МАРМИТАКО - БАСКА РИБЕНА ЯХНИЯ С ПАЛАМУД

Предишната тема Следващата тема Go down

МАРМИТАКО - БАСКА РИБЕНА ЯХНИЯ С ПАЛАМУД

Писане  Sea Creature on Пет 16 Дек 2011 - 5:44

488232

Името идва от "мармита" - тенджера и надставката "ко", означаваща принадлежност - "от тенджерата". Ясно е, че всички ястия идват от тенджерата, но само тази яхния е заслужила това име в северните баски провинции на Испания. Приготвя се с паламуд или риба тон, като често в миналото, пък и сега, зеленчуковата смес се готви предварително на сушата, а вече в морето се прибавя прясно уловената риба.

Продукти за 4 порции:
400 г пресен паламуд
2 с.л. зехтин за рибата
2 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
1 глава лук, нарязан на полумесеци
3 домата, обелени и нарязани на кубчета, без семките
1 зелена и 1 червена чушка, нарязани на едро (или 1 тиквичка, нарязана на кубчета)
800 г картофи, нарязани на кубчета
2 с. л. зехтин за картофите
1 щипка шафран
По желание 1 зелена люта чушка, нарязана на ситно, или лют червен пипер
100 мл бяло вино
Сол и черен пипер на вкус

Рибата се нарязва на кубчета и се оставя да се маринова 30-40 мин в хладилника със зехтина, чесъна, шафрана, лютата чушка и сол на вкус.
Лукът се поставя в нагорещен сух тиган с незалепващо покритие и се бърка 2-3 мин. на умерен огън. Добавят се доматите и се разбъркват. Добавя се и останалият зехтин. Поставят се картофите и чушките (тиквичката), посоляват се и се заливат с вода да покрие всичко. След като ври около 10 мин. се налива виното и се оставя за още 5-6 мин на умерен огън. Проверява се на вкус за сол. Вземат се няколко от сварените картофени кубчета и се намачкват на пюре, след което се добавят отново към ястието, за да го сгъстят.
Добавя се рибата и всичко се оставя покрито да къкри за още 5 мин. Сервира се горещо.

Добър апетит!
avatar
Sea Creature
...........................
  ...........................

Регистриран на : 11.09.2011
Брой мнения : 158 Рожд.дaта : 11.11.1953
Години : 64

Върнете се в началото Go down

Re: МАРМИТАКО - БАСКА РИБЕНА ЯХНИЯ С ПАЛАМУД

Писане  Albena on Пет 16 Дек 2011 - 8:09

Тази рецепта звучи много вкусно.Определено смятам да си прибавя към архива си, защото при нас в момента няма паламуд.Чудя се дали няма да се получи и със скумрия. 12666
avatar
Albena
...........................
  ...........................

Регистриран на : 10.06.2009
Брой мнения : 3905 Рожд.дaта : 07.05.1964
Години : 53

Върнете се в началото Go down

Предишната тема Следващата тема Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите