Морска рибена чорба

Go down

Морска рибена чорба Empty Морска рибена чорба

Писане  КИРО on Пет 2 Сеп 2011 - 8:38

Скоро ми се поиска да си направя такава чорбица,
та рекох да видя тука какво си пише.
Ама добре че ribaro е писал една тема,та се посветнах малко.
Имаше изменения де.
Рибата се състоеше от попчета,сафрид,4 чучурини (лапини),един смарид и 5-6 хамсии.
Старта е - всичката риба в една решетка
и в тенджера с вода.
Морска рибена чорба 024821860

Нека си къкри на бавен огън,не бързаме.
През това време отивам до домашния плод зеленчук,
да видя какво ще намеря за чорбата.
Морска рибена чорба 024821870

трябва да стигнат
Морска рибена чорба 024821873

Малко целина и няколко люти чушлета.
Морска рибена чорба 024821879

3-4 домата
Морска рибена чорба 024821884

Задължително лющян ( девисил )
Морска рибена чорба 024821886

камбички,пипер (каквото е останало),лук,една глава чесън
Морска рибена чорба 024821888

Всичко през мивката и на масата за обработка.
Морска рибена чорба 024821890

Камбичките и пипера нарязани,без семките
Морска рибена чорба 024821892

Рибата постоя към половин час - извадих я да изстива.
Морска рибена чорба 024821894

Бабата искаше да настържа моркова
Морска рибена чорба 024821898

Ама на мен ми писна бързо,затова другите си ги нарязах
Морска рибена чорба 024821900

отгоре лука те така
Морска рибена чорба 024821902

чесънчето и лютите чушлета
Морска рибена чорба 024821904

да не забравим лющяна и целината,но
доматите обаче ги настъргах,за да махна люспите.
Морска рибена чорба 024821906

Водата дето се свари рибата не я подмених.
В нея хвърлих малко дафинов лист,десетина зърна черен пипер
и една супена лъжица сол.
Морска рибена чорба 024821908

После и виско дето го надробихме - айде вътре
Морска рибена чорба 024821910

И на котлона да си къкри,че ме чакаше другата задачка
чистенето на рибата.
Малко зор работа,че нашето е дребосък,и с много кости
Морска рибена чорба 024821912

и с това сме готови
Морска рибена чорба 024821917

Айде и рибата вътре и да си се топли там за около 30мин.
Морска рибена чорба 024821919

Накрая пак ми остана малко работа де.
Морска рибена чорба 024821921

Щях да снимам как изглежда на масата,ама докато взема фотото,
докато отида до шурито да снимам - всичко беше ометено,
без забележки.

Сега всички риби дето ги връщах - скорпиди,дракони,лапини,
ще си ги събирам,че в чорбата са превъзходни.

По някои въпроси,гледайте часа на снимките - дават много отговори.
КИРО
КИРО
...........................
  ...........................

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21041 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 61

Върнете се в началото Go down

Морска рибена чорба Empty Re: Морска рибена чорба

Писане  tano on Пет 2 Сеп 2011 - 8:59

Киро,следващия път сложи и картофи и зехтин малко!Иначе готвача е мераклия worshippy
tano
tano
...........................
  ...........................

Регистриран на : 03.06.2010
Брой мнения : 1674 Рожд.дaта : 21.03.1970
Години : 49

Върнете се в началото Go down

Морска рибена чорба Empty Re: Морска рибена чорба

Писане  Nedeltcho Delev on Пет 2 Сеп 2011 - 9:13

КИРО написа:Старта е - всичката риба в една решетка
и в тенджера с вода.

Струва ми се,че малко си избързал със старта,според мен първо рибата трябваше да я пекнеш на скара и тогава в тенжерата!Не се съмнявам,че е станало много вкусно ама рибата ако мине и през скара става невероятно,ако не верваш питай Елф,тя е бог на рибенета чорба sunglasses2

п.п.Мноо ти арна градинката ве,ама тъй е,кат си имате местен метеоролог да ви пуща по малко дъждец....
Nedeltcho Delev
Nedeltcho Delev
...........................
  ...........................

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 2769 Рожд.дaта : 24.03.1964
Години : 55

Върнете се в началото Go down

Морска рибена чорба Empty Re: Морска рибена чорба

Писане  strijok on Пет 2 Сеп 2011 - 10:46

Ей ще ме накарате да проям и рибена чорба 12666 с тез ваши снимки и теми sunglasses2
Чак ми се напълни устата със слюнка spying
strijok
strijok
глоб.модератор
глоб.модератор

Регистриран на : 20.05.2009
Брой мнения : 5466 Рожд.дaта : 24.03.1972
Години : 47

Върнете се в началото Go down

Морска рибена чорба Empty Re: Морска рибена чорба

Писане  КИРО on Пет 2 Сеп 2011 - 11:11

Тано,нарочно без картоф,и никаква мазнина.
Рибата си пуска достатъчно.

Неделчо,знам за скарата.
Ама друг път ще се пробвам.
Нека да излезе чернокопа,и още малко да порасне сафрида.
То и зарзавата се минава през скара де,не само рибата.

Ама там ще е друга рецепта вече. sunglasses2
КИРО
КИРО
...........................
  ...........................

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21041 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 61

Върнете се в началото Go down

Морска рибена чорба Empty Re: Морска рибена чорба

Писане  nikgeo on Пон 3 Окт 2011 - 13:13

Айде и аз, като всите българи, когато им разкажеш нещо, те да кажат: "И аз го знам, ама по друг начин" sunglasses2

Сега. Още от пролетта, когато рибата има хайвер, освен осолен хайвер, правя и замразен във фризера, за чорбата. Когато гюрлюка ( заразавата ) е почти готов, слагам една супена лъжица хайвер. Когато зарзавата е готов, мушкам в тенджерата пасатора и правя всичко на крем. Нататък е както при теб. Освен това правя и саламурика. Тя е според мен, най важната част от морската рибена чорба.
Как приготвям саламуриката ? Счукани сухи лютиви чушки, зелени лютиви чушки, чесън, доматено пюре, лющян и различни др.подправки, които харесвате. От бульона в който е вряла рибата, вземате около 200 мл. Слагате чушките в него, както и подправки които вие харесвате. Варите, като постепенно слагате доматеното пюре и почти на края, чесъна. Не варете прекалено много чесъна, защото ще се загуби натуралния му вкус. След като свалите саламуриката от огъня, слагате нарязания на ситно лющян и го задушавате.
Преди да седнете да консумирате чорбата, наливате си чаша ракия и вземате една хавлия, която да ви е под ръка, защото изпотяването е право пропорционално на количеството саламурика, която сме сложили в чорбата и на големината на ракиената чаша :dancingHappy_i
nikgeo
nikgeo
...........................
  ...........................

Регистриран на : 08.03.2010
Брой мнения : 707 Рожд.дaта : 20.07.1956
Години : 63

http://nikgeo.eu/

Върнете се в началото Go down

Морска рибена чорба Empty Re: Морска рибена чорба

Писане  майсторчето страхил on Пон 3 Окт 2011 - 19:45

Хубава си е чорбицата 45479
п.п.От мен един съвет,рибата особено тая дребната с много кости ,първо само я запарваш и тогава обезкостяваш.Става по лесно защото не се разварява костната структура на рибата,а след това костите и главите вариш отделно заради бульона 135d02aa35ad75a2cb71
майсторчето страхил
майсторчето страхил
...........................
  ...........................

Регистриран на : 15.06.2009
Брой мнения : 1594 Рожд.дaта : 01.07.1964
Години : 55

Върнете се в началото Go down

Морска рибена чорба Empty Re: Морска рибена чорба

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите