече беше готова.
avatar
КИРО
...........................
  ...........................

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 20955 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 60

Върнете се в началото Go down

Re: Как да си направим пушена риба ?

Писане  justinian on Сря 7 Окт 2009 - 0:20

Вальо, преди да се опуши рибата трябва ли да се овкуси или осоли?
avatar
justinian
глоб.модератор
глоб.модератор

Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 914 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 48

Върнете се в началото Go down

как да си направим пушена риба

Писане  dikanarov on Чет 8 Окт 2009 - 12:21

Осоляването на рибата е според вкуса на правещия! Моята пушилня е също от тенекия от сирене и си пуша и свински гърди, език, пиле, риба, филета, като ги предварително осолявам на вкус, поприковам или овкусявам с риган, мащерка, чер пипер или чесън според случая. Времето на опушване при мен е:- за сланина и гърди до 10мин.- за риба 30мин., - за език / предварително сварен/ -35мин.,- за филета и пиле 45.-60м. / зависи от големината и дебелината на филето и пилето/! Пушенето го правя и на газовата печка, като пускам за всеки случай и абсорбатора. Но обикновено няма нужда, защото покривам срезовете на капака на кутията с мокра кърпа на два-три ката. Ако се поизсуши я намокрям отново. Кутията я отварям на открито място или балкон, та да не остане мирис от дим при ваденето на опушените благини. Хайде на здраве!
avatar
dikanarov
...........................
  ...........................

Регистриран на : 18.05.2009
Брой мнения : 242 Рожд.дaта : 14.01.1946
Години : 72

Върнете се в началото Go down

Re: Как да си направим пушена риба ?

Писане  justinian on Чет 8 Окт 2009 - 19:55

Благодаря!
Колега Диканаров, би ли постнал някакво чертежче или поне скица на тази минипушилня?
avatar
justinian
глоб.модератор
глоб.модератор

Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 914 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 48

Върнете се в началото Go down

Re: Как да си направим пушена риба ?

Писане  майсторчето страхил on Чет 8 Окт 2009 - 20:10

Лично аз ползвам стар 200 литров изкормен варел и опилки от мешово дърво(никога чам),но ако незнаете пушеното съдържа катран,и е рако образуващо.




Туй ли е ве Страхиле ?
КИРО
avatar
майсторчето страхил
...........................
  ...........................

Регистриран на : 15.06.2009
Брой мнения : 1594 Рожд.дaта : 01.07.1964
Години : 54

Върнете се в началото Go down

Re: Как да си направим пушена риба ?

Писане  Nikolov on Чет 8 Окт 2009 - 22:34

А какви видове морска риба, биха могли да се приготвят по този начин??
avatar
Nikolov
...........................
  ...........................

Регистриран на : 08.09.2009
Брой мнения : 388 Рожд.дaта : 24.12.1975
Години : 42

http://www.greekspearfishing.com

Върнете се в началото Go down

Re: Как да си направим пушена риба ?

Писане  майсторчето страхил on Чет 8 Окт 2009 - 23:06

Nikolov написа:А какви видове морска риба, биха могли да се приготвят по този начин??
Качествена :58b46cfc40254e
avatar
майсторчето страхил
...........................
  ...........................

Регистриран на : 15.06.2009
Брой мнения : 1594 Рожд.дaта : 01.07.1964
Години : 54

Върнете се в началото Go down

Re: Как да си направим пушена риба ?

Писане  КИРО on Чет 8 Окт 2009 - 23:18

Nikolov написа:А какви видове морска риба, биха могли да се приготвят по този начин??
Скумрията,едрия сафрид и балтийската трицона са пробвани на подобно украшение.
Значи за сега само скумрията ми е харесала.И домашен заек де.
avatar
КИРО
...........................
  ...........................

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 20955 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 60

Върнете се в началото Go down

Re: Как да си направим пушена риба ?

Писане  Nikolov on Чет 8 Окт 2009 - 23:45

КИРО написа:
Nikolov написа:А какви видове морска риба, биха могли да се приготвят по този начин??
Скумрията,едрия сафрид и балтийската трицона са пробвани на подобно украшение.
Значи за сега само скумрията ми е харесала.И домашен заек де.

Благодаря Кире!!Със скумрия ще опитам та ако стане ,ще пиим едно ако не здраве да е sausage
avatar
Nikolov
...........................
  ...........................

Регистриран на : 08.09.2009
Брой мнения : 388 Рожд.дaта : 24.12.1975
Години : 42

http://www.greekspearfishing.com

Върнете се в началото Go down

Re: Как да си направим пушена риба ?

Писане  justinian on Съб 10 Окт 2009 - 9:17

Благодаря на всички за своевременните отговори!
avatar
justinian
глоб.модератор
глоб.модератор

Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 914 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 48

Върнете се в началото Go down

Re: Как да си направим пушена риба ?

Писане  майсторчето страхил on Нед 11 Окт 2009 - 18:37

майсторчето страхил написа:




Туй ли е ве Страхиле ?
КИРО
Този нее мой(копирах го от нета) но гледах подобно на един руски канал "охота и рибалка"как хората в такова подобно на огъня приготвиха дирестно рибата.Хем я опекоха,хем я опушиха,та съм започнал подобно.Като го приключа ще го пусна за оглед :58b46cfc40254e
avatar
майсторчето страхил
...........................
  ...........................

Регистриран на : 15.06.2009
Брой мнения : 1594 Рожд.дaта : 01.07.1964
Години : 54

Върнете се в началото Go down

Re: Как да си направим пушена риба ?

Писане  valentin_l_ivanov on Съб 31 Окт 2009 - 22:24

justinian написа:Вальо, преди да се опуши рибата трябва ли да се овкуси или осоли?
Разбира се, на вкус-както я харесваш. Вчера пак се събрахме и...




Хапнахме и пийнахме и за ваше здраве! наздраве
avatar
valentin_l_ivanov
...........................
  ...........................

Регистриран на : 21.07.2009
Брой мнения : 224 Рожд.дaта : 10.02.1966
Години : 52

Върнете се в началото Go down

Re: Как да си направим пушена риба ?

Писане  Моряка on Съб 31 Окт 2009 - 22:56

Аз се запалих,не за риба,за друго,но да питам каква ще е разликата(във времето или) ако се ползват клончета или опилки(стърготини)И има ли значение дали е прясно отрязано дърво или 2 годишно,което съхне вече при мен.Меше!?
avatar
Моряка
глоб.модератор
глоб.модератор

Регистриран на : 15.05.2009
Брой мнения : 8038 Рожд.дaта : 30.12.1967
Години : 50

Върнете се в началото Go down

Re: Как да си направим пушена риба ?

Писане  timo1 on Съб 31 Окт 2009 - 23:28

Не е ли малко времето за пушене както казвате 10-20-50 мин.?
аз ги тутля по 5-6 часа и пак ми се гледа малко


Убаво си е зимата еи sausage
avatar
timo1
...........................
  ...........................

Регистриран на : 21.07.2009
Брой мнения : 153 Рожд.дaта : 08.09.1970
Години : 48

Върнете се в началото Go down

Re: Как да си направим пушена риба ?

Писане  ???? on Съб 31 Окт 2009 - 23:48

От бахура да ми запазиш....че съм момченце sunglasses2
avatar
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Как да си направим пушена риба ?

Писане  valentin_l_ivanov on Нед 1 Ное 2009 - 2:42

Моряка написа:...каква ще е разликата... ако се ползват клончета или опилки(стърготини)..има ли значение дали е прясно отрязано дърво или 2 годишно,което съхне ...
Така са ми казали, така го правя - с клончета от сурово плодно костилково дърво, в случая е праскова. Съдът трябва да е затворен много добре, а рибата - само да се пуши при овъгляването на клонките :21fe7b94c4e424 , да няма висока температура вътре и да не се топи. Направи опит по друг начин, току виж, че се получи по-добре. Аз дори си мисля 12666 , че ако направя съда от две тенекии, ще бъде още по-добре, защото ще мога да сложа повечко клонки вътре и пушека ще действа по-дълго време на рибата, а и температурата ще е по-ниска. При всички положения обаче дъното трябва да се нагрее достатъчно, хареса ми идеята с газовия котлон worshippy -хем чисто, хем ефективно- можеш да регулираш топлинния поток. А иначе, сигурен съм, че и други неща ще могат да се приготвят по този метод. idea :609c1f728720fb
avatar
valentin_l_ivanov
...........................
  ...........................

Регистриран на : 21.07.2009
Брой мнения : 224 Рожд.дaта : 10.02.1966
Години : 52

Върнете се в началото Go down

Re: Как да си направим пушена риба ?

Писане  КИРО on Чет 25 Мар 2010 - 23:06

Днес бил рибен ден,та си набрах малко карагьоз.
Ама айде отначало.
първо подготовка на съда,демек нарязах пресни клонки от
праскова,слива ( от на жената де ) и дюля


около 5-7см на дъното.
Тенекията после я слагам на огнището


двата шиша


карагьоза вързан,както и скумрията


Имах намерение и туй попче да сложа,ама после се отказах


Много се хлъзгаше.
Наредих рибата в тенекето


сложих му капака,ама отзад малко му давам място да диша


и малко огин,да не е много буен де.


И почнаха проблемите.
Карагьоза след 20мин,му се скъсаха опашките и падна на дъното,
това го имах едно на ум,ама нали трябва да се пробва,
извадих го,и замина за малко във фурната.Пак стана,ама не това което исках.
Иначе скумрията си я върнах в тенекията за още 20 мин,и си стана фантазия


Ако беше стояла още 5-7 мин,още по-добре щеше да стане,
ама ония двамата ( шурито и комшито ) напираха да влизаме на топло вече.

Чи я метнахме де


Стрижок,те туй в буркана е самарда.

Та от мен да знаете,карагьоза не го мъчете в тенекия.Много е нежен,не му издържа конструкцията и се къса от към опашката.
Ще пробвам друг начин,ама ще пиша.
Решетки над клонките може би.
avatar
КИРО
...........................
  ...........................

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 20955 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 60

Върнете се в началото Go down

Re: Как да си направим пушена риба ?

Писане  Моряка on Чет 25 Мар 2010 - 23:17

КИРО написа:
Решетки над клонките може би.
Много правилно си се сетил,на два или 3 етажа решетки 12666
avatar
Моряка
глоб.модератор
глоб.модератор

Регистриран на : 15.05.2009
Брой мнения : 8038 Рожд.дaта : 30.12.1967
Години : 50

Върнете се в началото Go down

Re: Как да си направим пушена риба ?

Писане  КИРО on Чет 25 Мар 2010 - 23:49

Точно Ванка,
че не дигнах апарата малко по нагоре да видиш червената фанелка,
следващото ще е варел,повече щяло да събира,еле на 6-7 етажа.
avatar
КИРО
...........................
  ...........................

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 20955 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 60

Върнете се в началото Go down

Re: Как да си направим пушена риба ?

Писане  dikanarov on Пет 26 Мар 2010 - 12:17

Кирчо, и моята фабрика за пушено е като твоята, но имам още една метална кошничка, от стара цедилка. В нея пуша сланинка, език, пуешки гърди. Закачам я на теловете с куки и си виси. Ще стане и за карагьоз! На дъното на пушилнята слагам 1см. талаш от широколистно дърво. Срезовете на капака ги оплътнявам с намокрена кърпа. Това вече съм го писал в предишен пост! На газта е перфектно регулирането на огъня, а за да не ме изгони жената от нас си пускам за всеки случай абсорбера. Ще пробвам на Валъо предложението за трици от костилкови. Може да имат по-добър аромат. До сега съм ползвал от бук, дъб и орех без никакви рекламации. Ако речете, може да обменим и рецепти за пушене на различни продукти.
avatar
dikanarov
...........................
  ...........................

Регистриран на : 18.05.2009
Брой мнения : 242 Рожд.дaта : 14.01.1946
Години : 72

Върнете се в началото Go down

Re: Как да си направим пушена риба ?

Писане  КИРО on Пет 26 Мар 2010 - 12:43

Бат Весо,преди и аз използвах талаш от бук,осен,дъб,
ама пресните плодни правят съвсем друг аромат.
И още един пунт,капака да не е херметически затворен,
да има и място да влиза малко въздух.
След 30-40 мин,клонките като изсъхнат,почват да тлеят
и тогава са си в силата на ароматизирането.
Аве има още да се учим.
Сега мисля няколко пъдпъдъка да пробвам. sunglasses2
avatar
КИРО
...........................
  ...........................

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 20955 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 60

Върнете се в началото Go down

Re: Как да си направим пушена риба ?

Писане  Мънцата on Пет 26 Мар 2010 - 12:54

Кире, баща ми има пушилня, едно време я беше взел от СССР sunglasses2 Ко искаш един ден ши скочим да я скиваш, може да направим копи... :609c1f728720fb Квото сложиш вътре става фантазия райш ли..
avatar
Мънцата
...........................
  ...........................

Регистриран на : 08.10.2009
Брой мнения : 12925 Рожд.дaта : 19.05.1971
Години : 47

Върнете се в началото Go down

Re: Как да си направим пушена риба ?

Писане  КИРО on Пет 26 Мар 2010 - 13:24

О Кей ве Мънца.
На село такова нещо всеки ден трябва да знайш.
avatar
КИРО
...........................
  ...........................

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 20955 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 60

Върнете се в началото Go down

Re: Как да си направим пушена риба ?

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Страница 1 от 4 1, 2, 3, 4  Next

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите