ВКУСЕН ОКТОПОД

Go down

ВКУСЕН ОКТОПОД

Писане  Sea Creature on Пон 19 Сеп 2011 - 18:27

503495

САЛАТА ОТ ОКТОПОД НА СКАРА С БЯЛ БОБ

250 г боб
1 морков, разрязан наполовина
1/2 глава чесън
1/2 глава лук
1/2 глава червен лук
Няколко стръка мащерка
2 дафинови листа
300 мл пилешки бульон
250 г варен октопод
1 с. л. сладък червен пипер
100 г киселец (рукола)
50 мл зехтин
1 с. л. оцет
Сол и черен пипер на вкус
100 г нарязана на парченца пушена шунка

Пилешкият бульон се сварява с моркова, лука, чесъна, мащерката и дафиновите листа. След това се разбърква с консервата маслен (обикновен) боб.
Октоподът се разбърква с половината червен пипер и половината зехтин и парченцата се пекат на скара по 20 сек от всяка страна. Опечените парчета октоод се разбъркват с боба, шунката, червения лук, киселеца и останалия зехтин. Подправя се със сол, черен пипер и останалия червен пипер.


САЛАТА ОТ ОКТОПОД НА СКАРА С ЧУШКИ

300 г варен октопод
4 домата
2 печени чушки
4 зелени чушки
Шепа листа босилек
Шепа магданоз
3 с. л. черни маслини без костилките
1/2 с. л. червен пипер
Малко лют пипер
Сок от 1 лимон
60 мл зехтин
Сол и черен пипер

Октоподът се нарязва. Скарата се загрява за 5 мин. Октоподът се полива с малко зехтин, червен пипер, сол и черен пипер - разбърква се.
Пече се по 20 сек. от двете страни.
Доматите се нарязват на резени.
Зелените чушки се нарязват. Печените чушки се нарязват.
Смесват се с октопода, босилека, магданоза, маслините, чесъна, останалия червен пипер и зехтина, лют пипер, лимоновия сок, сол и черен пипер.


МЕКСИКАНСКИ СУПА ОТ СКАРИДИ И ОКТОПОД

2 л вода
1 кг октопод, нарязан на едри парчета
15 мл олио
Няколко нарязани моркова
Парче нарязан корен от целина
300 г картофи на кубчета
Натрошени люти чушки
1 глава нарязан лук
200 г нарязани домати
500 г скариди
100 г варена царевица (от консерва)
Сол на вкус

Водата се кипва и се добавя октоподът - вари се около 20 мин.
Олиото се загрява, докато октоподът се вари. Добавят се морковите, целината, картофите и лютите чушки. Пържат се около 15 мин, като към края се прибавят лукът и доматите.
След 20 мин варене към октопода се добавят скаридите и се оставят да врат още 5 мин. Добавят се зеленчуците и се подправя със сол. Ако се използва царевица, тя се добавя заедно със скаридите. Всичко ври още 15 мин.


ОКТОПОД ПО ИСПАНСКИ

1 кг октопод
Вода (да го покрие)
4 с. л. балсамов оцет
3 смачкани скилидки чесън
2 дафинови листа
1 с. л. черен пипер на зърна
Няколко стръка мащерка
1 с. л. червен пипер
2 тънко нарязани скилидки чесън
1 с. л. нарязан магданоз
4 с. л. олио
Сокът на 1 лимон
Сол

Октоподът се сварява с оцета, чесъна, дафиновите листа, черния пипер и мащерката. Изважда се, охлажда се и се нарязва на тънки резени.

Приготвяне на соса:
Олиото се загрява на слаб огън. Добавя се нарязаният чесън и се разбърква. Добавят се червеният пипер, лимоновият сок и магданозът. Отстранява се от огъня, разбърква се и се охлажда.
Октоподът се подрежда в чиния, посолява се и се залива със соса.
avatar
Sea Creature
...........................
  ...........................

Регистриран на : 11.09.2011
Брой мнения : 158 Рожд.дaта : 11.11.1953
Години : 65

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите