ЦЯЛ ПЕЧЕН КАЛКАН

Предишната тема Следващата тема Go down

ЦЯЛ ПЕЧЕН КАЛКАН

Писане  Sea Creature on Чет 6 Окт 2011 - 14:48

ся щи кажа

ЦЯЛ ПЕЧЕН КАЛКАН С РОЗМАРИН

Много проста рецепта, в която оцетът подчертава отличния вкус на рибата.

Продукти за 4 порции:
1 цял калкан (1,5-2 кг)
6 стръка розмарин (или 2 ч.л. сушен)
Морска сол
Черен пипер
75 мл винен оцет
100 мл зехтин екстра върджин

Затоплете фурната до най-високата й температура.
Поставете рибата в голяма тава и я подправете обилно със сол и черен пипер върху кожата и в коремната кухина.
Печете във фурната 20 мин, след което я извадете за проверка.
Ако рибата е почти опечена (дръпнете малко парче, за да проверите), поставете розмарина под и над рибата и я полейте с оцета и зехтина.
Поставете рибата под реотана на грила за около 5 мин да се доопече и хване кафява коричка.

ЦЯЛ ПЕЧЕН КАЛКАН С КАРТОФИ И ЛИМОН

Продукти за 10 порции:
2 кг картофи, нарязани на тънки резени
9 суп.л. зехтин екстра върджин, разделени
Морска сол и прясно смлян черен пипер
3 лимона, нарязани на тънки резени
1/2 чаша наситнен магданоз
1 цял калкан около 3 кг
6-8 пресни или сушени дафинови листа

Загрейте фурната до 200 гр. С. Поставете нарязаните картофи в голяма купа. Поръсете ги с 4 с.л. зехтин и ги разбъркайте. Подправете ги със сол и черен пипер. Постелете голяма тава с хартия за печене и намазнете хартията с 1 с.л. зехтин. Подредете резените картофи върху хартията. Подредете половината от резените лимон върху картофите и поръсете с магданоз.
Поставете рибата върху картофите и я намажете с 2 с.л. зехтин; поръсете кожата и коремната кухина със сол и черен пипер. Поставете отгоре останалите резени лимон и дафиновите листа. Поръсете с останалия зехтин. Печете, докато рибата се опече, 40-60 мин (в зависимост от големината).

ДОБЪР АПЕТИТ!
avatar
Sea Creature
...........................
  ...........................

Регистриран на : 11.09.2011
Брой мнения : 158 Рожд.дaта : 11.11.1953
Години : 64

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЯЛ ПЕЧЕН КАЛКАН

Писане  rikitikitavi on Чет 6 Окт 2011 - 16:18

Нека калкана е от 2,5килограма нагоре,моля(според закона) и вече излиза на проблем размера на тавата. Аз за съжаление нямам такава фурна в която да влезе тава с примерно 3кг калкан. Да си призная и такава тава нямам. Затова няма как да опитам рецептата. За имащите ето още една рецепта-Цял измит калкан се пържи овалян в царевично и пшенично брашно и много силно нагрято олио.(много олио да се топне целия, че няма как да се обърне)
пп добре дошъл у форума
avatar
rikitikitavi
...........................
  ...........................

Регистриран на : 25.02.2010
Брой мнения : 2151 Рожд.дaта : 12.05.1975
Години : 42

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЯЛ ПЕЧЕН КАЛКАН

Писане  Sea Creature on Чет 6 Окт 2011 - 16:44

Благодаря. Рибата винаги може да се "окастри", за да пасне на тавата. Иначе в магазините (поне в София) често продават риба под 2,5 кг.
avatar
Sea Creature
...........................
  ...........................

Регистриран на : 11.09.2011
Брой мнения : 158 Рожд.дaта : 11.11.1953
Години : 64

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЯЛ ПЕЧЕН КАЛКАН

Писане  rikitikitavi on Чет 6 Окт 2011 - 16:55

доколкото разбрах целта е да се запази целоста на кожата и от там да се получи един тип естествено задушаване на месото. ако го нарежем вече влизаме в едни други рецепти.
avatar
rikitikitavi
...........................
  ...........................

Регистриран на : 25.02.2010
Брой мнения : 2151 Рожд.дaта : 12.05.1975
Години : 42

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЯЛ ПЕЧЕН КАЛКАН

Писане  КИРО on Пет 7 Окт 2011 - 0:04

По стар обичай,всеки уважаващ себе си рибар,
от калкан си прибира главата,всички перки и опашката,
за да си направи после една чудесна морска чорба.
Така че,без тези елементи,може и да се намърда такъв калкан във фурна.

Ееее,ако говорим за моята фурна - и 30 кила парче ще намърдам.
То 4 агнета събира,тааааа........НАЛИИИИИИИ
avatar
КИРО
...........................
  ...........................

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 20649 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 59

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЯЛ ПЕЧЕН КАЛКАН

Писане  Sea Creature on Пет 7 Окт 2011 - 6:29

Отлично казано, капитане! Твоята градинка - и морската, и сухоземната - хващат душата.
avatar
Sea Creature
...........................
  ...........................

Регистриран на : 11.09.2011
Брой мнения : 158 Рожд.дaта : 11.11.1953
Години : 64

Върнете се в началото Go down

Re: ЦЯЛ ПЕЧЕН КАЛКАН

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите