Тарама хайвер

Страница 1 от 3 1, 2, 3  Next

Go down

Тарама хайвер Empty Тарама хайвер

Писане  КИРО on Сря 20 Май 2009 - 17:26

Април-май е сезона,когато в каята има добре узрял хавер.А това е най-добрия хайвер.
Осолява се обилно,и е добре да престои поне месец,за да узрее в солта.
Приготвяне:
Накисва се половин бял хляб във вода,за сега да стои там.
В малък съд,където миксера влиза почти плътно,
поставяте един ситно нарязан лук,
десетина маслини-без костилките :D
две супени лъжици от хайвера ги поставяте в ситна цедка и промивате с вода солта от хайвера,и той в съда.
Всичко това се миксира с малко олио,докато стане хубава каша.
Това го слагате вече в по-голям съд,изстисквате половината хляб от водата и също го поставяте в съда.
Доливате около 100мл олио и го почвате с миксера докато стане еднородна смес.
Изстисквате сока на един лимон и в съда,още 30-50 мл олио,и останалата част от хляба.
Започва ново миксиране,след като се получи пак еднородна смес,
започвате леко да доливате олио,но по малко.
Докато се получи гъста смес.
Желателно е след това да постои около 30-50мин в хладилника.
Наздраве. :D
КИРО
КИРО
...........................
  ...........................

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21037 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 61

Върнете се в началото Go down

Тарама хайвер Empty Re: Тарама хайвер

Писане  ???? on Сря 10 Юни 2009 - 21:54

След този месец още колко може да стои (да се съхранява) узрелия хайвер?
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Тарама хайвер Empty тарама хайвер

Писане  dikanarov on Сря 17 Юни 2009 - 9:15

Захари, така приготвената и озряла тарама може да се съхранява години! Важното е да няма въздушни мехури в хайвера в буркана! И още, хубаво е да е изравнено нивото на тарамата и отгоре да се налее 1-2мм. олио или зехтин, за да го запечата от въздуха!
dikanarov
dikanarov
...........................
  ...........................

Регистриран на : 18.05.2009
Брой мнения : 242 Рожд.дaта : 14.01.1946
Години : 73

Върнете се в началото Go down

Тарама хайвер Empty Re: Тарама хайвер

Писане  КИРО on Сря 17 Юни 2009 - 10:45

dikanarov написа:И още, хубаво е да е изравнено нивото на тарамата и отгоре да се налее 1-2мм. олио или зехтин, за да го запечата от въздуха!
Е туй пък що не ми е дошло на акъла ?
Мерси бат Весо,ще го полея.

Захари,наистина колкото по-дълго,толкова по-добре става.
КИРО
КИРО
...........................
  ...........................

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21037 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 61

Върнете се в началото Go down

Тарама хайвер Empty Re: Тарама хайвер

Писане  milen kordov on Сря 15 Юли 2009 - 7:44

Вчера направих тарама стриктно по твойта рецепта,Киро.
Стана да си е...
milen kordov
milen kordov
...........................
  ...........................

Регистриран на : 19.05.2009
Брой мнения : 1166 Рожд.дaта : 16.08.1972
Години : 46

Върнете се в началото Go down

Тарама хайвер Empty Re: Тарама хайвер

Писане  КИРО on Пет 31 Дек 2010 - 14:12

Айде сега да повторя тази рецепта както се полага.
Може би и за вас ще отпаднат много въпросителни де.

Началото е да сложите един бял хляб във вода.
Тарама хайвер 021916382

Нека си се кисне там,докато му дойде времето.
Снимките си имат дата и час,затова тях не ги споменавам.
Трябва ви подобна чаша ( друга такава няма по магазините ),
само трябва миксера да влиза хем плътно,хем свободно.
Необходимите продукти.
Тарама хайвер 021916389

Първо нарязвате лука на ситно и в чашата.
Тарама хайвер 021916391

Хайвера го промивате от солта хубаво
Тарама хайвер 021916394

и в чашата - трябват ви две такива цедки с хайвер
Слагате малко зехтин
Тарама хайвер 021916395

Този ми го докара Петьо,ама е трепач зехтина.
И този материал го разбивате с миксера
Тарама хайвер 021916396

Получава се тази каша
Тарама хайвер 021916397

Слагате една допълнителна чаша ( погледнете часа,ще се сетите )
Тарама хайвер 021916398

Не е задължително да е кичевска превъзходна,и друга става.
Двайсетина маслини,без костилките де.
Тарама хайвер 021916399

Сока на едим лимон,ама като за начало сложете половината
Тарама хайвер 021916400

Тарама хайвер 021916401

Следва пак 3-4 мин миксер,получава се това
Тарама хайвер 021916402

Оная чаша не я забравяйте,и докато жената я няма
вземате един друг съд,в моя случай този.
Тарама хайвер 021916403

Изстисквате хляба възможно най-много ( понеже снимам съм с една ръка,ама действайте с двете )
Тарама хайвер 021916404

Но половината хляб само.
Тарама хайвер 021916405

Изсипвате съдържанието на чашата
Тарама хайвер 021916406

Тарама хайвер 021916407

После към 50гр олио,използвам този модел
Тарама хайвер 021916408

Тарама хайвер 021916409

И бой с миксера
Тарама хайвер 021916410

На всеки 2-3 мин. доливате по 10-тина гр.олио

Докато се получи тази смес
Тарама хайвер 021916411

После слагате и останала част от хляба.
От остатъка остава скорбялата,затова я кисна във вода
Тарама хайвер 021916412

Тарама хайвер 021916418

И другия лимонов сок
Тарама хайвер 021916422

И за финал още 50-70гр олио
Тарама хайвер 021916432

и пак работа с миксера.
Докато от вилицата пада бавно сместа
Тарама хайвер 021916434

Накрая от онази чаша се получава тази смес.
Тарама хайвер 021916435
От пълна бутилка олио,отива толкова за тарама-хайвера.
Тарама хайвер 021916433

После хайвера отива за няколко часа в хладилника,
да е готова за вечерта,а ако в чашата ви е останало
толкова количество
Тарама хайвер 021916436

Седнете пред компа,запалете една цигара,
и пишете дали си го бива мезето.
Хайвера е от лихнус и попче.
КИРО
КИРО
...........................
  ...........................

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21037 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 61

Върнете се в началото Go down

Тарама хайвер Empty Re: Тарама хайвер

Писане  ???? on Пет 31 Дек 2010 - 14:25

Аууу.... :217b315cad77fe eyeballs_icon
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Тарама хайвер Empty Re: Тарама хайвер

Писане  Кърцата on Пон 3 Яну 2011 - 15:28

Киро, пробвай като е готов хайвера, да долееш вътре половин чаша гореща вода и разбъркай с миксера.
От нея хайвера побелява и бухва. После вече в хладилника и после с препечени филиики... и...
Кърцата
Кърцата
...........................
  ...........................

Регистриран на : 05.02.2010
Брой мнения : 128 Рожд.дaта : 26.03.1974
Години : 45

Върнете се в началото Go down

Тарама хайвер Empty Re: Тарама хайвер

Писане  КИРО on Пон 3 Яну 2011 - 15:44

ОК ве,следващия път ще го направя.
Не остана от този де.
КИРО
КИРО
...........................
  ...........................

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21037 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 61

Върнете се в началото Go down

Тарама хайвер Empty Re: Тарама хайвер

Писане  chapara on Пон 3 Яну 2011 - 16:01

eyeballs_icon Истекоха ми лигите ве,добре че съм обядвал spying
chapara
chapara
...........................
  ...........................

Регистриран на : 18.05.2009
Брой мнения : 14220 Рожд.дaта : 04.02.1960
Години : 59

Върнете се в началото Go down

Тарама хайвер Empty Re: Тарама хайвер

Писане  JimBeam on Пон 3 Яну 2011 - 16:10

Малееееееее, що го погледнах това на гладно, ще пометна eyeballs_icon
JimBeam
JimBeam
...........................
  ...........................

Регистриран на : 24.09.2010
Брой мнения : 1427 Рожд.дaта : 10.02.1962
Години : 57

Върнете се в началото Go down

Тарама хайвер Empty Re: Тарама хайвер

Писане  vatus on Пон 3 Яну 2011 - 16:18

И аз съм на крачка от спонтанен аборт.... eyeballs_icon
vatus
vatus
...........................
  ...........................

Регистриран на : 11.06.2009
Брой мнения : 2774 Рожд.дaта : 14.02.1956
Години : 63

Върнете се в началото Go down

Тарама хайвер Empty Re: Тарама хайвер

Писане  justinian on Пон 3 Яну 2011 - 16:55

JimBeam написа:Малееееееее, що го погледнах това на гладно, ще пометна eyeballs_icon

vatus написа:И аз съм на крачка от спонтанен аборт.... eyeballs_icon

смях
justinian
justinian
глоб.модератор
глоб.модератор

Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 917 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 49

Върнете се в началото Go down

Тарама хайвер Empty Re: Тарама хайвер

Писане  КИРО on Пон 3 Яну 2011 - 20:24

Вий последните трима не се хилете,амиии
другия месец далдисвайте за лихнус,
таман ша го набарате преди да си хвърли хайвера.
Убиец е хайвера му. :29e6bbd771c7f3
КИРО
КИРО
...........................
  ...........................

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21037 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 61

Върнете се в началото Go down

Тарама хайвер Empty Re: Тарама хайвер

Писане  JimBeam on Пон 3 Яну 2011 - 20:47

Кирооо, голяма ми е пушката за таквиз малки риби ве sunglasses2
JimBeam
JimBeam
...........................
  ...........................

Регистриран на : 24.09.2010
Брой мнения : 1427 Рожд.дaта : 10.02.1962
Години : 57

Върнете се в началото Go down

Тарама хайвер Empty Re: Тарама хайвер

Писане  КИРО on Пон 3 Яну 2011 - 20:52

Ти дам патрони за пъдпъдък ве,няма изпускане.
Барем хайвера ще го ковнеш. :6249c95f600dc6
КИРО
КИРО
...........................
  ...........................

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21037 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 61

Върнете се в началото Go down

Тарама хайвер Empty Re: Тарама хайвер

Писане  Моряка on Пон 3 Яну 2011 - 21:10

JimBeam написа:Кирооо, голяма ми е пушката за таквиз малки риби ве sunglasses2

Изкарай си хавайката,да си спомниш детските години :29e6bbd771c7f3
Моряка
Моряка
глоб.модератор
глоб.модератор

Регистриран на : 15.05.2009
Брой мнения : 8064 Рожд.дaта : 30.12.1967
Години : 51

Върнете се в началото Go down

Тарама хайвер Empty Re: Тарама хайвер

Писане  JimBeam on Пон 3 Яну 2011 - 21:17

Ех, откога търся някоя хавайка от хаваите /ама от ония с шарените огърлици /, ама ако я намеря познай за риба ли ще ходя с нея sunglasses2
JimBeam
JimBeam
...........................
  ...........................

Регистриран на : 24.09.2010
Брой мнения : 1427 Рожд.дaта : 10.02.1962
Години : 57

Върнете се в началото Go down

Тарама хайвер Empty Re: Тарама хайвер

Писане  Йордан Марков on Сря 5 Яну 2011 - 11:58

Днес си направих такова чудо ся щи кажа
Йордан Марков
Йордан Марков
...........................
  ...........................

Регистриран на : 05.01.2010
Брой мнения : 1233 Рожд.дaта : 11.06.1974
Години : 45

Върнете се в началото Go down

Тарама хайвер Empty Re: Тарама хайвер

Писане  justinian on Сря 5 Яну 2011 - 17:48

Кире, извинявай,че ти спамя темата, но от доста хора съм чувал, че хайверът на таранката по нищо не отстъпва на хайвера от попче. Ти имаш ли някакви лични впечатления?
justinian
justinian
глоб.модератор
глоб.модератор

Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 917 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 49

Върнете се в началото Go down

Тарама хайвер Empty Re: Тарама хайвер

Писане  Albena on Сря 5 Яну 2011 - 19:07

И аз ще оспамя малко темата и ще изкажа лично мнение по въпроса.За мен хайвера от каята , който събираме на пролет е много по-хубав от тарама хайвера , поне който се продава при нас.
Albena
Albena
...........................
  ...........................

Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 3907 Рожд.дaта : 07.05.1964
Години : 55

Върнете се в началото Go down

Тарама хайвер Empty Re: Тарама хайвер

Писане  КИРО on Сря 5 Яну 2011 - 19:58

justinian написа:Кире, извинявай,че ти спамя темата, но от доста хора съм чувал, че хайверът на таранката по нищо не отстъпва на хайвера от попче. Ти имаш ли някакви лични впечатления?
ТЦ,сладководната риба не ми е по характера ве.

Албена,то нали от хайвера правим тарамата ве.
Май продават готова по магазините,амааа..........

Март идва,и тогава от лихнуса се събира най-добрия хайвер.
Стига да го набараме де.
И от другата кая е супер хайвера.
КИРО
КИРО
...........................
  ...........................

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21037 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 61

Върнете се в началото Go down

Тарама хайвер Empty Re: Тарама хайвер

Писане  Моряка on Сря 5 Яну 2011 - 20:51

Доскоро правих по следната рецепта:
Узрял хайвер 1 с.л. с връх,4 филии сух хляб без корите-накиснати и изцедени добре,сока от 1 лимон,50 мл.вряла вода,400мл.олио-всичко се слага във висока купа и се пасира бавно-4-5 минути,като пасатора е на дъното и при захващане на хайвера се изтегля бавно нагоре.Предварително хайвера се напуква със дървена лъжица.Когато целия хайвер е с гъстотата на майонеза добавам 3-4 скилидки чесън или 1 глава салатен лук-наситнени,няколко маслини без костилки,и пасирам още 10-20 секунди.Консистенцията става много гладка,като на купешките бурканчета.
Някой път не слагам маслини,а вземам от Пикадили 100 гр. пастет от маслини и го омесвам с тарамата.
Случвало ми се е да се пресече,отдавам го на неспазване на пропорциите и да бързам да изтеглям нагоре пасатора,преди да се е захванал хайвера spying

Аз също харесвам хайвера на каята.Иначе този хайвер ,който продават на борсата е правен от каквато риба са чистили-таранка,толстолоп,амур,шаран-поне така са ми казвали.И оня червения-вносния.

Между другото,когато чистя кая не изхвърлям дробчетата,събирам ги и ги панирам-за секунди са готови и стават муцка-панирам и хайвера.. eyeballs_icon
Моряка
Моряка
глоб.модератор
глоб.модератор

Регистриран на : 15.05.2009
Брой мнения : 8064 Рожд.дaта : 30.12.1967
Години : 51

Върнете се в началото Go down

Тарама хайвер Empty Re: Тарама хайвер

Писане  YordanDanev on Сря 5 Яну 2011 - 23:09

Ще ме накарате да събирам хайвера на попчетата тази пролет. Досега съм правил тарама само от таранки, шаран и толупи. Незнаех че попченския става, вижда ми се едрозърнест и винаги го пържя.
YordanDanev
YordanDanev
...........................
  ...........................

Регистриран на : 11.11.2009
Брой мнения : 623 Рожд.дaта : 25.02.1976
Години : 43

Върнете се в началото Go down

Тарама хайвер Empty Re: Тарама хайвер

Писане  Йордан Марков on Чет 6 Яну 2011 - 0:06

justinian написа:Кире, извинявай,че ти спамя темата, но от доста хора съм чувал, че хайверът на таранката по нищо не отстъпва на хайвера от попче. Ти имаш ли някакви лични впечатления?

Точно от каракуда го направих
Стана върха super
Йордан Марков
Йордан Марков
...........................
  ...........................

Регистриран на : 05.01.2010
Брой мнения : 1233 Рожд.дaта : 11.06.1974
Години : 45

Върнете се в началото Go down

Тарама хайвер Empty Re: Тарама хайвер

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Страница 1 от 3 1, 2, 3  Next

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите