Селски сом по доцентски

Go down

Селски сом по доцентски

Писане  docenta on Сря 6 Дек 2017 - 15:03

Здравейте приятели,

Днес понеже е Никулден, реших да почерпя колегите си с нещо по-специално. Една стара изпитана рецепта за прословутите сомове от Лакатник, която я знам от вуйчо ми Велчо, а той дълги години беше миньор в Елисейна. Миньор, миньор, ама и рибар и ловец, а и много добър готвач. Родното му село Литаково е на тридесетина километра през билото на планината, та често имахме сом на трапезата със специфични за Литаково подправки. По-късно рецептата я видоизмених малко с някои по-модерни продукти в маринатата като соев сос, но стана още по-пикантна. Ето я рецептата:

Продукти: 1,5 кг филе от едър сом, 2 лимона, 5 скилидки чесън, 1 връзка копър,100 мл олио, 200 - 300 мл бяло вино мускат отонел, 1 чаена лъжичка соев сос, сух девисил, смлян чер пипер, смлян тарос,сол на вкус

Приготвяне: Парчетата от филето се измиват хубаво в студена вода, после се поръсват от всички страни със сол,смлян чер пипер, тарос и девисил и се оставят върху домакинско фолио, докато приготвите маринатата. За нея изтисквате в отделен съд сока от двата лимона, добавяте равно на този сок количество от олиото, размесвате със соевия сос и смлените скилидки чесън, нарязвате на ситно изчистения и измит копър без дръжките и дебелите стебла и разбърквате хубаво. Взимате подходящ йенски съд и на дъното му разстилате тънък пласт от тази смес, а върху нея поставяте парчетата от филето и отново ги покривате със сместа. Така середуват пласт филета и пласт смес, докато свърши месото. Отгоре също се поставя слой от сместа. Накрая изсипвате бялото вино, докато се покрие месото, захлупвате с капака и се оставя минимум 12 часа да отлежи на хладно в хладилника. После взимате подходяща тава, намазнявате с олио дъното и поставяте парчетата от филето, без да ги изтръсквате и подсушавате.Отгоре им слагате по няколко капки олио. Пъхате тавата в предварително загрята до 180 градуса фурна и печете половин час. Филетата сами си отпускат сос и накрая се получава ето тази фантазия:


Да ви е сладко!

Въх, за малко да забравя да ви кажа, че този сом го докара приятелят ми Георги Петров от Лом, хванали го онзи ден.

Тук колегите ометоха сома за отрицателно време.
avatar
docenta
...........................
  ...........................

Регистриран на : 16.12.2009
Брой мнения : 81 Рожд.дaта : 13.11.1953
Години : 64

Върнете се в началото Go down

Re: Селски сом по доцентски

Писане  grandal_331 on Сря 6 Дек 2017 - 18:27

Другарю ДОЦЕНТ! Тая риба изпива 7 литра бяло вино и към кило ракия! Убавците без хляб ли я опаткаха? Щото аз съм треснал един,купешки от пазаря,шаран пръжен! И чакам едни прИтенциозни гости! И не щат само риба,ами и някое кифте да има наоколо! Плюс четири салати! За пиенйето няма да казвам! НАЗДРАВЕ!
avatar
grandal_331
...........................
  ...........................

Регистриран на : 18.05.2009
Брой мнения : 1980 Рожд.дaта : 23.06.1968
Години : 50

Върнете се в началото Go down

Re: Селски сом по доцентски

Писане  docenta on Чет 7 Дек 2017 - 1:01

grandal_331 написа:Другарю ДОЦЕНТ! Тая риба изпива 7 литра бяло вино и към кило ракия! Убавците без хляб ли я опаткаха? Щото аз съм треснал един,купешки от пазаря,шаран пръжен! И чакам едни прИтенциозни гости! И не щат само риба,ами и някое кифте да има наоколо! Плюс четири салати! За пиенйето няма да казвам! НАЗДРАВЕ!

Войводо убав сливенски, Въпросните убавци бяха 4 убавици и сал двама комити в нашата редакция, включая мен и в интерес на истината пихме червено мерло, щото сомът си е мазна риба, а пък бяхме и на работа. Килото ракия и 4 литра бяло вино се изпи току-що с втората тава сом и други мезелъци у къщи, ама нямах сила вече да снимам. ! час как вече не е Никулден и кой ли ме би през пръстите да отварям компа. Наслука на всички!
avatar
docenta
...........................
  ...........................

Регистриран на : 16.12.2009
Брой мнения : 81 Рожд.дaта : 13.11.1953
Години : 64

Върнете се в началото Go down

Re: Селски сом по доцентски

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Permissions in this forum:
Не Можете да отговаряте на темите