СРЕДНОВЕКОВНИ ХРАНИ И НАВИЦИ НА БАЛКАНИТЕ

Go down

СРЕДНОВЕКОВНИ ХРАНИ И НАВИЦИ НА БАЛКАНИТЕ Empty СРЕДНОВЕКОВНИ ХРАНИ И НАВИЦИ НА БАЛКАНИТЕ

Писане  Sea Creature on Сря 29 Фев 2012 - 8:57

ЗА ХЛЯБА

СРЕДНОВЕКОВНИ ХРАНИ И НАВИЦИ НА БАЛКАНИТЕ I24034

Хлебарите не подлежат на никаква повинност, нито самите те, нито техните животни, за да правят непрекъснато хляба.

Византийски Земеделски закон, Х – ХV век

Българите там приготвяли до невероятност сладък и приятен хляб, който бил примесен с пепел.

Григорас, византийски хронист, изпратен на мисия в Струмица, ХII век

Защото хлябът се прави от трици или от просо, и то полуопечен, тъй като малко е стоял в огъня. Той е покрит със сажди и пълен с прах, като хляба, печен в пепелта на Синамит… Ние понякога трябва дълго да търсим хляб и не намираме, или ако намерим, той изобщо не може да се яде, пълен с цели класове, люспи и плява, а още по-лошо е, че той е и сух и изобщо твърд като камък…

Григорий Антиох, византийски дипломат, изпратен към 1174-5 г. на секретна мисия в Сердика от император Мануил ¬I Комнин

ЗА МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ

СРЕДНОВЕКОВНИ ХРАНИ И НАВИЦИ НА БАЛКАНИТЕ I24028

При българския народ сиренето се търкаля по улиците, а в горите му тече мляко.

Теофилакт Охридски, Писмо до митрополит Симеон Варненски, ХI век

По селата намирах всички необходими за храна продукти, като масло, яйца, птици, хляб, сирене, млечни продукти. Всички колари и мулетари от кервана се снабдяват с един вид кисело мляко, наречено оксигала, което носят в платнени торбички, закачени за самарите на добитъка им. И въпреки че споменатото мляко е твърде течно, то все пак се задържа в платното, без да изтича. Гърците и турците имат обичай да вземат изчистен чесън, да го счукат в дървен съд и след това да го размесват с оксигала. Това е храна като за голям господар, толкова е вкусно за ядене. Не само коларите, но също и най-големите сановници от двора на султана са свикнали да го ядат. И който не вярва, че това е превъзходно ядене, не е трудно да го опита. Това ядене е много разпространено сред турците и те смятат, че през лятото освежава, а през зимата затопля.

Пиер Белон дю Ман, естествопознавател и лекар, дипломатически пратеник, ХVI век

ЗА МЕСОТО И РИБАТА

СРЕДНОВЕКОВНИ ХРАНИ И НАВИЦИ НА БАЛКАНИТЕ Dd9ad79db6585715cb9d00cc7f1bee19 СРЕДНОВЕКОВНИ ХРАНИ И НАВИЦИ НА БАЛКАНИТЕ 153

Има българи, които наведнъж изяждат по половин овца.

Теофилакт Охридски, Писмо до митрополит Симеон Варненски, ХI век

А това, което е най-лошо и най-глупаво, то е, че сред българите кравата, най-голямото от четириногите, се цени повече от рибата.

Георги Антиох, византийски дипломат, изпратен на дипломатическа мисия в Сердика, ХII век

ЗА ВИНОТО
СРЕДНОВЕКОВНИ ХРАНИ И НАВИЦИ НА БАЛКАНИТЕ Ef2f8a84f30ccebeb9bf7e6308085bcb

Да се пият по 4 чаши вино дневно, освен през 40 дни на пости.

Типик на Студийски манастир, Константинопол, IX век
Типик на Бачковски манастир, XI век

В Бунар-Хисар няма въобще да попаднеш на някой трезвен мъж, нито да се разговориш за нещо с някой… Напиват се и танцуват неприлични танци, правят се на бакхусовци и вакханки, сякаш командвани от шуртенето на виното като някакъв дионисов демон… Много пъти със заповед се опитвахме да ги съберем в църквата Божия… но тях не ги е грижа за учителната реч и духовните слова и никак не вземат под внимание заплахите…

Из „Писмо на митрополит Мануил Гавала, Бунар-Хисар (Одрин), до Великия хартофилакс на Цариградската църква”, май-юни 1332 г.
Sea Creature
Sea Creature
...........................
  ...........................

Регистриран на : 11.09.2011
Брой мнения : 158 Рожд.дaта : 11.11.1953
Години : 65

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите