Паламуд Лакерда

Go down

Паламуд Лакерда

Писане  Albena on Съб 29 Авг 2009 - 8:59

Рецептата е с произход Ахтопол и я пускам за да спестя едно ходене на Тошето до Царево.
Хващaте си паламуда, почиствате го добре(надявам се че знаете как става това). Нарязвате го на тахоси с дебелина около 1,5-2см.Нареждате го в съд с последователност морска сол, тахоси морска сол , тахоси и т.н.Навлажнявате солта и го оставате  така 10 часа. Като  извадите паламуда,  го остъргвате от солта и го нареждате на скара да се оцеди за 2-3 часа. Нареждате го в буркани с зехтин или преварено олио.Консумира се най -рано след 2 седмици, но според мен ако стои  повече още по-добре.
Успех на всички в първото условие на рецептата. :58b46cfc40254e
avatar
Albena
...........................
  ...........................

Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 3907 Рожд.дaта : 07.05.1964
Години : 54

Върнете се в началото Go down

Re: Паламуд Лакерда

Писане  ???? on Съб 29 Авг 2009 - 21:07

Благодаря
avatar
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Паламуд Лакерда

Писане  ivu on Нед 30 Авг 2009 - 18:09

Тоше, ето още една рецепта за ПАЛАМУД ЛАКЕРДА:
Изчистена и измита рибата се нарязва на колелца. Заравя се в морска сол за 5 дни.След този срок се изважда и изкисва във студена вода за 5 часа. Паламуда трябва да се отцеди добре и плътно да се напълни в буркани.Залива се препържено олио и се слагат подправки по избор. Така се оставя да престои поне 2-3 седмици.
avatar
ivu
...........................
  ...........................

Регистриран на : 25.08.2009
Брой мнения : 298 Рожд.дaта : 06.12.1975
Години : 43

Върнете се в началото Go down

Re: Паламуд Лакерда

Писане  jorojoy on Пон 31 Авг 2009 - 15:40

Албенче аз ги редя тахосите с морска сол направо върху голям гевгир.Хем се солят хем се оцеждат.А за яденето -направо на втория ден.
avatar
jorojoy
...........................
  ...........................

Регистриран на : 20.06.2009
Брой мнения : 513 Рожд.дaта : 01.11.1968
Години : 50

Върнете се в началото Go down

Re: Паламуд Лакерда

Писане  Albena on Пон 31 Авг 2009 - 20:26

Жоре, аз предполагам , че има различни варианти на лакерда. Този който дадох съм го взела от стари ахтополски рибари , но нищо не ми пречи да изпробвам всички пуснати варианти.
Айде и солта да не ви стигне. :58b46cfc40254e
avatar
Albena
...........................
  ...........................

Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 3907 Рожд.дaта : 07.05.1964
Години : 54

Върнете се в началото Go down

паламуд-лакерда

Писане  vlado_fidera on Чет 28 Юни 2012 - 19:13

Вземаме няколко по едри паламуда и ги почистваме .Нарязваме на трахули с дебелина по около 2 пръста.На дъното на съд , който не корозира от солта сипваме морска сол, отгоре редим парчетата риба,отново посипваме с морска сол и така до изчерпване на рибата.Последния ред трябва да е покрит с два пръста морска сол.
Оставяме на студено рибата да престои така 72 часа.След това остъргваме излишната сол и накисваме рибата в съд с неразреден оцет.Престоява около 4 часа.Отцеждаме и потапяме в олио/зехтин , като нивото на олиото да е с поне два пръста над последния ред риба.Добвяме подправки пожелание-зърна бахар, зърна черен пипер,скилидки чесън, пресен копър една връзка/1-2 суп.л-ци с връх сушен/.Така рибата престоява 7 дена на студено.Периодично я обръщаме от всички страни , за да поеме добре от подправките. На седмия ден можем да опитаме парченце от паламуда като задължително за по лесното му преглъщане си сипваме чаша бяло винце/при желание заместителя е бира/
avatar
vlado_fidera
...........................
  ...........................

Регистриран на : 22.08.2011
Брой мнения : 178 Рожд.дaта : 08.09.1959
Години : 59

Върнете се в началото Go down

Re: Паламуд Лакерда

Писане  batned on Сря 26 Сеп 2012 - 21:13

Благодаря колеги за рецептите. Дано се задържи малко по-дълго в нашите териториални води че около Варна днес нямаше никой- чух че се е изнесъл надолу около Бяла. Към Бургас ако знае някой нещо да пише
avatar
batned
...........................
  ...........................

Регистриран на : 10.08.2012
Брой мнения : 4 Рожд.дaта : 29.10.1963
Години : 55

Върнете се в началото Go down

Re: Паламуд Лакерда

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите