ЗАРГАН НА ТИГАН И НА СКАРА

Предишната тема Следващата тема Go down

ЗАРГАН НА ТИГАН И НА СКАРА

Писане  Sea Creature on Пет 9 Дек 2011 - 7:04

fishing1

ЗАРГАН НА ТИГАН С МАЩЕРКА, ЛАЙМ И ЛИСТА ОТ ДЕВЕСИЛ

Продукти: Кората на 2 лайма (1 лимон) ситно настъргана, 1 с.л. прясна мащерка (2 с.л. суха), 1 ч.л. изсушени листа девесил, сол и черен пипер на вкус, 8 заргана почистени, обезглавени и филетирани като пеперуда, така че звете половинки остават съединени, 60 мл зехтин.
Настърганата кора от лайм се оставя да изсъхне за 1 нощ или за 1/2 час в слаба фурна. Кората от лайм се смесва с мащерката и девесила. "Пеперудата" от зарган се отваря и се сгъва напречно по средата, така че се образува дебел правоъгълник. Правоъгълниците се поръсват със сол, черен пипер и със сместа от кора на лайм. Зехтинът се загрява и правоъгълниците се пържат с края откъм главата надолу до зачервяване около 1 мин. на силен котлон. Рибата се обръща и се поръсва със сместа от подправки. Пържи се още минута и се изважда от тигана. Сервира се със салата "Баба гануш" с магданоз.

БАБА ГАНУШ е източноазиатски вариант на кьопоолу. Продукти: 1 голям патладжан, 1/4 чаша тахан плюс допълнително количество ако е необходимо, 3 счукани скилидки чесън, 1/4 чаша пресен лимонов сок плюс допълнително количество ако е необходимо, 1 щипка смлян кимион, сол на вкус, 1 с.л. зехтин, 1 с.л. нарязан на ситно магданоз, 1/4 чаша мариновани черни маслини като каламата.
Патладжанът се опича във фурна и се обелва. С вилица се намачква в купа на паста. Добавят се 1/4 чаша тахан, чесънът, 1/4 чаша лимонов сок и кимионът и всичко се разбърква добре. Подправя се със сол, след което се опитва и при необходимост се добавят още тахан и лимонов сок. Сместа се прехвърля в купа за сервиране. Отгоре се поръсва със зехтин и магданоз, а отстрани се подреждат маслините.

ШИШЧЕТА ЗАРГАН НА СКАРА С МАСЛО С БИЛКИ И МАСЛИНИ

Прродукти за 4 порции: 8 заргана по около 100 г, почистени; 80 мл (1/3 чаша) зехтин; 4 добре узрели продълговати домата ("лимончета"), нарязани на 4 части по дължина; 100 г листа от рукола; 2 с.л. пресен лимонов сок; Смлян черен пипер; 160 г бяло сирене халуми, нарязано на 8 дебели по 5 мм резена; Зехтин за намазване.
Зарганите се изваждат от хладилника 5 мин. преди приготвянето. За да се приготви маслото то, 1 с.л. босилек, 1 с.л. копър и 10 наситнени маслини без костилките се поставят в купа и се смесват добре.
Коремната кухина на зарганите се изплаква добре на течаща вода и се изстъргва всякаква черна ципа. Подсушават се с хартиени кърпи. Шишовете се намазват с малко зехтин. Зарганите се набождат по дължина, като шишчето се вкарва от опашката покрай гръбнака и към главата. Това помага зарганът да запази формата си (набоден под формата на буква "S") при печенето и прави обръщането им по-лесно. Целият зарган се полива с 2 ч.л. зехтин.
Руколата и доматите се смесват в купа. В буркан се поставя останалият зехтин (60 мл) с лимонов сок и се подправя с черен пипер. Разклаща се да се смеси, след което се поръсва върху доматите и руколата.
Зарганите, сиренето и маслото с билки и маслини се подреждат до скарата. Студената скара се намазва добре със зехтин, след което се загрява на средна мощност за 5 минути. Рибата се поставя върху загрятата скара и се пече по 2 мин. от всяка страна, като всяка риба се полива с 2 ч.л. масло с билки и маслини, включително вътре в коремната кухина. Готовата риба се прехвърля в чинии за сервиране.
Сиренето леко се намазва с останалия зехтин и се запича на горещата скара по 1 мин. от всяка страна.
Зарганите се поръсват с останалото масло с билки и маслини. Сервират се веднага със сиренето и салатата от домати и рукола.
За тази рецепта са необходими 30 см бамбукови шишчета, които се накисват във вода за 1 час преди употреба. Руколата може да се замени с листа от глухарчета или обикновена маруля, а сиренето халуми с обикновено бяло саламурено сирене.

Добър апетит!
avatar
Sea Creature
...........................
  ...........................

Регистриран на : 11.09.2011
Брой мнения : 158 Рожд.дaта : 11.11.1953
Години : 64

Върнете се в началото Go down

Re: ЗАРГАН НА ТИГАН И НА СКАРА

Писане  ivojekov_vet on Пет 9 Дек 2011 - 8:36

Чудесни рецепти. Още в събота ще ги пробвам. Заргани с билки и тъмна бира ся щи кажа
avatar
ivojekov_vet
...........................
  ...........................

Регистриран на : 19.10.2010
Брой мнения : 225 Рожд.дaта : 18.09.1958
Години : 59

Върнете се в началото Go down

Re: ЗАРГАН НА ТИГАН И НА СКАРА

Писане  недялко радков on Пет 9 Дек 2011 - 8:45

Много яки рецепти,само дето за заргана ще трябва да чакам до догодина.Имам илария ще пробвам с нея :thumbsupsmiley
avatar
недялко радков
...........................
  ...........................

Регистриран на : 10.10.2011
Брой мнения : 1055 Рожд.дaта : 10.07.1965
Години : 52

Върнете се в началото Go down

Re: ЗАРГАН НА ТИГАН И НА СКАРА

Писане  justinian on Пет 9 Дек 2011 - 14:11

Аз предлагам всички рецепти на колегата да се обособят в отделна тема "Рецептите на Sea Creature".
А за поредната рецепта-поредно БЛАГОДАРЯ,колега!
avatar
justinian
глоб.модератор
глоб.модератор

Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 888 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 47

Върнете се в началото Go down

Re: ЗАРГАН НА ТИГАН И НА СКАРА

Писане  vlado_fidera on Съб 10 Дек 2011 - 12:43

при липса на заргана пробвайте със сайра , която се продава в магазини за риба.Килограма и е коло 6,50 и е доста вкусна.
avatar
vlado_fidera
...........................
  ...........................

Регистриран на : 22.08.2011
Брой мнения : 178 Рожд.дaта : 08.09.1959
Години : 58

Върнете се в началото Go down

Re: ЗАРГАН НА ТИГАН И НА СКАРА

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите