МАРИНОВАНА РИБА ОТ ЮЖНА АФРИКА

Go down

МАРИНОВАНА РИБА ОТ ЮЖНА АФРИКА

Писане  Sea Creature on Съб 5 Ное 2011 - 6:43

fishing1

Това е традиционна, класическа великденска рецепта от Кейп Таун, Южна Африка. Оригиналната рецепта е с филе от треска, но аз я направих с филе от бял амур и стана много вкусно мезе.

Подготовка: 30 мин.
Приготвяне: 1 час
Готова за: 1 ден, 1 час и 30 мин.

Продукти за 6 порции:
- 120 мл олио за пържене
- около 1300 г рибно филе, нарязано на порции по около 200 г
- сол на вкус
- 2 големи глави кромид лук, нарязани на колелца
- 2 счукани скилидки чесън
- 8 зърна черен пипер
- 4 зърна бахар
- 3 дафинови листа
- щипка едър лют пипер
- около 1/2 л червен винен оцет
- 120 мл вода
- около 100 г кафява захар или на вкус
- 1 с. л. къри на прах
- 2 г куркума на прах
- 4 г (около 1 ч. л.) смлян кимион
- 4 г (около 1 ч. л.) смлян кориандър

1. Загрейте олиото в голям тиган на среден-силен котлон. Посолете рибата и я сложете в тигана. Пържете от двете страни, докато стане кафява и готова - около 5 мин. от всяка страна. Извадете от тигана и я оставете настрана.
2. Запържете лука и чесъна в същия тиган на средно силен котлон до прозрачност. Добавете черния пипер, бахара, дафиновите листа и лютия пипер. Сипете оцета и водата и кипнете. Разбъркайте вътре кафявата захар докато се разтвори. Подправете с къри, куркума, кимион и кориандър. Опитайте и коригирайте сладостта на вкус.
3. Поставете парчетата риба и маринатата в съд. Горният слой риба трябва да е покрит от маринатата. Оставете да изстине, след което покрйте с капак и оставете в хладилник най-малко 24 часа преди сервиране. Консумира се с топъл прясно изпечен хляб (или затоплен в микровълнова фурна).

Добър апетит!
avatar
Sea Creature
...........................
  ...........................

Регистриран на : 11.09.2011
Брой мнения : 158 Рожд.дaта : 11.11.1953
Години : 65

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите