Никулденски шаран

Go down

Никулденски шаран

Писане  ???? on Пон 6 Дек 2010 - 8:50

Дойде време да се отбележи празника и вчера хванах от пазара един 3-килограмов шарко(задължително трябва да е люспест). Почиства се, измива се и леко се осолява за да се постегне, до като се приготвят другите неща:



Приготвя се плънката от: около 1-1.200 ситно нарязан лук, 3-4 едри ситнонарязани моркова, 200-300 гр ситно нарязани орехови ядки, половин настърган лимон, черен пипер млян и на зърна, червен пипер, 2-3 листа дафинов лист, сол.
Плънката се изсипва в подходящ съд, добавя се 1/2-а ч.чаша олио и и чаша вода и се запържва на слаб котлон до поомекване на лука.До като се приготвя плънката, фурната се загрява на 300 градуса. Шарана с е пълни с плънката, а останалото от плънката се пълни в тавата. Отгоре се нарязва половин пакетче краве масло и добива ето този вид:



Тавата се завива отгоре с алуминиево фолио, поставя се в загрятата фурна, като след 30 минути се намаля на 150 градуса и се пече още два часа; последните 15-20 минути се маха фолиото за да се позапече отгоре. След това фурната се изключва, а тавичката със шаркото се оставя вътре до пълното му изстиване(завита пак с фолиото).



Ето го и в завършен вид; ястието се консумира студено...със всякакъв алкохол, а плънката става по-вкусна от самият шаран! :dancingHappy_i



Пожелавам весел празник на всички празнуващи и тяхните семейства и приятели!!! :609c1f728720fb super

avatar
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Никулденски шаран

Писане  Божидар Иванов on Пон 6 Дек 2010 - 9:17

Гости приемаш ли!
avatar
Божидар Иванов
...........................
  ...........................

Регистриран на : 15.07.2010
Брой мнения : 560 Рожд.дaта : 09.11.1956
Години : 61

http://romania1956@abv.bg     bozko_bg@abv.bg

Върнете се в началото Go down

Re: Никулденски шаран

Писане  YordanDanev on Пон 6 Дек 2010 - 9:29

Сега и аз ще ходя да си купя един шаран за празника 746ce3b094d0cffa354b
avatar
YordanDanev
...........................
  ...........................

Регистриран на : 11.11.2009
Брой мнения : 619 Рожд.дaта : 25.02.1976
Години : 42

Върнете се в началото Go down

Re: Никулденски шаран

Писане  Зехирев on Пон 6 Дек 2010 - 9:49

YordanDanev написа:Сега и аз ще ходя да си купя един шаран за празника 746ce3b094d0cffa354b
Като не можеш да си хванеш :525707397c05bb
Браво бачо, добре изглежда eyeballs_icon
avatar
Зехирев
...........................
  ...........................

Регистриран на : 26.03.2010
Брой мнения : 108 Рожд.дaта : 01.10.1977
Години : 41

Върнете се в началото Go down

Re: Никулденски шаран

Писане  Кадир on Пон 6 Дек 2010 - 12:43

eyeballs_icon
avatar
Кадир
...........................
  ...........................

Регистриран на : 21.07.2009
Брой мнения : 451 Рожд.дaта : 29.01.1980
Години : 38

Върнете се в началото Go down

Re: Никулденски шаран

Писане  sampo on Пон 6 Дек 2010 - 17:33

За да не е много постна плънката добавих в нея и филе от 700 грамов костур нарязано на кубчета , така шарана ставал "по болярски" super
avatar
sampo
...........................
  ...........................

Регистриран на : 18.11.2009
Брой мнения : 44 Рожд.дaта : 02.03.1951
Години : 67

Върнете се в началото Go down

Re: Никулденски шаран

Писане  ???? on Пон 6 Дек 2010 - 18:48

И в последната фаза на подготовката(около час преди да дойдат гостите), следва пърженето на дърти Домлянски бабушки, кефали и уклеи( кат за майстори..) тъй за притурка към вината и другите работи...
В момента жената ги обработва в "офиса" си, па аз вече съм си сипал.... 746ce3b094d0cffa354b





c89efc4fcfd1799d5a7d
avatar
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Никулденски шаран

Писане  nikgeo on Пон 6 Дек 2010 - 21:22

Бачо Илия, няма да оспорвам рецептата ти, spying но при мен, вместо дафинов лист, се слага лющян ( за непросветените - дивисил), магданоз и целина. Вода не се допуска :9bbce68c65a7e8 , а всичко се приготвя с бяло винце.
Долу, горе, след подготовката се получава следното:

И след изпичане, това :


Наздраве 746ce3b094d0cffa354b :9bbce68c65a7e8
avatar
nikgeo
...........................
  ...........................

Регистриран на : 08.03.2010
Брой мнения : 704 Рожд.дaта : 20.07.1956
Години : 62

http://nikgeo.eu/

Върнете се в началото Go down

Re: Никулденски шаран

Писане  ???? on Вто 7 Дек 2010 - 8:58

И финала на последната фаза:






А тук- един щастливец, след като пръв е похапнал порция от никулденския шаран:





:609c1f728720fb
avatar
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Пълнен Никулденски шаран на фурна върху сол

Писане  vlado_fidera on Вто 22 Ное 2011 - 12:19

3-4 кг шаран се почиства и измива.Натрива се със сол, смлян черен пипер отвън и отвътре и оставяме да престои 45 минути. Стопяваме масло 1/2 пакет и добавяме един по един продуктите-шепа ориз,орехови ядки, стафиди,чашка вино,бекон,кашкавал, горчица,люта чушка.Сместа разбъркваме добре и и щом ориза поеме течноста и маслото, бух в търбуха на шарко.Трябва ни малко конец след това шев и кройка и готовоооо! На дъното на тава за печене разстиламе 2-3 пакета готварска сол и я размиваме с вода докато получим каша като рядко тесто.Издълбаваме нещо като кладенче в , което поставяме шарана по корем.Печем на 180 градуса - 60минути.Сервираме върху салата от зеле и моркови поръсена с лимонов сок и копър.Вземаме 1 лимон с кората и го нарязваме на тънко.Получилите се колелца налепваме отстрани по тялото на шарана така сякаш са люспите му.С това приключва аранжировката.Консумира се незабавно с много апетит и подбрани питиета
avatar
vlado_fidera
...........................
  ...........................

Регистриран на : 22.08.2011
Брой мнения : 178 Рожд.дaта : 08.09.1959
Години : 59

Върнете се в началото Go down

Re: Никулденски шаран

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите