Тарама хайвер

Страница 1 от 3 1, 2, 3  Next

Предишната тема Следващата тема Go down

Тарама хайвер

Писане  КИРО on Сря 20 Май 2009 - 17:26

Април-май е сезона,когато в каята има добре узрял хавер.А това е най-добрия хайвер.
Осолява се обилно,и е добре да престои поне месец,за да узрее в солта.
Приготвяне:
Накисва се половин бял хляб във вода,за сега да стои там.
В малък съд,където миксера влиза почти плътно,
поставяте един ситно нарязан лук,
десетина маслини-без костилките :D
две супени лъжици от хайвера ги поставяте в ситна цедка и промивате с вода солта от хайвера,и той в съда.
Всичко това се миксира с малко олио,докато стане хубава каша.
Това го слагате вече в по-голям съд,изстисквате половината хляб от водата и също го поставяте в съда.
Доливате около 100мл олио и го почвате с миксера докато стане еднородна смес.
Изстисквате сока на един лимон и в съда,още 30-50 мл олио,и останалата част от хляба.
Започва ново миксиране,след като се получи пак еднородна смес,
започвате леко да доливате олио,но по малко.
Докато се получи гъста смес.
Желателно е след това да постои около 30-50мин в хладилника.
Наздраве. :D
avatar
КИРО
...........................
  ...........................

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 20584 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 59

Върнете се в началото Go down

Re: Тарама хайвер

Писане  ???? on Сря 10 Юни 2009 - 21:54

След този месец още колко може да стои (да се съхранява) узрелия хайвер?
avatar
????
Гост


Върнете се в началото Go down

тарама хайвер

Писане  dikanarov on Сря 17 Юни 2009 - 9:15

Захари, така приготвената и озряла тарама може да се съхранява години! Важното е да няма въздушни мехури в хайвера в буркана! И още, хубаво е да е изравнено нивото на тарамата и отгоре да се налее 1-2мм. олио или зехтин, за да го запечата от въздуха!
avatar
dikanarov
...........................
  ...........................

Регистриран на : 18.05.2009
Брой мнения : 242 Рожд.дaта : 14.01.1946
Години : 71

Върнете се в началото Go down

Re: Тарама хайвер

Писане  КИРО on Сря 17 Юни 2009 - 10:45

dikanarov написа:И още, хубаво е да е изравнено нивото на тарамата и отгоре да се налее 1-2мм. олио или зехтин, за да го запечата от въздуха!
Е туй пък що не ми е дошло на акъла ?
Мерси бат Весо,ще го полея.

Захари,наистина колкото по-дълго,толкова по-добре става.
avatar
КИРО
...........................
  ...........................

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 20584 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 59

Върнете се в началото Go down

Re: Тарама хайвер

Писане  milen kordov on Сря 15 Юли 2009 - 7:44

Вчера направих тарама стриктно по твойта рецепта,Киро.
Стана да си е...
avatar
milen kordov
...........................
  ...........................

Регистриран на : 19.05.2009
Брой мнения : 1166 Рожд.дaта : 16.08.1972
Години : 45

Върнете се в началото Go down

Re: Тарама хайвер

Писане  КИРО on Пет 31 Дек 2010 - 14:12

Айде сега да повторя тази рецепта както се полага.
Може би и за вас ще отпаднат много въпросителни де.

Началото е да сложите един бял хляб във вода.


Нека си се кисне там,докато му дойде времето.
Снимките си имат дата и час,затова тях не ги споменавам.
Трябва ви подобна чаша ( друга такава няма по магазините ),
само трябва миксера да влиза хем плътно,хем свободно.
Необходимите продукти.


Първо нарязвате лука на ситно и в чашата.


Хайвера го промивате от солта хубаво


и в чашата - трябват ви две такива цедки с хайвер
Слагате малко зехтин


Този ми го докара Петьо,ама е трепач зехтина.
И този материал го разбивате с миксера


Получава се тази каша


Слагате една допълнителна чаша ( погледнете часа,ще се сетите )


Не е задължително да е кичевска превъзходна,и друга става.
Двайсетина маслини,без костилките де.


Сока на едим лимон,ама като за начало сложете половината




Следва пак 3-4 мин миксер,получава се това


Оная чаша не я забравяйте,и докато жената я няма
вземате един друг съд,в моя случай този.


Изстисквате хляба възможно най-много ( понеже снимам съм с една ръка,ама действайте с двете )


Но половината хляб само.


Изсипвате съдържанието на чашата




После към 50гр олио,използвам този модел




И бой с миксера


На всеки 2-3 мин. доливате по 10-тина гр.олио

Докато се получи тази смес


После слагате и останала част от хляба.
От остатъка остава скорбялата,затова я кисна във вода




И другия лимонов сок


И за финал още 50-70гр олио


и пак работа с миксера.
Докато от вилицата пада бавно сместа


Накрая от онази чаша се получава тази смес.

От пълна бутилка олио,отива толкова за тарама-хайвера.


После хайвера отива за няколко часа в хладилника,
да е готова за вечерта,а ако в чашата ви е останало
толкова количество


Седнете пред компа,запалете една цигара,
и пишете дали си го бива мезето.
Хайвера е от лихнус и попче.
avatar
КИРО
...........................
  ...........................

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 20584 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 59

Върнете се в началото Go down

Re: Тарама хайвер

Писане  ???? on Пет 31 Дек 2010 - 14:25

Аууу.... :217b315cad77fe eyeballs_icon
avatar
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Re: Тарама хайвер

Писане  Кърцата on Пон 3 Яну 2011 - 15:28

Киро, пробвай като е готов хайвера, да долееш вътре половин чаша гореща вода и разбъркай с миксера.
От нея хайвера побелява и бухва. После вече в хладилника и после с препечени филиики... и...
avatar
Кърцата
...........................
  ...........................

Регистриран на : 05.02.2010
Брой мнения : 127 Рожд.дaта : 26.03.1974
Години : 43

Върнете се в началото Go down

Re: Тарама хайвер

Писане  КИРО on Пон 3 Яну 2011 - 15:44

ОК ве,следващия път ще го направя.
Не остана от този де.
avatar
КИРО
...........................
  ...........................

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 20584 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 59

Върнете се в началото Go down

Re: Тарама хайвер

Писане  chapara on Пон 3 Яну 2011 - 16:01

eyeballs_icon Истекоха ми лигите ве,добре че съм обядвал spying
avatar
chapara
...........................
  ...........................

Регистриран на : 18.05.2009
Брой мнения : 13883 Рожд.дaта : 04.02.1960
Години : 57

Върнете се в началото Go down

Re: Тарама хайвер

Писане  JimBeam on Пон 3 Яну 2011 - 16:10

Малееееееее, що го погледнах това на гладно, ще пометна eyeballs_icon
avatar
JimBeam
...........................
  ...........................

Регистриран на : 24.09.2010
Брой мнения : 1410 Рожд.дaта : 10.02.1962
Години : 55

Върнете се в началото Go down

Re: Тарама хайвер

Писане  vatus on Пон 3 Яну 2011 - 16:18

И аз съм на крачка от спонтанен аборт.... eyeballs_icon
avatar
vatus
...........................
  ...........................

Регистриран на : 11.06.2009
Брой мнения : 2774 Рожд.дaта : 14.02.1956
Години : 61

Върнете се в началото Go down

Re: Тарама хайвер

Писане  justinian on Пон 3 Яну 2011 - 16:55

JimBeam написа:Малееееееее, що го погледнах това на гладно, ще пометна eyeballs_icon

vatus написа:И аз съм на крачка от спонтанен аборт.... eyeballs_icon

смях
avatar
justinian
глоб.модератор
глоб.модератор

Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 880 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 47

Върнете се в началото Go down

Re: Тарама хайвер

Писане  КИРО on Пон 3 Яну 2011 - 20:24

Вий последните трима не се хилете,амиии
другия месец далдисвайте за лихнус,
таман ша го набарате преди да си хвърли хайвера.
Убиец е хайвера му. :29e6bbd771c7f3
avatar
КИРО
...........................
  ...........................

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 20584 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 59

Върнете се в началото Go down

Re: Тарама хайвер

Писане  JimBeam on Пон 3 Яну 2011 - 20:47

Кирооо, голяма ми е пушката за таквиз малки риби ве sunglasses2
avatar
JimBeam
...........................
  ...........................

Регистриран на : 24.09.2010
Брой мнения : 1410 Рожд.дaта : 10.02.1962
Години : 55

Върнете се в началото Go down

Re: Тарама хайвер

Писане  КИРО on Пон 3 Яну 2011 - 20:52

Ти дам патрони за пъдпъдък ве,няма изпускане.
Барем хайвера ще го ковнеш. :6249c95f600dc6
avatar
КИРО
...........................
  ...........................

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 20584 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 59

Върнете се в началото Go down

Re: Тарама хайвер

Писане  Моряка on Пон 3 Яну 2011 - 21:10

JimBeam написа:Кирооо, голяма ми е пушката за таквиз малки риби ве sunglasses2

Изкарай си хавайката,да си спомниш детските години :29e6bbd771c7f3
avatar
Моряка
глоб.модератор
глоб.модератор

Регистриран на : 15.05.2009
Брой мнения : 7941 Рожд.дaта : 30.12.1967
Години : 49

Върнете се в началото Go down

Re: Тарама хайвер

Писане  JimBeam on Пон 3 Яну 2011 - 21:17

Ех, откога търся някоя хавайка от хаваите /ама от ония с шарените огърлици /, ама ако я намеря познай за риба ли ще ходя с нея sunglasses2
avatar
JimBeam
...........................
  ...........................

Регистриран на : 24.09.2010
Брой мнения : 1410 Рожд.дaта : 10.02.1962
Години : 55

Върнете се в началото Go down

Re: Тарама хайвер

Писане  Йордан Марков on Сря 5 Яну 2011 - 11:58

Днес си направих такова чудо ся щи кажа
avatar
Йордан Марков
...........................
  ...........................

Регистриран на : 05.01.2010
Брой мнения : 1233 Рожд.дaта : 11.06.1974
Години : 43

Върнете се в началото Go down

Re: Тарама хайвер

Писане  justinian on Сря 5 Яну 2011 - 17:48

Кире, извинявай,че ти спамя темата, но от доста хора съм чувал, че хайверът на таранката по нищо не отстъпва на хайвера от попче. Ти имаш ли някакви лични впечатления?
avatar
justinian
глоб.модератор
глоб.модератор

Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 880 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 47

Върнете се в началото Go down

Re: Тарама хайвер

Писане  Albena on Сря 5 Яну 2011 - 19:07

И аз ще оспамя малко темата и ще изкажа лично мнение по въпроса.За мен хайвера от каята , който събираме на пролет е много по-хубав от тарама хайвера , поне който се продава при нас.
avatar
Albena
...........................
  ...........................

Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 3905 Рожд.дaта : 07.05.1964
Години : 53

Върнете се в началото Go down

Re: Тарама хайвер

Писане  КИРО on Сря 5 Яну 2011 - 19:58

justinian написа:Кире, извинявай,че ти спамя темата, но от доста хора съм чувал, че хайверът на таранката по нищо не отстъпва на хайвера от попче. Ти имаш ли някакви лични впечатления?
ТЦ,сладководната риба не ми е по характера ве.

Албена,то нали от хайвера правим тарамата ве.
Май продават готова по магазините,амааа..........

Март идва,и тогава от лихнуса се събира най-добрия хайвер.
Стига да го набараме де.
И от другата кая е супер хайвера.
avatar
КИРО
...........................
  ...........................

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 20584 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 59

Върнете се в началото Go down

Re: Тарама хайвер

Писане  Моряка on Сря 5 Яну 2011 - 20:51

Доскоро правих по следната рецепта:
Узрял хайвер 1 с.л. с връх,4 филии сух хляб без корите-накиснати и изцедени добре,сока от 1 лимон,50 мл.вряла вода,400мл.олио-всичко се слага във висока купа и се пасира бавно-4-5 минути,като пасатора е на дъното и при захващане на хайвера се изтегля бавно нагоре.Предварително хайвера се напуква със дървена лъжица.Когато целия хайвер е с гъстотата на майонеза добавам 3-4 скилидки чесън или 1 глава салатен лук-наситнени,няколко маслини без костилки,и пасирам още 10-20 секунди.Консистенцията става много гладка,като на купешките бурканчета.
Някой път не слагам маслини,а вземам от Пикадили 100 гр. пастет от маслини и го омесвам с тарамата.
Случвало ми се е да се пресече,отдавам го на неспазване на пропорциите и да бързам да изтеглям нагоре пасатора,преди да се е захванал хайвера spying

Аз също харесвам хайвера на каята.Иначе този хайвер ,който продават на борсата е правен от каквато риба са чистили-таранка,толстолоп,амур,шаран-поне така са ми казвали.И оня червения-вносния.

Между другото,когато чистя кая не изхвърлям дробчетата,събирам ги и ги панирам-за секунди са готови и стават муцка-панирам и хайвера.. eyeballs_icon
avatar
Моряка
глоб.модератор
глоб.модератор

Регистриран на : 15.05.2009
Брой мнения : 7941 Рожд.дaта : 30.12.1967
Години : 49

Върнете се в началото Go down

Re: Тарама хайвер

Писане  YordanDanev on Сря 5 Яну 2011 - 23:09

Ще ме накарате да събирам хайвера на попчетата тази пролет. Досега съм правил тарама само от таранки, шаран и толупи. Незнаех че попченския става, вижда ми се едрозърнест и винаги го пържя.
avatar
YordanDanev
...........................
  ...........................

Регистриран на : 11.11.2009
Брой мнения : 580 Рожд.дaта : 25.02.1976
Години : 41

Върнете се в началото Go down

Re: Тарама хайвер

Писане  Йордан Марков on Чет 6 Яну 2011 - 0:06

justinian написа:Кире, извинявай,че ти спамя темата, но от доста хора съм чувал, че хайверът на таранката по нищо не отстъпва на хайвера от попче. Ти имаш ли някакви лични впечатления?

Точно от каракуда го направих
Стана върха super
avatar
Йордан Марков
...........................
  ...........................

Регистриран на : 05.01.2010
Брой мнения : 1233 Рожд.дaта : 11.06.1974
Години : 43

Върнете се в началото Go down

Re: Тарама хайвер

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Страница 1 от 3 1, 2, 3  Next

Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите