САЛАТА "Ропотамо" - по рецептата на бачо Илия

Go down

САЛАТА "Ропотамо" - по рецептата на бачо Илия

Писане  d_bozhkov on Нед 1 Сеп 2013 - 14:04

Захванах се от снощи пак да консервирам каракудата,че бях напълнил цяла ракла във фризера и трябва да я изпразня спешно за предстоящото замразяване на чушките.
Нарязах рибата в тавата с маринатата запекох я 3 часа,но се опасявам ,че нещо не ми с е получиха нещата.Основната арматура още си стои .
Дали защото намалих доста терморегулатора.Нямам термометър на фурната и не знам тия пусти 150 градуса ,кога са .Както и да е.

А ето и самата рецепта:

Бачо Илия написа:

РИБНИ КОНСЕРВИ: / за 10килограма изчистена риба/

Рибата се почиства от люспи , глави и вътрешности , след което се измива много добре със студена вода. С ножица се орязват опашката , перките и хрилните кости (дъги). Нарязва се на парчета по 4-5 сантиметра в голяма тава за варене на сладко , посолява се "на вкус" и се залива с една бутилка олио и една бутилка качествен оцет , изсипва се и едно пакетче чер пипер. Разбърка се добре , завива се с алуминиево фолио и се пече три часа на бавна фурна(150 градуса). Фурната се изключва и тавата се оставя вътре до пълно изстиване (една нощ)
За това количество се подготвят: два буркана (0.800) доматено пюре(троен концентрат) , в които се изсипват и разбъркват добре по едно пакетче фино млян кимион, един буркан(0.800) стерилизирани краставички ( нарязани на колелца) , един буркан (0.800) маринована червена капия ( нарязана на парченца) , 0.5 кг много добре сварен стар фасул , едно пакетче( 0.4-0.5кг.) замразен млечен грах Подготвят се 20 бурканчета 0.400мл. , рибата се изгреба с решетъчна лъжица и се нарежда много плътно на редове в бурканите. Между всеки ред се слага по една лъжица пюре и по малко от всичко останало . Наредените вече буркани се заливат с по 1-2 супени лъжици от маринатата която остава в тавата. Бурканите се затварят с метални капачки и се варят 2 часа и 30 минути.
По тази рецепта може да се консервира всякаква риба , особено такива изявени "арматуристи" , като каракуда , платика , скобар , бабушка ....
Практически , рибата се изчиства и на пакети се прибира във фризер до като се посъберат 10-12 кг , за да не се правят по 5-6 бурканчета през няколко дена.
Консервата "върви" за мезе на всичко!!!
Този път реших да снимам и целия процес.Ето малко снимки от него :
Рибата :





Нарязана в тавичката :



Подправките :



Олио и оцет за маринатата : :wink:



Объркваме рибата с маринатата :





Една тава не стигна , та използвах 2 :





Боба с морковите и граха :



Киселите краставички ( не са хубави,меки са ,не останаха от хубавите,а не сме правили нови тази година ) :



Изпечения, обеления и нарязан на парченца пипер :



Доматите ( не стана баш троен концентрат , имах готов в буркани,но тъй като събрахме доста домати от село реших да ги оползотворя и тях )



Реших да поочистя арматурата :



Работното място :



Те това е преди затваряне




Затваряне на бурканите ( излязоха 16 тип "Омния" )



В тенджерата с вода и ...чакаме да заврат




Последната промяна е направена от d_bozhkov на Нед 1 Сеп 2013 - 19:38; мнението е било променяно общо 1 път
avatar
d_bozhkov
...........................
  ...........................

Регистриран на : 21.10.2009
Брой мнения : 1171 Рожд.дaта : 08.06.1971
Години : 47

http://bozhidar.narod.ru

Върнете се в началото Go down

Re: САЛАТА "Ропотамо" - по рецептата на бачо Илия

Писане  ufo on Нед 1 Сеп 2013 - 15:13

във фурната ще ти е малко по-трудно.
аз го правя в голяма тенджъра, вариш два часа и половина в оцет и олио.
Рибата винаги си запазва формата, но костите ги няма
Пробвал съм със сафрид, паламуд и кая , костица не остава.
Иначе го правиш както аз като гледам продуктите няма разлика почти.
avatar
ufo
...........................
  ...........................

Регистриран на : 18.08.2011
Брой мнения : 1291 Рожд.дaта : 17.11.1982
Години : 35

http://cars.bg

Върнете се в началото Go down

Re: САЛАТА "Ропотамо" - по рецептата на бачо Илия

Писане  dobria1 on Нед 1 Сеп 2013 - 18:38

ufo написа: Пробвал съм със сафрид, паламуд и кая , костица не остава.
Морските и сладководните риби имат голяма разлика и костите на сладководните са доста по опърничави
avatar
dobria1
...........................
  ...........................

Регистриран на : 29.12.2009
Брой мнения : 2582 Рожд.дaта : 11.11.1973
Години : 44

http://dobria1.snimka.bg/?profile,albums

Върнете се в началото Go down

Re: САЛАТА "Ропотамо" - по рецептата на бачо Илия

Писане  ufo on Нед 1 Сеп 2013 - 18:45

dobria1 написа:
ufo написа: Пробвал съм със сафрид, паламуд и кая , костица не остава.
Морските и сладководните риби имат голяма разлика и костите на сладководните са доста по опърничави
Мдаа прав си за което
avatar
ufo
...........................
  ...........................

Регистриран на : 18.08.2011
Брой мнения : 1291 Рожд.дaта : 17.11.1982
Години : 35

http://cars.bg

Върнете се в началото Go down

Re: САЛАТА "Ропотамо" - по рецептата на бачо Илия

Писане  chapara on Нед 1 Сеп 2013 - 19:13

Kaто дойде време за ядене всичко ще е наред, време трябва, а освен това пропускате и варенето на бурканите sunglasses2 
avatar
chapara
...........................
  ...........................

Регистриран на : 18.05.2009
Брой мнения : 14106 Рожд.дaта : 04.02.1960
Години : 58

Върнете се в началото Go down

Re: САЛАТА "Ропотамо" - по рецептата на бачо Илия

Писане  d_bozhkov on Нед 1 Сеп 2013 - 19:32

Да варенето е 2.40 мин все пак.
Миналата година рибата беше повече сафрид и затова се стопи още в маринатата.
Аз поизчистих все пак основната арматура,но има още бая костици.
avatar
d_bozhkov
...........................
  ...........................

Регистриран на : 21.10.2009
Брой мнения : 1171 Рожд.дaта : 08.06.1971
Години : 47

http://bozhidar.narod.ru

Върнете се в началото Go down

Re: САЛАТА "Ропотамо" - по рецептата на бачо Илия

Писане  gogolisec on Нед 1 Сеп 2013 - 23:30

За целта вече практикуваме филетиране на рибите, при което се отстраняват гръбнака, ребрата и всички по-едри и груби "кокали". Верно, изхвърля се голяма част от месото на рибата, но пък после е удобна за консумация. Друг важен момент е какъв е самият оцет. Предни години (преди да филетираме), сме имали както много добри консерви, така и такива, дето и кучето не иска ги яде! 41990  Оказа се, че има значение какъв оцет наливаш при печенето (варенето). Доматът после само помага за доразграждането.

Еми дано свАрим да ги опитаме кой какво е сътворил! ся щи кажа 7319fa0a28be2097bac8 
avatar
gogolisec
...........................
  ...........................

Регистриран на : 22.05.2009
Брой мнения : 4173 Рожд.дaта : 10.07.1971
Години : 47

Върнете се в началото Go down

Re: САЛАТА "Ропотамо" - по рецептата на бачо Илия

Писане  Borkata on Вто 3 Сеп 2013 - 17:00

В такъв случай,моля за марка качествен оцет?С интерес следя темата.Обожавам тази консерва и тази година живот и здраве ще направя и аз.Темата е супер.
avatar
Borkata
...........................
  ...........................

Регистриран на : 14.02.2012
Брой мнения : 997 Рожд.дaта : 17.03.1979
Години : 39

http://www.chepare.com

Върнете се в началото Go down

Re: САЛАТА "Ропотамо" - по рецептата на бачо Илия

Писане  gogolisec on Вто 3 Сеп 2013 - 20:04

Ти добре питаш, но и аз не зная кой е добър и кой е менте. Казвам на продавачката, че ми трябва хубав, дета да става за консервиране и тя уж все хубав ми дава, ама...! Явно самите партиди са различни. Тук е производство на някаква Плевенска фирма, но не и зная името за съжаление.
avatar
gogolisec
...........................
  ...........................

Регистриран на : 22.05.2009
Брой мнения : 4173 Рожд.дaта : 10.07.1971
Години : 47

Върнете се в началото Go down

Re: САЛАТА "Ропотамо" - по рецептата на бачо Илия

Писане  d_bozhkov on Вто 3 Сеп 2013 - 20:18

И аз май не попаднах на добър тая година.
Пробвай на клемите на акумулатора.sunglasses2 
Ако лъснат след минута значи е чиста химия. (оцетна киселина )
Ма то май във всички слагат вече някакъв процент .

П.С. между другото ми излезе само един бомбаш ( и то защото беше с винтова капачка ) ,сложих го в хладилника ,ама не знам дали трябва да го консумирам спешно.Има ли трайност ако е в хладилника?
avatar
d_bozhkov
...........................
  ...........................

Регистриран на : 21.10.2009
Брой мнения : 1171 Рожд.дaта : 08.06.1971
Години : 47

http://bozhidar.narod.ru

Върнете се в началото Go down

Re: САЛАТА "Ропотамо" - по рецептата на бачо Илия

Писане  Pesho N.Zagora on Вто 3 Сеп 2013 - 20:27

Е убуу си спретнал консервите ша тряя са опитат на някоя среща ,ще донеса и от моята 965f5e1a8c7ed76a286f 
beer .

avatar
Pesho N.Zagora
...........................
  ...........................

Регистриран на : 19.11.2009
Брой мнения : 2557 Рожд.дaта : 15.04.1970
Години : 48

Върнете се в началото Go down

Re: САЛАТА "Ропотамо" - по рецептата на бачо Илия

Писане  Pesho N.Zagora on Вто 3 Сеп 2013 - 20:31

d_bozhkov написа:И аз май не попаднах на добър тая година.
Пробвай на клемите на акумулатора.sunglasses2 
Ако лъснат след минута значи е чиста химия. (оцетна киселина )
Ма то май във всички слагат вече някакъв процент .

П.С. между другото ми излезе само един бомбаш ( и то защото беше с винтова капачка ) ,сложих го в хладилника ,ама не знам дали трябва да го консумирам спешно.Има ли трайност ако е в хладилника?
Лапай бонбаша или го прехвърли в друг буркан и го завари eyeballs_icon .
avatar
Pesho N.Zagora
...........................
  ...........................

Регистриран на : 19.11.2009
Брой мнения : 2557 Рожд.дaта : 15.04.1970
Години : 48

Върнете се в началото Go down

Re: САЛАТА "Ропотамо" - по рецептата на бачо Илия

Писане  gogolisec on Вто 3 Сеп 2013 - 21:57

Няма страшно, в зависимост от хладилника, може да изкара и месец, но ако не му отваряш капачката. Ама едва ли ще окряка толкова...! sunglasses2 
avatar
gogolisec
...........................
  ...........................

Регистриран на : 22.05.2009
Брой мнения : 4173 Рожд.дaта : 10.07.1971
Години : 47

Върнете се в началото Go down

Re: САЛАТА "Ропотамо" - по рецептата на бачо Илия

Писане  nasco2 on Пон 9 Сеп 2013 - 12:10

ufo написа: .....................
аз го правя в голяма тенджъра, вариш два часа и половина в оцет и олио.
Рибата винаги си запазва формата, но костите ги няма
.............



Оф, и аз вчера се правих на консерватор по същата рецепта но с варене. 2,30ч. на възможно най бавният огин от газовият котлон, костите се размекнаха и станаха по меки от хрущял, ноооо рибата се разпадна 41990  . Та сега си имам 13-се буркана рибешки пастет с грах, домати, боб и т.н sunglasses2  . Имаше каракуди арматуристи почти по кило. Още не съм го опитал, ама каквото станало такова ще го ядат котките magnifier 
avatar
nasco2
...........................
  ...........................

Регистриран на : 19.01.2010
Брой мнения : 5618 Рожд.дaта : 30.06.1972
Години : 46

http://www.softparket.com

Върнете се в началото Go down

Re: САЛАТА "Ропотамо" - по рецептата на бачо Илия

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите