GO FISHING BG.ForumsClub
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части

Go down

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части Empty Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части

Писане  ???? on Сря 28 Апр 2010 - 12:04

В тази тема ще допреведа и постна в пълният и обем, и с всички илюстрации, книгата на Bob Nudd- "ИЛЮСТРИРАНО РЪКОВОДСТВО ЗА РИБОЛОВ С ЩЕКА"- в 18 части.


Bob Nudd -"Илюстрирано ръководство за риболов с щека" част 1-ва
«Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing»


ВАШАТА НОВА ЩЕКА- избор и параметри

Обмисляте ли покупка на нова щека, или вие вече сте си купили, но не знаете как да изстискате всичко възможно от нея. Дори и да се смятате за експерт, при всички положения ще ви помогне опитът на четирикратния световен шампион Боб Нуд, събрал всичките си познания в една книга.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 001Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 002
Най-напред решете какъв тип щека ви е необходима...

Цената е един от основните критерии при избора на щека. Така и трябва да бъде. Добрите модели понякога надхвърлят 3500 $. Но напоследък много от производителите започнаха да произвеждат добри и немного скъпи щеки. Такива са например Strong Arm на MAVER, Drenan Series2, Calibra или Rio на GARBOLINO... Но вие трябва предварително да сте наясно какво ще изисквате от вашата щека, преди да я закупите. Ако сте привърженик на риболова на шарани, не си струва да си купувате мачова щека. Ако шараните не са основният ви улов, на пазара в момента има богат избор от щеки, подходящи за риболов на езера, реки и канали.
Мачовите щеки се правят максимално твърди, те стоят перфектно изпънати, което дава възможност да подадете линията изключително точно върху хранителното петно. Тези въдици имат особен конус, което позволява тежестта на пръчката да се сведе до минимум. Така мачовите щеки придобиват “бърз” строй и са идеални за риболов на дребна риба. Ако обичате да ловите риба на различни водоеми, по-добре си купете универсална щека. Тя ще бъде малко по-тежка, но затова пък по-здрава. Строят на тези щеки е значително “по-бавен”, а първите три секции се огъват. С такава щека могат да се вадят и по-едри риби, ако е оборудвана с подходящ ластик. Ако ловите основно шарани, купете шаранска щека, тъй като мачовата няма да издържи дълго на напора на отчаяно борещия се шаран. Повечето от шаранските щеки имат полегат конус и дебели стени. Това придава на щеката голяма здравина, но тя става доста по-тежка. Строят на тези щеки е много “бавен” и те се огъват почти от дръжката, за да смекчат ударите на едрата риба.
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 003Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 004
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 005


БАЛАНСИРАНЕ НА ПРЪЧКАТА

И така, вие вече сте решили какъв тип щека ви е необходим, купили сте си специализирано английско списание, за да разберете какво се предлага на пазара. Красивите реклами и снимки в списанието могат да ви наведат на мисълта, че сте открили своята щека, но не бързайте. Никой не може да получи правилна представа за щеката, докато не я подържи в ръка. Отидете в някой риболовен магазин, кажете какво търсите от щеката и вижте какво ще ви предложат. Повечето риболовни магазини могат да ви поръчат щека и по каталог - всичко зависи от вашите финансови възможности. Не обръщайте внимание на това, колко тежи щеката, докато не я подържите в ръце. Когато щеката е разпъната и с нея се работи, тя може да се окаже много по-лека или по-тежка, отколкото сте очаквали. Това зависи от балансировката на пръчката. Повечето производители по различен начин разпределят тежестта по дължината на пръчката, изменяйки по този начин баланса й.


МАТЕРИАЛ

Необходимо е също така да знаете от какъв материал е направена вашата щека. Основните материали за производство са въглеродни влакна (carbon), композитни влакна (carbon composite) или от стъкловлакна (glas).
Въглеродното влакно е най-здраво, леко и твърдо, но и най-скъпо. Пръчките от композитен материал са малко по-тежки, по-меки са, но са значително по-евтини. Тези от стъкловлакна са още по-евтини и по-здрави. Техният строй е “по-бавен” и при дължина над 5 м провисват и под собствената си тежест. Повечето пръчки от стъкловлакна са с телескопична сглобка и се използват най-вече за направа на телескопи без водачи.


ОВЛАДЕЙТЕ СИТУАЦИЯТА

Следващата най-важна стъпка при закупуването на щека е да я сглобите вътре или вън пред магазина. Във всеки магазин продавачът ще ви позволи и помогне за това. Когато щеката е разпъната, вие можете да получите правилна представа за нея и дали тя ви пасва в ръката. Пробвайте няколко щеки, без да питате предварително за цената. Така ще можете да ги оцените обективно и може да останете приятно изненадан.
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 006Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 007
Ето няколко съвета за избор на щека:
1. Не обръщайте внимание на външния вид на щеката -по време на риболова това не е важно. Твърдост, тежест и строй - това са основните фактори!
2. Седнете върху куфар с разпъната щека и помолете продавачът да хване върха, след това внимателно опънете щеката. Така ще добиете представа за строя на щеката и за това, как се огъва при уловена риба.
3. Проверете всяко коляно поотделно за дефекти и шупли, особено на снадките.
4. Най-накрая се осведомете за цената на резервните части. Ако сте състезател или сериозно подхождате към риболова с щека, ще са ви необходими допълнителни топсети. А те могат да се окажат по-скъпи, отколкото сте си представяли.

НАЙ-ВАЖНОТО

Мнозина риболовци смятат, че поставяйки удължител на щеката, тя става почти неуправляема. Това се отнася само за най-евтините модели. Много производители вече разработват своите модели, имайки предвид добавянето на удължител. И така, най-важното е щеката да ви пасва в ръката. Не забравяйте, че вие ще държите часове наред щеката и ако имате макар и най-малки съмнения, помислете си какво ще стане с тях след четири часа риболов във вятър. Риболовът с щека трябва да носи наслада, а и е гаранция за добър улов.

Пет добри "бюджетни" щеки, според Боб Нуд:

Maver Jurassic Carp: 11м./ 850г /299 £ с три допълнителни кита- 50.00 /резервно коляно-£ 50.00 £
Drennan Serias: 11м/ 720 g /371 £ с допълнителен кит-53.75/резервно коляно- £ 79.00 £
Browning Synthetizor plus: 11м/ 945 g/ 199 £ с три допълнителни кита N/A
Garbolino Calibra: 12.4м/ 1145 g/ 399 £ сс три допълнителни кита N/A
Shakespeare Onset: 11м/ 996 g/ 150 £/ 4 кита за 49.99/ резервно коляно- £ 32.00 £


Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части Clip_image002
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части Empty Re: Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части

Писане  ???? on Сря 28 Апр 2010 - 12:33

Bob Nudd -"Илюстрирано ръководство за риболов с щека" част 2-ра
«Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing»

МОНТИРАНЕ НА АМОРТИЗАТОР(еластик)

И така, вие вече сте си купили новата щека. Сега е ред на четирикратния световен шампион да ви обясни как се монтира ластикът на топсета. Ако вие внимателно сте чели предишната глава на книгата, вие вече знаете на какво да обърнете внимание при закупуването на щеката.
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 001

Следващата критична точка е оборудването на щеката с правилно натегнат ластик. Ластикът трябва да бъде подбран, като се вземе предвид типът на вашата щека, както и от размера риба, която се готвите да ловите. Например ще бъде пълна глупост, ако сте си купили шаран ска щека и монтирате ластик 0.9 мм на първо коляно. Така всеки шаран ще ви разпъне ластика до краен предел и ще ви скъса кордата, а ако тя е достатъчно здрава, ще скъса ластика ви. Общото правило е: най-тънките ластици - 0.6-0.8 мм, се монтират на първо коляно за риболов на ситна риба. Малко по-дебелите - 0.8 - 1 мм, на второ коляно. От 1.2 мм нагоре се монтират на трето или четвърто коляно. В колкото повече колена е монтиран амортизаторът, толкова повече ще се разтяга вашият ластик и риболовът ще е по-лесен. Например за едра риба, която рязко се дърпа, е по-добре да монтирате ластика на трето коляно. Освен това обаче ластикът трябва да бъде и добре натегнат, за да изпълнява основната си цел - изморяване на рибата. В противен случай един двукилограмов шаран ще се наложи да го вадите с часове.


НЕОБХОДИМИ ПРИСПОСОБЛЕНИЯ

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 002
За оборудването на вашата щека са ви необходими няколко неща. На първо място, ластик. В магазините се предлагат различни размери и на различни фирми - COLMIC, MIDY, TRABUCO... Едни от най-добрите обаче са силиконовите ластици на фирмата MAVER. Те са значително по-тънки и много по-еластични от останалите. Необходимо е да притежават и вдевачка-DIAMOND EYE THREADER. Това е приспособление, с което се прекарва ластикът през върха на щеката. За да бъде защитен ластикът от острите ръбове на карбоновия връх, се използва специална втулка(PSTE bush), която се монтира на върха. На пазара се предлагат два вида: такива, които се вкарват вътре във върха, и които се надяват от външната му страна. Освен това ви е необходима и стълбичка-фиксатор(bung) , която да фиксира мястото, където ще се застопори вашият ластик в секцията. За съединяване на ластика с такъма се използва конектор. Най-популярни са конекторите на фирмата Stonfo. Има и други начини за привързване на такъма към ластика, но за тях ще разкажа по-късно.
Не на последно място ще ви е необходимо нещо, с което да отрежете върха на щеката. Това може да бъде фина пиличка или ножовка със ситни зъби. Ще ви потрябва също така ситна шкурка и секундно лепило. Ето как се прави това:
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 003Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 004Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 005
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 006Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 007Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 008
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 009Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 010Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 011
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 012Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 013
1. Независимо от дебелината на ластика, първо трябва да се уверите, че той свободно преминава през втулката. По възможност ластикът трябва да преминава плътно през втулката, като по този начин ще се предпази самият той, както и коляното от мръсотия.
2. Отрежете края на върха според размера на втулката . Аз използвам специален шаблон на ф.Seymo с 22бр. калибровани отверстия. Избирам отверстието в което да вкарам върха, според указания на опаковката вътрешен диаметър на втулката.
3. Акуратно отрежете края на върха, съобразно маркираното по шаблона. Аз използвам пила с остри ръбове. Въртете върха при рязането за да се получи равен срез.По-добре да се отреже малко повече за да има възможност за поправянето на евентуална грешка.
4. Наденете втулката върху отрязания връх и проверете дали седи плътно. Ако е хлабава, отрежете върха още малко и проверете пак. След това шлайфате челото на върха със ситна пила или ситна шкурка, поставена върху твърда подложка.
5. Акуратно нанесете секундно лепило и залепете втулката. Изчакайте една минута и върхът вече е готов.
6. Вкарайте фиксатора(бънга) в необходимото коляно, маркирайте по края на коляното и го отрпежете с остро ножче.Трябва да вземете под внимание и това, че следващото коляно влиза навътре, така че стълбата трябва да бъде поне на 5-6 см навътре. Вържете конец в задния край на бънга, с цел лесното му извждане от коляното.
7. Прекарването на ластика през върха става с вдевачка (DIAMOND EYE THREADER). Прекарайте върха през отверстието на вдевачката и издърпайте към тесния край на коляното; след фиксирането мъ там, вденете с вдевачката еластика през необходимите колена.
8. След вдяването на еластика, свалете вдевачката и вържете двоен клуп, като го намокрите и стегнете силно. Отрежете излишния край и монтирайте клупа към фиксатора(бънга).
9. Убедете се че секциите през които преминава еластика са напълно разпънати. Свалете долната муфа на конектора и я нанижете върху еластика. Изтегляйте леко еластика до упор, с цел след монтирането на конектора, да остане леко натегнат.
10. Вържете конектора на върха на ластика, като преди това овлажните ластика. Така възелът ще стане по-здрав.Възела трябва да ляга плътно върху долния край на конектора; без никакви клупове.
11. Наденете муфата върху конектора и обрежете излишния ластик. Изтеглете лстка до някуде с ръка; след отпускането, той трябва да се прибере изцяло във върха. Ако има провисване, привържете конектора малко по-надолу.


МОНТИРАНЕ НА ТОПСЕТ С ВЪТРЕШНА ВТУЛКА

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 014Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 015Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 016
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 017
1. Подберете втулката така, че вътрешният отвор да съвпада възможно най-точно с диаметъра на ластика. Това няма да позволи върхът да се пълни с вода, както и да попада мръсотия вътре, но ластикът трябва да преминава свободно през отверстието.
2. Премерете колко трябва да се отреже от върха на щеката. Режете внимателно с ножовка с малки зъбци или с острия ръб на ситна пила.
3 По-добре режете по-малки парченца, за да имате възможност да отрежете още, ако се наложи. След това почистете острите ръбове и отсенъците със ситна пила или шкурка.
4. С капка секундно лепило залепете внимателно втулката за върха. Внимавайте да не попадне лепило в отверстието на самия връх.


ЗА ВТУЛКИТЕ

Да се върнем към втулките. Както казах, има два вида втулки - вътрешни и външни. Аз предпочитам да използвам вътрешни втулки. Те се монтират вътре във върха и не пречат нито на ластика, нито на кордата. Единственият недостатък на този тип втулки е, че ще трябва да отрежете по-голяма част от върха на вашата щека, особено ако се наложи да монтирате по-дебел ластик.
От друга страна, при използването на външна втулка няма да се наложи да режете толкова много от вашия връх, а това понякога може да се окаже много полезно, ако се налага да напипате някой ръб на дъното.
Външните втулки са за предпочитане при използване на по-дебели ластици.
При използване на външна втулка има един много сериозен проблем. Тъй като втулката е върху самия връх, много често при риболов с много лек такъм кордата се оплита във върха. Това пречи на ластика да работи както трябва и при по-едра риба нейните удари се предават директно върху върха. Това може да ви коства много, ако рибата е голяма.

СРАВНИТЕЛНА ТАБЛИЦА НА ЛАСТИЦИТЕ

Много тънък: (0,5-0,6мм)- кротушки, уклейки, малки бабушки, костурчета, малки платики.
Тънък: (0,7-0,8мм)- средни платики, едри бабушки, малки кефали
Среден: (0,9-1мм)-платики, малки линове, малки шарани, кефали
Дебел: (1,2-1,6мм)-шарани, линове, големи кефали
Много дебел: (до 3мм)- 14+ шарани, големи бели мряни

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 018
.
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части Empty Re: Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части

Писане  ???? on Сря 28 Апр 2010 - 15:07

Bob Nudd -"Илюстрирано ръководство за риболов с щека" част 3-та
«Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing»


ПЛУВКИ ЗА ЩЕКА

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 001

Съществуват множество видове плувки за щека и изборът им може да предизвика глвоболие...но не и сега! По-долу ще намерите изчерпателни инструкции за всичко, което трябва да знаете за плувките.

DIBBER
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 002
Водоеми: канали, стояща вода
Условия: безветрие и вятър
Дълбочина: един метър и по-малко
Устойчивост: устойчива е само когато стръвта и част от линията лежат на дъното
Стръв: кастери, бели и торни червеи, месо и шунка, сладка царевица
Утежняване: едно от утежненията трябва да лежи на дъното

STRAIGHT (права)
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 003
Водоеми: плитки стоящи води
Условия: пълно безветрие
Дълбочина: малка- 1.50м и по-малко
Устойчивост: устойчива е само когато основното утежнение е групирано близо до куката
Утежняване: Два малки дропера са разположени между основното утежнение и куката;над водата стърчи само част от антената
Стръв: бели червеи, кастери, ситни бели червеи и пинки

SLIM (тънка)
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 004
Водоеми: канали, стоящи води, бавно течащи реки
Условия: безветрие
Дълбочина: от един до два метра
Устойчивост: устойчива е когато линията пропадне изцяло и се изпъне
Стръв: бели червеи, кастери, коноп, жито, хлебна коричка
Утежняване: разсъсредоточено по линията утежнение, за риболов "на пропадане"

PEAR (круша)
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 005
Водоеми: канали и стоящи води
Условия: безветрие, лек ветрец
Дълбочина: 1.80м и по-малко
Устойчивост: много устойчива, тъй като центъра на тежеста е разположен ниско
Стръв: вердевас, различни ларви, коноп, бели червеи, пинки, ситни бели червеи
Утежняване: основното утежнение е оловетка или няколко едри съчми, с няколко дропера, разположени под него.

BODY-UP (обърната капка)
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 006
Водоеми: подходяща за дълбоки реки
Условия: безветрие и вятър
Дълбочина: всякаква, над един метър
Устойчивост: много стабилна
Стръв: вердевас, раслични ларви, пинки, бели червеи, торни червеи, кастери
Утежняване: най-добре е оливета и серия от малки дропери

BODY-DOWN (удължена капка)
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 007
Водоеми: подходяща за дълбоки стоящи водоеми
Условия: безветрие и вятър
Дълбочина: всякаква дълбочина, над 1.80м.
Устойчивост: много устойчива, тъй като сентъра на тежеста е разположен ниско
Стръв: беки и торни червеи, месо и шунка, сладка царевица, тесто
Утежняване: оливета и серия от малки дропери

ROUND (кръгла)
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 008
Водоеми: подходяща за стоящи и течащи води; една от най-универсалните плувки
Условия: безветрие и вятър
Дълбочина: от 1.20м до 3.0м
Устойчивост: дългият и кил подобрява устойчивоста
Стръв: кастери, беки червеи, пинки, хлебна коричка
Утежняване: най добре е утежнението да е разпределено за риболов "на пропадане"

SHALLOW (малка)
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 009
Водоеми: подходяща е за бавни реки, канали, стоящи води
Условия: безветрие, лек ветрец
Дълбочина: малка, стръвта е презентирана по средата на водния пласт
Устойчивост: не много устойчива
Стръв: кастери, беличервеи, коричка хляб, ситни бели червеи и пинки
Утежняване: няколко малки дропера, разположени равномерно по цялата дължина на линията, за риболов "на пропадане"


п.п следва продължение на част 3-та от книгата на Боб Нуд

magnifier
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части Empty Re: Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части

Писане  ???? on Сря 28 Апр 2010 - 18:52

Bob Nudd -"Илюстрирано ръководство за риболов с щека" част 3-та
- продължение

«Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing»

АНТЕНИ

Метални антени:
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 010
Плавучест: отрицателна.
Видимост: минимална.
Утежняване: трудно се утежнява.
Чувствителнось: максимална.
Използвайте метални антени, само ако рибата във водоема кълве изключително предпазливо; от тези антени обикновенно се получава главоболие. Когато плувката е правилно утежнена, дори и миниатюрен дропер номер тринадесети, потапя антената. Такива антени са много тънки и много лошо видими на голямо разстояние. Много риболовци нанасят специална смазка на антените, за да ги направят по плавучести и по-видими. Плувките с метални антени са възможно най-чувствителните и реагират на всяко плахо попипване. Най-добре е да се използват при риболов с миниатюрна и лека стръв, като кастери и вердевас, за риболов на дъното и да се утежняват с няколко дроперчета.


Карбонови антени:
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 011
Плавучест: отрицателна.
Видимост: минимална.
Утежняване: трудно се утежнява.
Чувствителност: висока.
Карбоновите антени имат сходни свойства с тези на металните антени. Те потъват и утежняването на плувката трябва да се прави много внимателно. Карбоновите антени са продължение на кила на плувката и имат същата дебелина, плюс нанесения слой боя. За да е по-видима антената, най-добре е боядисайте бяла а след това положете флуорисцентна боя върху нея. Отгоре я намажете с вазелин. Тъй като тези антени са с отрицателна плавучест, не използвайте едра и тежка стръв; най-приложими са белите червей, ситния бял червей, пинките и кастерите.


Найлонови антени:
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 012
Плавучест: незначителна.
Видимост: добра.
Утежняване: лесно се утежнява.
Чувствителност: добра.
Найлоновите антени са много популярни и сред риболовците, и сред производителите. Те са достъпни, евтини и не се чупят като карбоновите или бамбуковите. Има широк избор на цветове и големини с всякаква окраска и за всяка острота на зрението. Найлоновите антени имат неголяма плвучест и утежняването на плувката е ззначително по-лесно, от тези с карбонови или метални антени. За да се потопи такава дулга антена, може да се стигне до три дропера номер 12. С тези антени може да се използва по-тежка стръв, като месо, шунка, торни червеи.


Бамбукови антени:
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 013
Плавучест: висока.
Видимост: добра.
Утежняване: лесно се утежнява.
Чувствителност: значителна.
Това обикновено са достатъчно дебели антени с голяма плавучест. С тях може да се използва по-тежка стръв, като сладка царевица, месо и торни червеи, за риболов над дъното, без да се опасяваме че стръвта ще потопи антената. Стях много добре се лови "на пропадане", тъй като антената маркира спускането на всяко от утежненията. Имат и още едно достойнство- много добре се виждат. При утежняването, разсъсредоточете три дроперчета пд основното утежнение, ако то е групирано.


--------------------------------------------------------------------------------

КИЛОВЕ

Метални килове:
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 014
Устойчивост: допълнителното тегло обезпечава добра чувствителност.
Дължина: в сравнение с тялото на плувката, понякога са много дълги.
Здравина: заначително по-здрав кил от другите материали.
Диаметър: много тънки.
Металните килове е най-добре да се използват, тогава когато основното утежнение или оливетата са в близост до куката. Клкото кила е по-дълъг, толкова по-малко утежнение е необходимо за да се утежни линията правилно, тъй като самото тегло на кила е утежнение. Изберете плувка с метален кил ако ловите във ветровити условия на река или в стояща вода; теглото на кила придава допълнителна устойчивост на плувката.


Карбонови килове:
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 015
Устойчивост: малко по-лоша от тази на поплавъците с метален кил.
Дължина: често са много дълги за да се направи плувката по-устойчива.
Здравина: Твърди, гъвкави, но чупливи.
Диаметър: Средно, два пъти по-дебели от металните килове.
Карбоновите килове имат сходни свойства с металните, но са по-леки и по-универсални. Помнете това. Вия можете да утежнявате плувки с такива килове, както групирано, така и разсъсредоточено- на пропадане. Плувките с карбонови килове се замятат много добре, такаче много сполучливо се използват и за прути за такова замятане(директен, спиди).


Найлонови килове:
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 016
Устойчивост: почти никаква устойчивост.
Дължина: в сравнение с тялото на плувката, доста къси.
Здравина: Здрави и гъвкави.
Диаметър: най-дебелите.
Ако ловите на пропадане, то този кил е за вас. След замятането, плувката ляга на повърхноста и постепенно се изправя, с пропадането на всеки дропер по линията. Ако плувката изчезне под водата или ако остане да лежи на повърхноста, то това е кълване. Найлоновите килове са много гъвкави и нечупливи. Много леките килове са подходящи както за риболов с щека, така и за риболов с директни телескопи.


Бамбукови килове:
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 017
Устойчивост: много малка.
Дължина: къси и дебели.
Здравина: здрави и негъвкави.
Диаметър: Обикновенно много дебели и изискват дебели силиконови шлаухи.
Киловете от бамбук широко се използват както при риболова с щека, така и при риболова с директни телескопи. Такъв кил потъва много бавно и при риболов на пропадане, постепенно се изправя над повърхноста на водата. Прекрасен материал при риболов с пропадаща стръв, здрав, твърд и неогъващ се кил. Старайте се да не използвате такива килове при риболов във вятър и/или силно течение, тъй като са много неустойчиви.


magnifier
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части Empty Re: Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части

Писане  ???? on Чет 29 Апр 2010 - 11:27

Bob Nudd -"Илюстрирано ръководство за риболов с щека" част 4-та
«Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing»

ПРАВЕНЕ НА МОНТАЖИ ЗА РИБОЛОВ С ЩЕКА


Връзването на собствени монтажи за риболов с щека- това е приятно занимание, особено пък и ако те ловят риба. Тук Вие ще намерите всичко, което ще Ви потрябва за тяхното самостоятелно правене.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 001
Боб отпуска своята плувка във водата, за да провери как е утежнена. От водата трябва да стърчи само антената.


Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 002
Силиконовите шлаухи биват с различни диаметри и цветове.
Добрите тежести — от 8-ми до 13-ти номер. Обикновено те са опаковани в отварящи се отгоре пластмасови кутийки, идеални при организацията на работното място.

Високотехнологичното влакно обикновено има значително по-голяма якост от обикновенните влакна с аналогично сечение.
Самостоятелното построяване на монтажите е дело тънко и изискващо време и търпение. От друга страна, то оправдава себе си, особенно като се напълни живарника с риба, благодарение на монтажите направени в къщи. Този процес може да доведе до известен безпорядък, но ако Вие правилно организирате работното си място, то всичко ще бъде много по-просто и по-бързо

МАТЕРИАЛИ И ВЛАКНА

И така, какво Ви е необходимо...Преди всичко са Ви необходими правилните принадлежности. Очевидно, трябва да има плувки, влакна, тежести, силиконови шлаухи и котвички за фиксиране готовите линии на совалките. Също така, необходим е висок съд с вода, цветен фон и ножици. Ако зрението ви е слабо, ползвайте увеличителни стъкла. В предишната глава аз описах различни типове плувки, така че предварително могат да се подберът необходимите ви модели, в зависимост на какъв водоем планирате излета си.

Следващият пункт, изискващ внимание- това са влакната. В продажба има два типа влакна. Първия тип- това са обикновените влакна, каквито са: Bayer Perlon, Maxima и Drennan Float Fish; втория тип — това са водещи, високотехнологични влакна, например: Browning Cenital XC, Pro Micron и Zeus. Такива влакна следва и да използвате!
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части Clip_image001
Котвичките за монтажите се закрепват, в единия край за монтажа, в другия край- за совалката.
Совалките трябва да бъдат достатъчно широки и достатъчно дълбоки, така че в тях да се помести плувката.
Шиповете в единия край се използват за закрепване на влакното.
Исползването на оливети е много удобно. Теглото им е указано на опаковката.
Множеството разнообразни щекерни плувки са достъпни за риболовците.

Високотехнологични влакна
Причината поради която трябва да използвате такива влакна се заключава в това, че тяхния диаметър е много тънък а натоварванията за скъсване, много високи. Например, влакното Drennan Float Fish има тест 2.1 фунта, диаметър 0.14 мм и добре се разтяга. Високотехнологичното влакно със същия диаметър 0.14 мм, има тест 4 фунта, почти 2 пъти повече от нормалното влакно.

СТЪПКОВО ИЗГОТВЯНЕ НА МОНТАЖИТЕ

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 004Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 005Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 006
Стъпка 1. Преди всичко, подредете на масата всичко което ви е необходимо. Най-добре е да се използва подходящ цветен фон за да не се губят от поглед тънкото влакно, малките тежести и силиконовите шлаухчета. Напълнете високия съд с вода и сте готови. Правенето на монтажите е деликатна и завладяваща процедура. Ако зрението ви е слабо, използвайте увеличително стъкло- така ща бъде по-лесно.
Стъпка 2. Отрежете 3 парченца силиконов шлаух, всяко по 1см. и оставете двете в страни. Отрежете 8-10 дюйма влакно и наденете на него едното шлаухче; наденете и кила на плувката- сега вече тя е надежно закрепена към влакното.
Стъпка 3. Дойде време за утежняването на плувката. Ако ще ловите в плитка вода и искате стръвта да потъва бавно, то ползвайте малки номера съчми- 11, 12 или 13 номер. Ако е необходимо стръвта да потъва бързо, то утежнявайте с тежести номер 10 и по-големи от тях, разполагайки ги плътно една до друга. Още по-добре е да се използва оливета с допълнителни стоперни дропери.
Стъпка 4. Нанижете оливетата или закрепете тежестите на влакното, висящо под плувката. Акуратно отпуснете плувката в съда с водата. Без съмнение, плувката ще бъде утежнена неправилно. Отново извадете плувката и добавяте или махате излишните тежести, до като плувката не бъде утежнена правилно. В идеалния вид- над водата трябва да стърчи само антената. Винаги записвайте или запомняйте точно, колко и какви оливети и съчми сте поместили на влакното.
Стъпка 5. Снемете внимателно шлаухчето и влакното с тежестите и ги оставете в страни. Отмотайте 2 фута(60см) високотехнологично влакно(без да го режете от ролката) и наденете на него и трите силиконови шлаухки. Сега, прекарайте влакното през ухото на плувката и нанижете и трите шлаухки на кила, зафиксирвайки плувката на 2 фута от края на влакното. Единя шлаух трябва да бъде в основата на тялото на плувката, другия- по средата на кила, а третия- в края на кила, като виси 3-4мм.
Стъпка 6. Сега, вържете малък двоен клуп над плувката, в края на влакното, като не забравите да наплюнчите възела преди затягането. Към този клуб ще се свързват конектора и котвичката. Сега отмотайте толкова влакно, колкото ви е нужно. Ако се каните да ловите на 5м. дълбочина, аз определено препоръчвам да отмотаете 6.5метра; може да се промени нивото, може да се наложи да ловите на дъното или да отпускате плувката по течението.
Стъпка 7. Ако използвате оливета, то или я нанижете на линията или я прикрепете с помоща на силиконови стопери. След това, прикрепете към линията и това количество и размери съчми, който сте използвали при тестовото утежняване на плувката във водата. Прикрепете ги близо до края на линията. След това акуратно ги преместете в нужното положение по линията. Отрежете края на влакното, към който първоначално са били закрепени тежестите- той е безвъзвратно повреден и безполезен.
Стъпка 8. Завържете двоен клуп на другия край на линията. С това, най-сложната част от сборката на монтажа е завършена. Врене е внимателно да намотаете монтажа на совалката.
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 007Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 008
Стъпка 9. Изберете достатъчно дълга и широка совалка, така че спокойно да се помести плувката. Повечето модели имат два шипа, по един в двата края. На единия от шиповете закрепете близкия до утежненията клуп. Започнете да намотавате влакното на совалката.
Стъпка 10. Когато стигнете до плувката, трябва дя я преместите по влакното, така че да легне точно върху совалката. Накрая закрепете котвичката върху клупа и закачете другия и край върху свободния шип.

СЪВЕТИ

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 010
Ако използвате оливети, най-добре е да ги фиксирате по линията с къстче антена от стара плувка. Това че предотврати повреждането на влакното.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 011
Записвайте на совалките детайлната информация за монтажа.b]

Друг полезен съвет — никога не притискажте тежестите силно към влакното, тъй като това ще го повреди. Притиснете тежестите, така че да могат да се придвижват по влакното, когато това е необходимо.

Вие винаги можете да ловите с по-тънки, но по-здрави влакна и винаги ще имате повече кълванета, тъй като рибата по-малко ще се плаши от тънките влакна.


[b]КАКВО ТРЯБВА ДА ИМА НАЧИНАЕЩИЯ РИБОЛОВЕЦ


Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 009
Вашият първи направен монтаж е готов!

Начинаещият винаги трябва да има влакна 0.08, 0.1 и 0.12 мм. Ако се каните да ловите шарани, вземете и ролка с влакно 0.14. Трябват и тежести. Забравете за размери SSG, AA, BB, и мислете за тежести с номера 8-13. Оливетите също са удобни и лесни за ползване. Теглото им е написано на опаковката.
При използването на оливетите, утежнението е концентрирано в една точка и стръвта потъва бързо. Като вариант могат да се ползват и цилиндрични оловца "стил" (style). За съжаление, след пркрепването им, те не трябва да се местят по линията и е по-добре да ги избягвате.

За закрепването на плувката към влакното са необходими силиконови шлаухи с различен диаметър. По-добре ползвайте цветни, тъй като се виждат по-лесно при правенето на монтажите.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 012
Дублирайте всеки монтаж. Ако единия се уплете, веднага ще можете да го самените със запасния.

Котвички за монтажите.
Те също са жизнено необходими. Чрез тях монтажа винаги е надеждно захванат за совалката. Купувайте котвички които се разпъват добре и лесно; такива котвички няма да повредят монтажа.

Ще ви трябва и съд за вода. Аз използвам висок стъклен съд, но и празна, отрязана ПВЦ-бутилка ще свърши работа. В нея ще тествате утежняването на плувките.

magnifier


Последната промяна е направена от Бачо Илия на Пон 10 Май 2010 - 11:55; мнението е било променяно общо 1 път
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части Empty Re: Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части

Писане  Красимир on Чет 29 Апр 2010 - 20:35

worshippy Евала,малко са хората :thumbsupsmiley
avatar
Красимир
...........................
  ...........................

Регистриран на : 30.10.2009
Брой мнения : 77 Рожд.дaта : 29.08.1975
Години : 45

Върнете се в началото Go down

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части Empty Re: Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части

Писане  ???? on Чет 29 Апр 2010 - 20:58

Bob Nudd -"Илюстрирано ръководство за риболов с щека" част 5-та
«Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing»

КУКИ И ВЛАКНА - ПРАВИЛНИЯТ ИЗБОР

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 001
Съвременният риболовец има достъп до много куки за риболов. Те са толкова много, че изборът на подходяща кука може да доведе до главоболие. Има куки широки, подходящи за царевица и жито, тесни за червеи, тънки - за фин риболов... Но в крайна сметка какво е важното за гарантираното качество на куката? Зависи ли успешният риболов от цвета на куката? По-долу вие ще намерите отговори на по-голяма част от тези въпроси.

КУКИТЕ

Първото и най-важното е формата на куката да отговаря на използваната стръв. Много е важно от каква тел е направена куката за успешния риболов. Например аз никога не бих използвал дебела кука при риболов на вердевас или какавида, а напротив, бих я използвал успешно при риболов на шаран на тесто или царевица. Така че ще опиша подробно какви куки използвам за основната стръв.

Бели Червеи
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 002
За тази стръв аз предпочитам Magot Browning hook N 20-22, макар и да съм ползвал по-големи номера, ако рибата атакува стръвта смело. Тази кука е много тънка и с малка контра. Това позволява червеят да се наниже, без да се спука и да се извива на куката привлекателно за рибата.
Алтернативни варианти: Kamasan B520, Image IM6 maggot, Tubertini Series2

Коноп
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 003
Семето на конопа е много твърдо и здраво. Куката трябва да е такава, че самото зърно да се намира по-далеч от контрата на въдицата. Обикновено аз използвам Browning chikara hemp hook N 20. Ако рибата кълве активно, преминавам на 16, дори и 14. Стискам с пръсти зърното коноп, което се отваря, и поставям вътре жилото на куката. Отпускайки го, то плътно обгръща въдицата. Така тялото е скрито в зърното, но контрата остава отвън.
Алтернативни варианти: Kamasan B511, Tubertini Series3.

Тесто
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 004
Аз използвам тестото само при риболов на шарани, така че куката за този риболов трябва да е много здрава. Тук не е важен размерът на куката, тъй като тестото на практика я скрива цялата. Аз предпочитам да ползвам Browning Spade или Specimen hook N 10-14. Тези куки са ковани и много здрави, а контрата им е завита навътре.
Алтернативни варианти: Drenan team England barbless, Carbon chub, Preston pro carp.

Какавиди
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 005
По размер какавидите много приличат на белия червей, така че аз отново ползвам Magot Browning hook N 20-22. Ако рибата е много плаха и кълве едва-едва, нанизвам цялата какавида на куката. В този случай е по-добре да се премине на по-голяма кука, например № 18-16, тъй като какавидата скрива размера й от погледа на рибите.
Алтернативни варианти: Drenan Carbon Caster, Kamasan B611.

Торен червей
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 006
За торен червей аз използвам кука Browning Turnament Red N 18-20. Червеният цвят осигурява добра маскировка на фона на червения червей. Аз нанизвам червей през средата, като го оставям да виси. Подбирам възможно най-дребните червеи. Този тип куки се характеризират със своята извивка "кристал". Тя не позволява на червея да се изниже от въдицата, а същевременно остава остра, дори при риболов на костур с неговата корава уста.
Алтернативни варианти: Kamasan B525, Drenan Team England Magot.

Хляб
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 007
Риболовът на коричка хляб е изкуство, за което е необходима специална кука. Аз използвам леки куки, които да не променят естественото потъване на стръвта - Browning Breadpunch. Те са с дълга дръжка, остра контра и връх, загънат навътре. Щом коричката хляб попадне във водата, тя бухва и закрива по-голяма част от куката.
Алтернативни варианти: Tubertini Series2, Kamasan B511.

Вердевас
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 008
За риболова на вердевас са необходими възможно най-тънките куки. Личинките на вердеваса имат много тънка обвивка и лесно се пукат. Аз ползвам най-удачно Browning Bloodworm 20-26. Тези куки са перфектни. По-добре е да се започне риболовът с по-малка кука. Но впоследствие рибата така се възбужда от вердеваса, че може да се монтира и № 20.
Алтернативни варианти: Preston Inovation Bloodworm Extra, Kamasan B512, Tubertini Series1.

Пинки (pinky) или ситен бял червей(squatt)
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 009
За тази стръв аз използвам куки № 20-22 обикновено Browning Magot, а за кастерите и по-малки - № 24-26. Куките са много тънки и не пукат червея и кастера. Ако възникнат проблеми, нанизвам стръвта с пинсети.
Алтернативни варианти: Drenan Fine Magot, Kamasan B511.


п.п. следва ПРОДЪЛЖЕНИЕ на част 5-а

magnifier
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части Empty Re: Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части

Писане  ???? on Пет 30 Апр 2010 - 9:44

Bob Nudd -"Илюстрирано ръководство за риболов с щека" част 5-та
-продължение

«Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing»

СЪЧЕТАВАНЕ НА ЛАСТИКА С ОСНОВНОТО ВЛАКНО И ПОВОДА

Сега, когато ситуацията с куките донякъде се проясни, моята задача е да проясня и ситуацията с използването на поводи от тънко, високотехнологично влакно.

Ще става дума за такива влакна, със сечение — от 0.05 до 0.15 мм. Както казах и по-горе, тези влакна са много по-здрави, в сравнение с нормалните; понякога и до два пъти по-здрави. По тази причина, рибата няма да усети тънкия повод...преди да е станало късно.

Основния проблем с високотехнологичните влакна се заключава в правилния им подбор като сечение за конкретния вид риболов. Ако вие вече имате оластичена щека, то трябва съответно да подберете и влакната. В таблицата по-долу са показани съчетанията на сеченията на ластика, основното влакно и повода, които аз обикновено използвам при риболов с щека. Ако използвате тези съчетания, то вашият амортизатор(еластика) ще работи както трябва, а линията няма да изпитва прекомерни натоварвания. С тези съчетания вие безпроблемно ще извадите всички закачени риби.

Ластик-------------Основно влакно--Тест(ft.)-----Повод-------Тест(ft.)
№1(0.5мм)--------------0.09 мм--------2.3-----------0.06 мм-------1.1
№2(0.6мм)--------------0.09 мм--------2.3-----------0.07 мм-------1.3
№3(0.7мм) -------------0.10 мм--------2.5-----------0.08 мм--------2.0
№4(0.8мм)--------------0.10 мм--------2.5-----------0.09 мм--------2.0
№5-6(0.9-1.0мм)-------0.12 мм--------3.0-----------0.10 мм--------2.5
№8-10(1.2-1.6мм)------0.13 мм--------3.5-----------0.12 мм-------3.0
№12+(1.8+мм)----------0.15 мм--------3.5-----------0.12 мм-------3.0НАДЕЖДНОСТ НА ВЪЗЛИТЕ

Най-надеждния способ за свързването на повода с основното влакно, които аз ползвам, е "клуп в клуп" Аз ползвам този метод почти винаги, при риболова на бабушки и костури, линове и шарани. Способа е много прост и ако го направите както е изобразен на рисунките едва ли ще сбъркате някъде.
Другия способ който използвам, при риболов с много чувствителни монтажи и малка стръв е: four-turn water knot (четиринавивков воден възел). Този възел не е толкова здрав както е "клуп в клуп", но съединението се получава изключително компактно, което е за предпочитане при риболова със свръх тънки монтажи.

СВЪРЗВАНЕ НА ПОВОДА С ОСНОВНОТО ВЛАКНО

Способ 1

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 010
Оформете клуп на края нна влакното и го дръжте с палеца и показалеца. Хванете края на клупа с другата ръка. Оформете втори клуп от сдвоеното влакно. Промушете първият клуп, през втория.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 011
Наплюнчете възела и го стегнете. Отрежете излишното влакно и вържете втори такъв клуп на края на повода. Старайте се да правите клуповете с колкото се може по-малки размери за да стане съединението, колкото се може по-компактно.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 013
Хванете клупа на основното влакно в дясната ръка и го вденете в клупа на повода..

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 012
Изтеглете нагоре по основното влакно, клупа на повода и промушете куката с повода, през клупа на основното влакно. Затегнете добре, като проследите да няма останало влакно между възела на клуповете.


Способ 2

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 014
Хванете заедно(срещуположно) основното влакно и повода и оформете голям клуп.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 015
Проденете основното влакно и повода през този клуп.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 016
Повторете 4 пъти.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 017
Наплюнчете възела и го затегнете. Отрежете краищата близко до възела.

magnifier
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части Empty Re: Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части

Писане  ???? on Съб 8 Май 2010 - 12:01

Bob Nudd -"Илюстрирано ръководство за риболов с щека" част 6-та
«Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing»

УСТРОЙВАНЕ НА МЯСТОТО ЗА РИБОЛОВ

В оборудването на удобно място за риболов с щека има много моменти, които не бият веднага на очи. В тази глава, четирикратния световен шампион ще Ви даде съвети за оптималното устройване на работното място.


Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 001
Вие никога няма да престанете да се учите на това. Даже аз, постоянно се стремя да намирам нови възможности и способи, да повишавам своята риболовна квалификация, или просто да направя процеса на риболова по-лек и по-приятен.

Едно от най-важните неща, които научих през многото години, това е правилното оборудване и устройване на работното място. Всичко трябва да бъде под ръка, добре организирано и надеждно закрепено. Тогава вие ще се чувствате удобно, комфортно и ще ловите по-добре. Няма да ви боли гърба и ще получавате максимално удоволствие от всеки риболов.


РАЗПРЕДЕЛЕТЕ ПРАВИЛНО ТЕГЛОТО НА ОБОРУДВАНЕТО

Тези от вас, които имат огромно количество оборудване за риболов, знаят колко е трудно да се влачи пълния калъф, огромната чанта, пълната платформи и всичко останало. Даже късите разстояния с такъв багаж, започват да стават тежко изпитание. Може да облекчите носенето, като разпределите правилно и равномерн теглото на багажа по цялото тяло.

Никога не овесвайте презрамката на калъфа диагонално през шията. От лявата страна, ниско на врата се намира сънната артерия (pulmonary). По нея от сърцето към мозъка постъпва кръв и притискането и може да доведе до затруднения в кръвообрущението и да възникнат проблеми, дори и на много къси разстояния и за кратко време на притискане на артерията. Може да почувствате главозамайване, отпадналост или когато снемете ремъка, да получите силно кръвотечение от носа.

За да избегнете тези проблеми, просто носете сака през двете рамене, или ако са чанти, преметнете ремъците им съответно през дясното и лявото рамо, така че тежеста да се разпредели равномерно от двете ви страни. Примерно, платформата на дясното рамо, а сака - на лявото. По този начин, двата най-тежки багажа се уравновесяват; остава калъфа със щеката и останалите пръти.

Аз винаги нося калъфа с прътите пред себе си. Така е най-удобно и не влияе на равновесието. Премятам двете презрамки през раменете и калъфа виси пред мен(първата картинка). След като багажа е разпределен по този начин, могат да се изминават значителни разстояния.


Как да избегнем болките в гърба?

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 002
Боб Нуд няма проблеми по този въпрос и вие може да разберете защо, гледаики щриховите линии на снимката. Забележете че предмишниците, бедрата и стъпалата му са разположени хоризонтално, благодарение на регулируемите крака на платформата и скарата.

Много риболовци, ловящи със щека, страдат от силни болки в гърба, особенно в хладния сезон. За щастеие, при мен този проблем остана в страни и мисля че това е защото седя правилно на платформата. Аз никога не бих ходил за риба без платформа. С нея се устройвам комфортно, дори и на най-неудобния бряг.

Преди всичко, аз регулирам краката на платформата и скарата, така че всичко да лежи в хоризонтална плоскост и аз самия да се чувствам комфортно; това е много съществено, особено при продължителен риболов със щека. Аз винаги поставям щеката върху дясното бедро, добре притискайки я с дясната ръка. Тъй като бедрата са хоризонтални, то и щеката е успоредна на водната повърхност.


Едно-друго за ролерите!

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 003
Неправилно!
Ролера е твърде близко и щеката провисва напред.


Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 004
Неправилно!
Сега ролера е твърде далеч и щеката отново провисва.


Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 005
Правилно!
Щеката се плъзга по ролера и остава в хоризонтално положение.


Ролерите са изключително важни за щекарския риболов. Те позволяват бързо и удобно придвижване на щеката напред и назад, а регулируемите им крака ми позволяват да монтирам ролера на всякакъв терен.

Мястото за установяване на ролера е много важно и аз получавам много въпроси за това, така че си струва времето за да се отговори на този въпрос.

Аз виждам как много риболовци разполагат ролера или прекалено далече или прекалено близо. Възникват проблеми, особено при придвижването на щеката. Правилното установяване на ролера е лесно да се определи, действайки по следия начин.

Разпънете щеката на дължината на която ще ловите и определете точката на равновесие(центъра на тежеста) при която щеката не провисва нито напред, нито назад . Ролера ви трябва да е монтиран под тази точка!

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 006
Наклонете Гърловината на живарника към себе си, така че да можете да го ползвате като упор за разглобената щека. Оптималният ъгъл е около 45 градуса.
Сега, когато щеката се плъзга по ролера, тя остава успоредна на земната повърхност и риболова става лесен и комфортен.

Расположението на живарника също е много важно. Той трябва да бъде в напосредствена близост и аз го разполагам до краката си. Снемам рибата непосредствено над него и я пускам вътре с едно елементарно движение. Бих се проклинал ако загубя риба по време на състезание, където понякога от една единствена риба зависи победата или загубата.

Моят живарник има двойна функция- ползвам го и като упор за разглобената щека; по този начин аз спокойно снемам уловената риба от куката, презареждам стръв, коригирам дълбочината ако е нужно, без да се безспокоя за щеката.

СЪВЕТИ

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 007
1. Дръжте цялото снаряжение под ръка. Ако ви потрябва някаква принадлежност или ви се прииска да се храните или пиете, то това трябва да се прави без да се става от платформата.
2. Съда със захранката трябва да е до вас, особено ако се налага постоянно да се дохранва с малки топчета захранка. Тогава ще можете да правите това, без да си отклонявате погледа от плувката.
3. Купете и скара към платформата. Регулируемите и крака позволяват за установяването и в хоризонтално положение, дори и на най-неравните терени. Краката ви ще са разположени на плоска повърхност, а бедрата- хоризонтални и успоредни на водната повърхност.
4. Облечете се с топли дрехи в хладния сезон. Не забравяйте и шапката. Добре облечения риболовец, винаги лови много по-добре от мръзнещия съсед.
5. Използвайте поставки под китовете. Тези прости стойки съхраняват надеждно китовете на безопасно място и над земята. Аз разполагам тези поставки ниско, така че китовете да не се влиаят силно при наличието на вятър.
6. Купете и специално риспособление за кутиите със стръвта. Те трябва да са до вас, а с малко тренировка вие ще можете да зареждате и стреляте с прашката, без да си отклонявате погледа от плувката.
7. Дръжте кепа под ръка; аз държа щеката с дясната ръка а кепа с лявата, така че при мен той е разположен от лявата ми страна. Не ми е нижно да се навеждам за да стигна до кепа и ваденето на рибите се прави плавно и бързо.
8. Разположете живарника колкото се може по-близко до вас. Ще можете да снемата и пускате рибата в него само с едно движение. Загубата на риба по време на състезание- това е кощунство!!!


magnifier
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части Empty Re: Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части

Писане  ???? on Съб 8 Май 2010 - 14:21

Bob Nudd -"Илюстрирано ръководство за риболов с щека" част 7-ма
«Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing»


ВСЯКА СЕКУНДА Е СКЪПА

Колкото по-удобно разположите около себе си риболовните принадлежности, толкова по-удачен ще бъде вашият риболов. Това звучи очевидно, но мнозина риболовци не го правят. Следвайте съветите на Боб Нуд и икономисвайте всяка секунда.


НАТРУПАНИЯ ОПИТ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ

Човек е роб на своите навици. Риболовците също имат свои навици. През годините съм се научил бързо да организирам своето “работно” място за риболов. Когато на състезание имате около час, за да разположите своите принадлежности, да омесите подхранката, да подготвите топсетите за щеката, голите пръчки, мачовете, болонезата, времето бързо върви. Аз и повечето състезатели подготвяме зоната за риболов по един и същи начин. Защо и вие да не използвате този метод и да започнете да ловите риба по-ефективно.
След като сте установили своята платформа, ролера, живарника, време е да разбъркате подхранката. Трябва да я разбъркате именно в този момент, тъй като на подхранката й е необходимо време, за да поеме водата в себе си.
За риболов на водоема Great Ouse в центъра St. Neots, Cambridgeshire, показан на фотографиите по-долу, аз използвам смес от: Van den Eynde Super Match и Brown Crumb в съотношение 50 на 50.
Аз избирам такъв състав на подхранката, тъй като в този си състав от нея се правят идеални и отлично слепени топки, подходящи за риболов на течение. Всяка добре направена и слепена топка, пада без да се разпадне до дъното. Super Match е великолепна универсална захранка, привличаща всички видове риби. Мляния коноп в тази смес, привлича бабушките и платиките, а тъмния цвят и аромата- костурите и кефалите.


СМЕСВАЙТЕ ПРАВИЛНО ПОДХРАНКАТА

Аз сипвам сухите компоненти в кръгла кофа. След като добре съм ги размесил, започвам да добавям по малко вода в средата на кофата. С ръка продължавам да бъркам енергично, докато подхранката не се овлажни равномерно. За да се облекчи последващото разбъркване, аз претривам с ръце няколко пъти храната. Сега я оставям за известно време и се захващам без да губя време и с другите неща.
Днес течението е нормално, а температурата на водата и въздуха е ниска. Опитът ми показва, че рибата ще кълве, но трудно. По-просто казано, течението е постоянно, затова рибата ще трябва да се бори с него. По този начин тя се намира в постоянно движение. Рибата изразходва много сили за това и тя ще огладнее - именно затова аз разчитам, че ще кълве. А че ще кълве трудно, е факт, понеже температурата е ниска и ще трябва добре да поработя. Мисля, че днес основно ще кълвът бабушки, но може да удари и кефал, така желан на състезанията, когото аз ще търся чрез постоянно подхранване, независимо от всичко.
Аз избирам два такъма за риболова. Всеки риболовец-спортсмен трябва да бъде готов за всякакъв случай. Първият е плувка обърната капка, идеална при риболов на течение за задържане. Плувката е 2 грама, ще я монтирам на дистанция 12 метра.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 001
Разпределете водата в подхранката, до като всички сухи частици поемат добре.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 002
Разтрийте подхранката с ръце, разбийте всички едри части, за по-лесното пресяване след това.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 003
Изберете правилната линия, съобразно силата на течението.


КУКАТА И ДЪЛЖИНАТА НА ПОВОДА

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 004
Боб връзва своите линии(монтажи) в къщи, за да не губи време в последствие.

След това избирам подходящия размер на куката и дължината на повода. Аз си приготвям поводите вкъщи, като ги съхранявам на класьор. Мисля, че за този риболов ще е подходяща Browning Maggot Hook № 22, привързана към 25-сантиметров повод 0.08 мм. Привързвам повода към такъма и идва време да премеря дълбочината. Аз винаги ползвам месингов(brass) дълбокомер, имащ в края си тел с надяната силиконова тръбичка. Пропускам куката през горния край и я фиксирам плътно със силиконовата тръбичка. Вкарвам монтажа и отпускам дълбокомера на дъното. Измервам дълбочината, като отчитам и дължината на моя дълбокомер.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 005
Боб исползва месингов дълбокомер като този на снимката.


ИЗМЕРВАНЕ ДЪЛБОЧИНАТА В ДВЕТЕ СТРАНИ

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 006
Боб е готов за риболова на Great Ouse в St. Neots. Той е вече е измерил дълбочината от двете страни(стрелките и щриховите линии).

Подхранката чака, а времето тече. Меря под върха на щеката, метър вляво, вдясно и по диагонал. По този начин установявам и релефа на дъното. Освен това така се определя и силата на течението. Това не ми е необходимо при подготовката на втория такъм, с който ще ловя на дистанция 8 метра. След това махам дълбокомера и пускам такъма, за да видя дали закачва някъде по дъното. Ако закачва, намалявам малко дълбочината. Ако закачва само на едно определено място, малко преди него просто задържам линията, за да отлепя стръвта от дъното, като прескачам препятствието по този начин. Умишлено не слагам стръв, за да не се отвличам с кълването.Отбелязвам на кордата с маркер дълбочината. Това ще ми позволи при бъдеща промяна лесно да се върна в изходна позиция.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 007
Маркирам линията над плувката.

Връщам се на подхранката. Вижда се, че тя е леко изпръхнала, тъй като е поела водата. Доовлажнявам я и я прекарвам през ситото. Ситото е много важно, тъй като разбива всички частици и вкарва кислород в храната.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 008
Претривам добре всичко през ситото.


СПЕЦИАЛНОТО ПРИСПОСОБЛЕНИЕ

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 009
На фотографията са показани 8 и 12-метровите дистанции за риболов. Къпирани са 4 топки на 12м. и 3 топки на 8м.

Аз използвам специален кит за вкарване на топките във водата. Тези на картинките са правени от мен в къщи. Поставям топката в по-голямата чашка, подавам със щеката и накляняйки се напред я изсипвам, малко по-нагоре от местото на плувката. Топката пада във водата и заминава на дъното.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 010
Тези чашки са направени в къщи, но са изключително ефективни.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 011
Топката е идеално слепена и оформена за подаване във водата.

Необходимо е при подаването на топките да се накланяме напред, понеже кита е по-късо отрязан от върха на кита с който ще ловим. Тази разлика в дължините се компенсира по този начин, за да минава плувката ни точно над захраненото петно.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 012
Всичко е направено и Боб е готов за сериозен риболов.


magnifier
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части Empty Re: Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части

Писане  ???? on Пон 10 Май 2010 - 14:41

Bob Nudd -"Илюстрирано ръководство за риболов с щека" част 8-ма
«Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing»

КАК ДА НАМЕРИМ РИБАТА

Няма нищо хубаво в това да оставяте плувката да се носи по течението.
Напротив, има над какво да поработите и Боб ще ви разкаже нещо в тази връзка.


Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 001
Не забравяйте да смазвате ластика преди всеки риболов.

И така, аз вече съм подредил зоната за риболов, приготвил съм щеката, подхранил съм на две места и вече съм готов за риболов. Идва време да реша най-трудната задача - да намеря рибата. Трябва да установя на каква дълбочина се намира рибата, храни ли се и как. Както вече казах, подхранил съм на две места с тежка храна, пинки и какавиди. Междувременно обаче стимулирам рибата с половин прашка едър бял червей през няколко минути. Това се прави, преди да подам щеката със стръвта.


КАК ДА СТРЕЛЯМЕ С ПРАШКА ДО КАТО ДЪРЖИМ ЩЕКАТА

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 002
Храненето с прашката, държейки едновремено и щеката е просто, ако знаете как да се прави.

Много риболовци имат проблеми, когато стрелят с прашка, докато държат щеката. Това никак не е сложно. Основното, което трябва да запомните, е, че трябва да опъвате не чашката на прашката, а чатала. Звучи малко странно, но всъщност това е единственият начин да стреляте с прашка, докато държите щеката. Ако сте си нагласили правилно платформата, Вие ще можете да притиснете щеката с лакът към бедрото си - така ще можете да храните с прашката, без да движите щеката. Аз вече съм си изработил този навик.


КАК ДА СЕ ЦЕЛИМ С ПРАШКАТА

Чашката, пълна с червеи, се слага в дясната ръка (същата, с която притискате щеката). Сега опъвате напред чатала на прашката и пускате чашката. След няколко тренировки се получава. По-добре хранете с едър червей, тъй като е по-тежък и по-бързо потъва, а освен това няма да го отнася течението, ако сте на река. В конкретния случай аз ловя на река. Мога да храня и с коноп, но мисля, че червеите ще имат по-голям ефект. Слагам на куката един тлъст бял червей и пускам плувката два-три метра нагоре по течението. Течението е много слабо и плувката едва се движи. Ето вече куката със стръвта преминава през облака на моята подхранка. Ако в този момент на петното има риба, тя обезателно ще открие движещата се стръв. Можете да направите стръвта още по-примамлива, като задържите плувката точно в зоната на хранителното петно. Междувременно аз продължавам да стрелям червеи с прашката. Когато задържам плувката, стръвта примамливо се отлепва от дъното и точно тогава се очаква кълването. Ако такова не последва, отпускам отново стръвта и тя продължава да се носи по дъното.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 004
1. Заметнете оливетката нагоре по течението, над захраненото петно.
2. Вашата стръв ще слезе на дъното преди плувката да е стигнала захраненото петно.
3. Стръвта ще премине над петното, в същото време, в което и плувката.
4. Ако задържите плувката, стръвта ще се отлепи от дъното. Това често стимулира кълването.
5. Ако оставите плувката свободно по течението, то стръвта се движи, като едва докосва дъното.


Когато къпирах с кита, аз набелязах ориентир на отсрещния бряг(телеграфен стълб) и сега, когато плувката се изравни с него, аз я задържам със щеката. Стръвта обаче не спира движението си. Белите червей се повдигат над килима захранка и с дразнещи движения привличат рибата. Често това инициира кълване, а ако няма такова, отпускам плувката и стръвта продължава да плува непосредствено над дъното.

В ТЪРСЕНЕ НА НАЙ-ДОБРИЯ РЕЗУЛТАТ

Аз постоянно се старая да променям скоростта на изтичането. Рибата може да бъде на дъното или над дъното. Ето защо трябва постоянно да я търся, за да извлека най-доброто от риболова.
След час безрезултатно търсене на двата фронта - 8 и 12 метра, и постоянно подхранване идва първото кълване. Флуоресцентната оранжева антена изчезва под водата, непосредствено над захранката. Най-сетне, работата потръгна! Тъй като отблясъците на водата са светли и тъмни, то аз никога не бих видял кълването, ако антената беше жълта или черна. Засичам плавно и изваждам малка бабушка. С нея идват и първите искри надежда. Работата е там, че бабушката(както и платиката) е стадна риба и щом съм хванал една, скоро ще дойдат и останалите.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 005
Първата риба е хваната след един час.


КЪЛВАНЕ И СТРЪВ

Кълването последва по време на задържането. Възможно е днес рибата да иска точно това. Това се случва често - понякога рибата кълве на изтичане, понякога на задържане. И двете техники са много лесно изпълними, когато се лови с щека. За задържането, трябва да се задържи щеката неподвижно, за да спре напълно движението на стръвта. За изтичането със скороста на течението, трябва върха на щеката да се движи със скороста на течението. Въпроса за проводката на стръвта, с два пъти по-малка скорост от тази на течението, е малко по-сложен. Линията винаги трябва да бъде натегната, а върха трябва да се движи с два пъти по-малка скорост от тази на течението а стръвта винаги трябва да бъде под контрол. Необходимо е щаката да се контролира напълно, притискайки я към бедрото. Никога не сядайте върху щеката, не само защото може да се счупи, така губите и прякия контакт със стръвта.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 006
При риболов с оливетка или верижка от тежести е необходимо винаги да замятате по-нагоре по течението.

За да се извършва проводката на половината от скороста на течението, може да добавите няколко дроперчета по линията. В този случай, аз добавям дропер номер 8 и плувката моментално се "дави". Сега аз съм длъжен през цялото време да потдържам плувката на повърхноста, иначе тя ще потъва. Риболова с преутежнена плувка изисква известна практика, но след като се усвои, открива прекрасни възможност за проводките на стръвта. С тези прийоми може да се лови и с неподвижна стръв, и със съвсем бавно плуваща по течението. Тогава линята ще остава в почти вертикално положение. Три бабушки среден размер и един кефал ми клъвнаха в течение на няколко минути при проводка с половината от скороста на течението. При следващия си риболов, пробвайте различни скорости на проводка.


magnifier
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части Empty Re: Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части

Писане  ???? on Нед 23 Май 2010 - 14:25

Bob Nudd -"Илюстр. ръководство за риболов с щека" част 9-та
«Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing»

Постоянната бомбардировка с бели червеи, най-после убеди рибата отGreat Ouse да дойде и да започни да се храни.
На всяка следваща проводка, следваше кълване или хваната риба.
Риболова стана просто великолепен!
Аз положих много усилия за да привлека рибата в зоната на риболова, но в края на краищата, тези усилия се оправдаха!


Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части Bob-1


НЕ СТОЙТЕ НА ЕДНО МЯСТО КАТО УСТУКАН!

Аз така ловя обикновено и на състезания, постоянно сменям тактиката и стръвта за да получа максимално количество кълванета, за да хвана повече риба, да стана първи в сектора и да спечеля състезанието. Така трябва да действат не само риболовците-спортисти, а и любителите. За да кълва рибата постоянно, постоянно е нужно да се подменя стръвта, монтажите, тактиката на захранване- иначе рибата бързо губи интерес. Няма нищо добро в това, постоянно да се наслаждаваме на слънчевите лъчи, положили щеката на стоките. Такава тактика може би е добра само при риболова на шарани на протеинови топчета.


ПОСТИГНЕТЕ НАЙ-ДОБРОТО

За да постигнем най-добрите резултати на какъвто и да е водоем, било то на езеро, река или канал, необходимо е да се захранят два или повече рубежа. Тогава ще имате избор и ако рибата изчезне от единия, то винаги остава запасен вариант. Да се избере рубеж за захранено петно е просто- достатъчно е да се намери на дъното, ръб, ямка малко струпване на водорасли и др. Не забравяйте и да дохранвате с прашката бели червей, кастери, коноп и т.н.. Гарантирам, че ако използвате тази методика, ще хващате повече риба и ще повишите риболовните си умения и ниво.


БОРБА ЗА КЪЛВАНЕТА

Кълванетата на 12-метровия рубеж станаха редки и някак си трябва да ги учестя. Периодически проверявам и 8-метровия рубеж, но там засега няма кълване. Аз предположих, че рибата е на 12-метровия рубеж, но извън зоната на риболов. Трябва отново да бъде намерена.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 002
Независимо дали сте на река, канал или езеро, Вие захранвайте и ловете на два или повече, рубежа. Тогава и резултатите ще са по-добри. Постоянно сменяйте тактиката.

Със щеката с която ловя, Browning B7500, може да стигна на 14.5 метра. Но преди всичко си струва да пробвам и да потърся рибата на 11 метра. Отново няма кълване. Следователно рибата стои по-далече или въобще е напуснала захранената зона. Или може би се е завъртяла щука и е подплашила хранещото се ято.

Удължаването на щеката над 12 метра с две допълнителни колена ми позволява да ловя по-далеч от рубежа и отпускайки малко по-надолу по течението. Това веднага носи резултат и на второто изтичане плувката изчезва под водата, а 4-унции бабушка се оказва в кепа.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 003
Този гладен кефал с тегло 10 унции се оказва натъпкан
с розови червеи, заметнати от Боб с прашката.


И така, аз отново намерих рибата. Тя стои малко по-далече от брега и малко по-надолу по течението от мястото на захранката. Ако успея отново да я върна на захраненото петно, то шансовете ми многократно се увеличават, поради простата причина че 12-метрова щека се контролира много по-лесно от 14.50-метрова. В действителност, последната бабушка я прибрах без да я кепчосвам- това е най-простия и бръз начин за преместване на рибата от водата, в живарника, но е подходящ само са дребни риби. Само опита ще ви подскаже до какъв размер риби може да манипулирате по този начин. Линията трябва да е достатъчно здрава, иначе могат да възникнат неприятности. Никога и при никакви обстоятелства не хващайте с ръка по-едри риби, а при поводи 0.05-0.07, ползването на кепчето е задължително и за всякакви дребни риби.

Както е прието, уморете рибата и разглобете щеката. Помнете че трябва да разглобявате винаги на правилното място- примерно, ако линията ви е 3.50 м., то разглобете на 4-то коляно; от теглото на рибата, ластика ще излезе малко от върха и дължината на линията малко ще се увеличи. Внимателно повдигайте върха, до като рибата не излезе на повърхноста. Продължете да повдигате и насочете рибата точно в мрежата на кепа.


КАК ДА СНЕМЕМ РИБАТА ОТ КУКАТА

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 004
Проводката малко по-надолу по течението ми донесе тази прекрасна бабушка.

Как да снемем рибата от куката, когато в едната ръка е щеката, пък в другата ръка е рибата? Аз поставям задния край на щеката на седалката и го притискам между коленете; сега вече едната ми ръка е свободна . Екстрактора(кукоизваждача) винаги ми виси на шията и е вързан със шнур или конец а не с ластиче. Аз не ползвам ластици за връзване на екстрактора, тъй като ако се закачи за нещо, може след тоеа да отскочи в лицето ми. Висящия на шнур екстрактор ми е винаги под ръка, знам го къде се намира и не се налага да го търся. Аз предпочитам да използвам двойни екстрактори на Stonfo, фактически това са три инструмента, в едно- окомплектовани са и с малка стоманена игла knot picker (за разплитане на възли) — много полезен инструмент ако монтажа се уплете.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 005
Боб винаги използва двойни екстрактори на Stonfo, окомплектовани и с игла.

Следващите два проводки с бели червей не ми донесоха кълване. Дойде време да пробвам на кастери. След всяка 1-2 проводки проверявам състоянието на стръвта. Плувката не показва кълване при всяка проводка, така че периодичната проверка не ми пречи. За да проверя стръвта, трябва да хвана куката с ръка, но при риболов на хляб, тесто или друга подобна стръв, има и по-бръз способ- повдигам линията до като видя куката на фона на небето и веднага проличава дали куката е гола и има нужда от подмяна на стръвта.


КАК ДА ПОЛЗВАМЕ ЩЕКАТА

На какъвто и водоем да ловим- река, канал, езеро- щеката винаги трябва да е като продължение на вашата ръка. С течение на времето, риболова със щека ще стане лесен за вас, а всяко едно движение ще бъде естествено. Абсолютно всеки човек може да стигне до съвършенство в тази насока. Дори и да сте риболовец от най висок клас, всеки един следващ риболов постепенно подобрява вашите умения в подаването на стръвта към рибата.


КЪДЕ НЕ Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ПОЛЗВА ЩЕКА

Очевидно е че щека не може да се ползва там, където зоните на облавяне са по-далеч от дължината на щеката. Също така, със щека е непрепоръчително да се ловят много големи шарани, амури или бели мрени, тъй като късат линията, ластика или още по-лошо- следва трошене на щеката. Добре, нека да се върнем към риболова.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 006
Риболова на река St. Neots беше труден и поради това- този улов е отличен разултат за деня.

След смяната на стръвта не последва кълване и аз се връщам пак на белите червеи. На втората проводка клъвна и първия за деня кефал- вярно, не голям, с тегло 8 унции, но натъпкан с розови и малки бели червеи, което е многообещаваща перспектива. Много е важно това, че рибата се върти около захранката и се храни с падащите червеи при подхранването.
Отлични новини! Това само може да означава,че в зоната на риболов сигурно се намирят още няколко рибки, а може би и някой по-сериозен приз. Кефала клъвна когато аз сериозно задържах плувката точно над захранката, както беше описано по-горе, така че продължавам да ловя на задържане за да проверя, ще сработи ли този прийом и по-нататък... и той сработва. Ластика ми излиза под теглото и напора на най-голямата за деня риба.- прекрасен кефал с красиви плавници и тегло 1 либра и 6 унции(около 620гр, б.п.) Щеката, работеща само с върха си (“tip action only”), прекрасно се справя с рибата и умореният кефал бързо бива вдигнат на повърхноста и кепчосан. Прекрасно!

Аз ловя 5 часа и вече започва да притъмнява. Кълванетата, както и преди, не следват едно след друго. Но аз, както и всички риболовци, предпочитам да остана и още малко, и да хвана и още няколко риби. Клъвнаха ми бабушката и малкия кефал, а като приз, хванах и големия кефал.

На мен много ми харесва да ловя риба в река St. Neots, а още повече ми харесва и това- да Ви обясня всички тънкости на риболова със щека. Надявам се че също сте удовлетворени!


magnifier
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части Empty Re: Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части

Писане  ???? on Нед 23 Май 2010 - 15:58

Bob Nudd -"Илюстр. ръководство за риболов с щека" част 10-та
«Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing»

В тази глава, ние ще се откъснем от малките, но важни подробност за риболова със щека и ще поговорим за спортните успехи на Боб в последните години (по информация на Rainbow книгата е издадена през 2000-та година, непосредствено след четвъртата световна титла на Боб Нуд

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 001
Щастливият английски отбор позира след победата в Белгия.


Bob Nudd- РИБОЛОВ С ПЛУВКА НА СВЕТОВНО НИВО

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 002
1991 г. Боб позира със своя победен улов на шампионата в Унгария.

Боб Нуд е известен в целия свят като един от най-силните спортисти-плувкари.
Той е доказал това на много състезания от най-високо ниво!

От момента в който този постоянен аватор на списанието Improve Your Coarse Fishing е включен в националния отбор през 1984 година, той не е пропуснал нито едно състезание с изключение на1987 г.


ПЪРВИЯТ МЕДАЛ

Първият медал на Боб е сребърен, отборно на първото си участие на Световно Първенство в Швейцария. Следващата година той завоюва злато, отборно на река Arno River в Италия.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 003
А това е нещото, към което се стреми всеки риболовец-спортист!
Златен и сребърен медал, гордо висящи на разноцветни ленти.


За първи побеждава в сектора си в Белгия 1988 и допринася за отборното злато.
Две години по-късно, започа серия от зашеметяващи лични победи.

През 1990 г. на река Drava в Югославия, Боб два пъти заема първо място в сектора си и с лекота завоюва индивидуално- злато и отборно- сребро. През 1991 г. Боб изумява риболовната общественост, отново побеждава два пъти последователно в сектора си и защитава титлата си на световен шампион. Този подвиг е за първи път в историята на риболовния спорт.


НАЙ-ГОЛЯМАТА ПОБЕДА!

Но, възможно най-важната победа на Боб идва през 1994 г. в родната Англия. Тогава, на Нотингамския гребен канал Holme Plerrepent, той завоюва третото индивидуално злато. Тази победа е удържана пред очите на многохилядна тълпа от фенове. Отбора на Англия, под ръководството на Дик Клег, отново става световен шампион и взема златото, отборно.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 004
Отбора на Англия позира през 1991 г. Боб отново става индивидуален и отборно, световен шампион.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 005
Holme Plerrepont, 1994 год. Боб е в тълпата от поздравяващи го фенове.
Боб показва улова си на Holme Plerrepont. До него е съпругата му.


Към момента на издаването на книгата, Боб вече е четирикратен световен шампион(Португалия 1999г.), а след Париж 2001, Англия е вече трикратен световен шампион! За тези си изключителни постижения, той е посветен в РИЦАРСКО ЗВАНИЕ!

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 006
Тълпа ентусиасти зад защитните бериери наблюдава как Боб
убедително се придвижва към победата на Holme Plerrepont.


Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 007
И отново отбора на Англия стои на почетната стълбичка- този път сребро,
спечелено в трудна борба 1996г на Rover Minelo в Италия.


magnifier
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части Empty Re: Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части

Писане  ???? on Пет 28 Май 2010 - 18:02

Bob Nudd -"Илюстр. ръководство за риболов с щека" част 11-та
«Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing»


За риболова на шарани са необходим балансирани и здрави монтажи, постоянно подхранване и покрай това и желязни нерви.
В тези глави Боб подробно ше разкаже за това, как да напълните живарникаси със шарани.Bob Nudd-РИБОЛОВ НА ШАРАН СЪС ЩЕКА


Ако при риболова със щека закачите шаран, то на вас ви е познато забележителното усещане от борбата с рибата. Ластика се изважда до краен предел, рибата тегли щеката ту в едната посока, ту в другата, а влакното звънтейки от напрежението, реже водата на зиг заг. Може да се каже,че всички компоненти на монтажа работят на предела на възможностите си. Затова, монтажа трябва да е балансиран, иначе могат да възникнат неприятности.
Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 001
Разбира се, ако вие целево преследвате шараните, тези неприятности могат да се избягнат. В последните глави от книгата, аз ще ви разкажа за един примерен такъв риболов, за правилните монтажи и за правилната тактика. Във водоема където ще ловя, обитават среди шарани: около 3 либри(1.5кг) а също така платики и бабушки.

Риболова на езерото Brookhall доTiptree в Эсекс може да бъде просто прекрасен, но за да кълве рибата постоянно трябва да се положи известен труд. От друга страна, труд трябва да се полага и на всеки друг водоем. Рекорда ми на това езеро е 195 либри(около95 кг.) шарани за 5 часа- великолепен улов за всеки риболовец, особено пък и по време на състезание.

Аз до някъде съм изучил този водоем за да осмисля как да ловя, на каква стръв и каква тактика е необходимо да използвам. Забелязал съм, че на откритите пространства и в близост до крайбрежната растителност, шараните кълвът на trout pellet (пъстървови пелети), paste (тесто), sweetcorn (сладка царевица) и luncheon meat (консервирано месо).


ПОДГОТОВКА И ТАКТИКА

Преди всичко, подгответе акуратно монтажите си в къщи. Това ще ви икономиса сили и време на водоема. Разбира се, трябва и да се проявява и гъвкавост по отношение смяната на тактиката. Често се случва поведението и предпочитанията на рибите да се прометят само за една нощ. Например, във вторник рибата може да кълве във средните водни слоеве с монтаж на пропадане, а след рязко захлаждане през ноща в сряда, да кълве в по-дълбоките води и с легнала на самото дъно, стръв. Принципът е следния: за да ловим винаги, ние винаги трябва да имаме готовност за смяна на тактиката!

Аз съм решил да ловя в 15-ти сектор, разположен почти в средата на това красиво, правоъгълно езеро. В ляво и в дясно от мен има шавари, а точно пред мен е зона с чиста вода.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 003
Най-добре е за риболова на шарани да се използва здраво, високотехнологично(high-tech) влакно.

Аз имам намерение да ловя в три точки, използвайки три линии и четири различни тактики. Всъщност, така е най-просто.

Първата точка се намира на 4 метра в ляво от мен и на 4 фута(1.20м.) от брега, в близост с водната разстителност. Втората точка е на същите разстояния, само че в дясно от мен. Третата точка е на 10 метра от брега, точнио пред мен и на нея ще ловя от дъното, до средния воден пласт. Сега вече ми е необходимо да подбера необходимите монтажи за всяко от тези места.

По време на изследването на водоема, аз открих че най добрата стръв за него е: trout pellet (пъстървови пелети), paste (тесто), sweetcorn (сладка царевица) и luncheon meat (консервирано месо). Стръв като белите червеи и кастерите не са подходящи за този водоем и не привличат рибите. Примамките които ще използвам са значително по-тежки от червеите и кастерите. От това незабавно следва, че за тях трябва да се подберът и подходящи плувки, които да издържат по-голямото тегло на примамките. Тежката стръв ще потопи плувка с тънка антена, особено при риболов в средния слой вода. Затова аз избирам плувки и антени с съзможно най-голяма плавучест.


СВРЪХЗДРАВО ВЛАКНО

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 002
Три монтажа за риболов на шаран:
Вляво: Монтаж за риболов до брега.
В дясно: Монтаж за риболов на 10 метра от брега.

Първата плувка, която аз имам намерение да използвам е:- 4х12 Preston Innovations' Brio float, имаща дебела, плаваща антена. Основното влакно и повода са: -Cenitan XC high-tech line, диаметър 0.15 мм и 0.13 мм, и тест 4.5 и 3.5 либри. Това свръхздраво влакно ще ми позвали да не допусна рибата да влезе в намиращите се до петното водни разстения.

Аз утежнявам плувката със 6 дропера номер 8, равномерно разпределени по влакното. Сега, стръвта ще пропада бавно в дълбочина и рибата ща има достсатъчно време да клъвне "на пропадане". В края на 20-сантиметровия повод, аз монтирам кука Browning Chikara Barbless (без контра) Specimen №14.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 004
Боб формира 18-дюймов(40см.) клуп в задния край на ластика, който ще смегчава тласъците на шарана.

Аз избирам, от многочислените си запаси, триколенен телескопичен кит, с монтиран и през трите колена ластик номер 12-ти. Този здрав амортизатор ще ми помогне да измъквам шараните от водораслите.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 005
Не забравяйте да смажете ластика.

Правя два монтажа за точката на риболов, разположена точно пред мен на 10 метра дистанция. С единия ще ловя на дъното, а с другия- в средния воден слой. На първия, както и на тези за риболов до брега, аз ползвам плувки Preston Innovations' Brio float, но вече 4х16. Утежнявам ги с оливети 0.5гр., разположени на 2фута(60см) от куката и два дропера номер 8-ми. Основното влакно е 0.13мм. (3.5 либра), двадесет сантиметров повод от влакно 0.12мм(3либри). Куката отново е голяма и здрава, Browning Chikara Barbless Specimen №14. Кита е триколенен, оластичен и през трите колена с ластик номер 8(за номерацията вижте в по-горните глави; б.п.) Влакното и ластика не са толкова дебели, колкото на монтажите за риболов до брега, понеже няма водорасли, шавар и коренища, а кълванетата по-скоро ще бъдат предпазливи. Ако и около тази точка имаше водорасли и храсти, то аз и тук бих поставил по-дебел с 2-3 номера, ластик за да контролирам по-добре хванатата риба.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 006
Три кита със здрави ластици номера: 8, 10 и 12 .

За риболова в средния воден пласт аз избирам плувка Preston Innovations' Loaded Tyson Float. Това е подсилена плувка тип DIBBER ( виж в глава "Плувки" б.п.), способна да издржи без да се счупи, сериозно съпротивляващите се шарани. Тя няма антена и горната и част завършва като купол; с много добра товароносимост и добра плавучест.


ПОДГОТОВКА ЗА МОЩНИ КЪЛВАНЕТА

Основно влакно 0.13 мм (3.5 либри) и повод 0.12 мм (3 либри). Утежнението се състои от три дропера номер 8-ми, разпределени равномерно по влакното. Куката е същата, както на другите монтажи. Тъй като кълванетата и потеглянето на шараните в средните водни слоеве често са изключително мощни, аз използвам триколенен кит с ластик десети номер и дължина 10 фута(3м.)

За този риболов, аз използвам проверената щека Browning Nickel Reflex Pole. Тази щека е много здрава и с нея могат да се ловят всякакви шарани от «спортен размер» (match-sized). На всичките три кита, аз съм обрязал върховете достатъчно, така че дебелите ластици да се движат абсолютно свободно през втулките.

Между впрочем, в долния край на всички ластици аз съм вързал 40-сантиметрови клупове. При риболова на шарани това е необходимо, тъй като понякога рибата разтяга до край единичния ластик и тогава сработва сдвоената част . Изплзвайки ластк номер 10-ти, то сдвоената част е еквивалентна на номер 20 и няма шарани от този калибър, които могат да го разтегнат до краен предел!


ИЗМЕРВАНЕ НА ДЪЛБОЧИНАТА

Сега е необходимо да се измери дълбочината във всички точки за риболов. Аз надявам дълбокомера на куката и измервам дъбочината, като придвижвам плувките нагоре и надолу по линиите.

На двете прибрежни точки дълбочината е едва 3 фута(90см). Аз регулирам плувката така, че стръвта и 7-8см. от повода да лежат на дъното.

Дълбочината на отдалечената точка се оказва 8 фута(2.40м.) и аз установявам плувката така, че стръвта и 10см. от повода да лежат на дъното. Възможно е в хода на риболова да коригирам дълбочината на облавяне.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 007
Обърнете внимание колко късо Боб е обрязал края на върховете,
за да се движат лесно ластиците през втулките.АЗ СЪМ ГОТОВ

Моите монтажи са готови. Остава да приведа в ред и работното си място, да направя последни корекции на монтажите и да пресортирам стръвта. Всичко е готово, всички принадлежности са ми под ръка, запасните китове са на поставка над земята.. Поставката под стръвта е разположена в ляво от мен. Ролера е отзад, на правилно разстояниие, така че при приплъзването на щеката назад, центъра на тежеста да е в ръцете ми. Живарника е потопен във водата, кепа е до мен и чака първата риба. Както всеки път и сега слагам повече смазка на ластика, за да може да излиза и да се прибира лесно през втулката. Остава да разсортирам стръвта и да захраня трите точки на риболов.


magnifier
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части Empty Re: Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части

Писане  ???? on Съб 29 Май 2010 - 14:01

Bob Nudd -"Илюстр. ръководство за риболов с щека" част 12-та
«Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing»

Когато Боб седи пред активно хранещи се шарани, то не му остава нищо друго, освен да подава стръвта и да вади рибите. Обаче, за да заставите шараните да се борят за стръвта е необходимо да подхранвате правилно.Bob Nudd- ТЕЧНОТО ЗЛАТО

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 001
Подхранването- това е един от важните аспекти при риболова на шарани. Ако рибата се храни във вашата зона, като активно се бори за всяко къстче захранка, то риболова може да стане съвършено невероятен. Но за да се превърне зоната на риболов в котел, кипящ от множество шарани се изисква да имаме знания и търпение.

И така, монтажите са готови, разпънати са по местата и се намират "под ръка". Сега вече може да започнем и да захранваме.

На този риболов аз имам намерение да ловя в три точки, с четири монтажа. Двете точки се намират в ляво и в дясно от мен, наблизо в крайбрежните водорасли и на около четери метра дистанция. Шараните обикновено се движат покрай брега, търсейки храна. В този случай, аз ще подам много захранка и после регулярно ще дохранвам с примамките. Третата точка се намира точно пред мен, на 10 метра от брега. Аз ще използвам два монтажа за тази точка- с единият ще ловя на дъното, а с другият- в средния воден пласт.


В СТУДЕНА ВОДА

Нямаше значение, че нощта беше доста студена и водата бе хладна, аз зная, че ще успея да подмамя шараните и да ги накарам да кълват над дъното. Сега ще ви обясня защо над дъното се хващат повече шарани.
Първоначално аз трябва да привлека рибата. За целта още в началото вкарвам една-две чашки с пелети на върха на щеката. Рибата ще открие храната и ще започне да се храни. На този ранен етап аз ще хвана няколко шарана от дъното.
Междувременно постоянно ще подхранвам с прашката. Но в началото ще стрелям по малко храна, тъй като водата е студена и в зоната има малко риба. Подготвил съм около 1,5(три пинти) кг пъстървови пелети, които са идеална подхранка в зарибения водоем. При падането си във водата те издават привлекателен звук, рибата действително идва при него, чувства аромата и остава в зоната, очаквайки следващата порция храна.БОРБА ЗА СТРЪВТА

Когато все повече и повече шарани се съберат на подхранката, те започват да се конкурират за падащата отгоре храна. Всеки се старае да хване пръв падащите парченца. Всеки път, когато поредната порция пелети падне във водата, рибата ще се вдига от дъното в стремежа си първа да хване парченцата храна. Точно в този момент трябва да започне риболовът над дъното!

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 003Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 002
И така, започваме да храним и да ловим. Първоначално храним и трите точки равномерно с по една чашка пелети, примесени с парченца шунка. Когато съм на състезания, аз приготвям шунката предварително у дома. Но сега това е излишно. Първоначално овлажнявам пелетите малко с вода. Със шприц добавям малко Van Den Eynde Liquid Pellet - течна гранула със специфичен рибен аромат, тя спомага пелетите да се разпадат по-бързо. Течните пелети са прекрасен възбудител на апетита. Фактически, тази добавка на маслена основа и с рибен аромат, разделя пелетите на отделни гранули и ги прави по-привлекателни за рибите.


ШУНКА(КОНСЕРВИРАНО МЕСО) ЗА ЗАХРАНВАНЕ

Шунката(консервираното месо), която използвам, е специално за риболов на шарани на Van Den Eynde. Шунката е перфектна стръв за шарани, като е особено подходяща през зимата. Една част от шунката аз разрязвам на парчета, след което прекарвам през сито. Първо, тези парченца шунка(месо) са много малки и няма да заситят рибата. От друга страна, са много леки, ще потъват бавно и ще бъдат забелязвани от плуващите наоколо риби. В хладно време рибите откликват най-добре на натурални аромати. Вразгара на лятото по добре ще е да са използват сладки Van Den Eynde Strawberry meat (Van Den Eynde, шунка(месо) с аромат на ягода ).

Няма нищо по-просто от приготвянето на консервирано месо(шунка) за риболов. Аз вадя месото от кутията, разрязвам го на 3 диска с дебелина по около 1.5 см и след това претривам всеки от дисковете през сито.

По този начин, аз получавам миниатюрни къстчета, които са достатъчно малки за да не се засити рибата. Тези къстчета имат много голяма площ на повърхноста и поради това, приятният им аромат се разпространява бързо във водата и привлича рибата. Освен това, тези къстчета потъват много бавно поради малкия си размер, така че всяка една плуваща наоколо риба, има достатъчно време да ги открие.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 004Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 005Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 006
С остър нож, боб отрязва три диска от месото.
Боб претрива един по един дисковета през сито.
Крайния продукт- малки парченца месо, явяващи се прекрасна захранка.


Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 007
Размекнатите от Боб, пъстървови пелети потъват бавно, ако се изсипят меко върху повърхноста на водата.
Аз внесох по една пълна чашка на двете близки точки и три пълни чашки на отдалечената точка. За да знам къде точно съм къпирал, аз запомних ориентир на отстрещния бряг.


ОСНОВНАТА ЛИНИЯ НА АТАКА

Първоначално аз не ловя на близките две точки, като им давам време да “узреят”. Но аз не забравям за тях, храня ги постоянно с прашката. Често трябва дълго да се чака, докато шаранът “узрее” за риболов край брега. Едната от линииите е с плувка Preston Innovations’Brio 4x16, като стръвта лежи на дъното. На голямата кука № 14 е нанизано парченце шунка. Напомням ви, че жилото на куката трябва да е извън стръвта. Ако жилото е вътрв в стръвта, то половината кълванета ще бъдат празни. Жилото може да стърчи съвсем леко извън стръвта, но това е достатъчно за правилното и добро засичане на рибата.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 008
Помнете, че жилото винаги трябва да стърчи отвън.

И така, аз подавам щеката напред и полагам монтажа във водата. Плувката е на десет метра, повдигам щеката до като стръвта се показва над водата и бавно я спускам. Монтажа не се уплита. Сега насочвам щеката точно към набелязания ориентир и вече съм сигурен, че стръвта ми се намира точно там, където е и захранката.

Минаха две минути. Време е да подхраня. Аз всеки път внасям не много подхранка, но правя това регулярно, без значение дали ловя шарани или други риби.

Прашката стои до мен винаги готова. Стрелям по десетина гранули, а падането им във водата прилича на стрелба от картечница. Минават пет минути, но рибата не кълве. За това време аз три пъти съм подхранвал далечните точки и два пъти тази пред мен.
Вадя такъма, за да проверя дали стръвта е на място. Всичко е наред, но кълване няма


ОФОРМЯНЕ НА ТЕСТО ОТ СМЕС ЗА ТОПЧЕТА

Кълване все още няма, така че дойде време да сменя стръвта. Аз нося със себе си и готово тесто за протеинови топчета. В магазинната мрежа има доста видове, може да се направи и в домашни условия, но днес ще тествам новото тесто Van Den Eynde Pellet Paste. Това тесто е меко, привлекателно и ухае прекрасно!
Аз отщипвам къстче тесто и облепям куката, не забравяйки да оставя жилото открито.
Отново подавам щеката; три чашки с пелети отново са във водата и отново нямам кълване, даже и след 5 минути. Ще пробвам на стръв, консервирано месо(шунка) дипнато във Van Den Eynde Liquid Pellet . Тази добвка е добра и поради това че е на маслена основа. Всеки път когато подавам дипнатата в нея примамка, на повърхноста на водата остава мазно ароматно петно. Не, шараните няма да устоят!

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 009
Най накрая успех! Малко време, много усилия и търпение и първия шаран вече е в кепа! Всичко отне около 15 минути.

За да направя стръвта привлекателна, аз леко приповдигам щеката и периодично отлепям меко примамката от дъното.

Първо кълване! Ластика се разпъва, а върха на щеката се сгъва под напора на шарана. Това е всичко. Течните пелети (Van Den Eynde Liquid Pellet) свършиха работата си. Шараните не можаха да устоят.
Дойде време да напълним живарника с риба!


magnifier
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части Empty Re: Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части

Писане  ???? on Нед 30 Май 2010 - 6:49

Bob Nudd -"Илюстрирано ръководство за риболов с щека" част 13-та
«Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing»

В тази глава Боб ще покаже, че риболова може да бъде просто възхитителен, ако шараните се борят за захранката в зоната на риболов.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 001
Зад Боб винаги лежат подготвените допълнителни секции. секции.
Може да се на ложи ползването им, в борбата с едра риба.


Навика винаги да се готвим старателни за риболов, трябва да влезе в сърцето на всеки ентусиаст, любител на риболова със щека. Такава подготовка е залога за добрия риболов.Bob Nudd- БЪРЗИ И ЯРОСТНИ

Моята храна заработи. На 15-ата минута аз вече хващам първия шаран. Рибата, разбира се, не е трофейна, но той ми показа на какво е способен, като изкара 4-5 м ластик от върха на щеката. Шаранът беше съблазнен на шунка в момент, когато стръвта падаше на дъното. При лягането на дъното аз изчаках няколко минути, но кълване нямаше. Тогава аз извадих такъма на около метър, за да отлепя стръвта. Такъмът бавно започна да потъва. шаранът не устоя и резултатът стана един на нула за мен.
Забелязах, че плувката ми потрепва от време на време. Не засичах, защото знаех, че това не е кълване. Това показва, че в зоната на риболов има риби, които се удрят във влакното.

Извадих първата риба за няколко минути. Щом шаранът глътна въздух, престана да се бори.
Аз вземам кепа и го потапям във водата; придърпвам шарана по повърхноста на водата до като го вкарам право в обръча на кепа.

Откачването на шарана от куката може да се окаже сложна работа, ако ползвате куки с контра. Много от малките рибни стопанства забраняват ползването на куки с контра, тъй като шараните често кусат повода или линията. Ако куката е с контра, то шарана в последствие няма да може да се освободи от нея. На всички мои монтажи са привързани куки без контри.


СНЕМАНЕ НА ШАРАНА ОТ КУКАТА В ЧЕТИРИ СТЪПКИ

При откачване на едра риба от куката аз следвам четири стъпки. Първо гребвам рибата с кепчето. Слагам го върху коленете си така, че рибата да увисне във въздуха. Окачвам куката с кукоизваждач, който ми виси на врата със шнур, след което пускам внимателно рибата в живарника. Това е много важно, тъй като хвърлянето на рибата или падането и на земята може да причини доста вътрешни увреждания.
Не съм подхранвал далечната точка на риболов вече четири минути. Така че стрелям една прашка пелети. Подавам отново такъма с шунка за стръв, натопена в Van Den Eynde's Liquid Pellet. След броени секунди плувката се изправя, а стръвта ляга на дъното. След още няколко секунди плувката изчезва от погледа.
Засичам рязко и бързо, като хвърлям шарана в шок. Освен това по този начин куката се забива сигурно в устната му. Нужна е бърза реакция и правилни движения, за да не скъса шаранът влакното. шаранът тръгна вляво от мен, като изкара ластика (№ 8) почти до краен предел. За такива ситуации имам зад себе си две допълнителни колена на щеката, готови за снадаване. Единственият начин да спрете рибата е да снададете бързо едно или две колена и да опънете ластика толкова, колкото позволява. Това ми помогна, успях да обърна шарана. Следва самото вадене. Ластикът започва леко да се прибира. Следя рибата с цялата щека, като го държа постоянно под напрежение.


РАЗГЛОБЯВАНЕ НА ЩЕКАТА

След няколко силни удара рибата започна да се уморява и едва тогава ми позволи да тръгна да разглобявам щеката. Принципно ловя с топсет на трето коляно. Разглобявам щеката обаче на петия елемент, тъй като изкараният ластик е удължил такъми ми почти двойно

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 002
За да не допусне шаранут да попадне в захранената зона и да разплаши
останалата риба, Боб рязко повтига върха на щеката нагоре.


Рибата идва все по-близо и е вече на около осем метра от брега. Държа в ръката си вече само топсета на пето коляно. Ластикът е опънат докрай, за да не влезе рибата в подхранената зона. Скоро уморената риба е гребната в кепчето, а аз за пореден път подхранвам мястото с пелети. Не забравям да подхвърля няколко прашки и на страничните точки за риболов, но ги храня значително по-малко(1:10). Целта ми е да вдигна рибата над дъното на предната точка, а на двете странични точки, тя да остане на дъното.


ДА ПРОБВАМЕ С ДРУГА СТРЪВ

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 003
За да направи тестото(Paste) по-привлекателно, боб го размеква с Liquid Pellets.

След като повече от пет минути нямам кълване на шунката, решавам да сменя стръвта. Нося със себе си тесто Van Den Eynde Pellet Paste. Това тесто има същият аромат като пелетите, но е по-меко. Надявам се и рибата да го хареса.
За да го направя още по-апетитно, го смесвам с течен ароматизатор Liquid Pellets. Тази стръв е много добра, понеже е мека и при засичане куката не среща никакво съпротивление, преди да се забие в устата на рибата. От друга страна обаче, е много трудно да стигне до дъното, невредима върху куката.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 004
Ето, клъвна и друг шаран на идеално подадената от Боб стръв.

Единственият начин да се вкара такъм с такава стръв е да се движи щеката бавно и внимателно.
Стръвта е във водата, време е да сменя тактиката. В момента, в който подавам храна, виждам водовъртежи на повърхността. Явно рибата се е вдигнала, значи е време наистина да сменя тактиката. Топсетът с такъма за риболов над дъното ми е готов. Не губя време, а вкарвам новия такъм веднага. Странно е, тъй като предишната нощ беше замръзнало и рибата би трябвало да стои на дъното. Тя обаче яростно се бори за падащата храна.


НАМАЛЯВАНЕ КОЛИЧЕСТВОТО НА ДОХРАНВАНЕТО

Аз храня както преди (на две минути по прашка пелети), но количеството е два пъти по-малко. Така шараните още повече се настървяват, като се борят кой пръв да атакува падащата храна. Този метод на риболов изисква здрав такъм, тъй като рибата кълве отривисто и рязко. Стрелям още малко храна и отново на повърхността се появяват водовъртежи. Сменям веднага стръвта и на шунката моментално последва удар.

Аз използвам кит с ластик №10 и дължина 8 фута(2.40м.), прекаран през трите колена. При риболова на дъното,използвах ластик №8.

Плувката също е друга- с много висока плавучест и много здрава- Preston Innovations' Tyson, не потъваща от теглото на стръвта. Поставям куката и да видим какво ще се случи.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 005
Само след час захранване, Боб вече е вдигнал шараните под повърхноста на водата.

Аз изстрелвам няколко пелета и отново на повърхноста се образува водовъртеж. Поставям шунка и вкарвам щеката.

В момента монтажа е установен на 3 фута(90см.) дълбочина и е само с три дропера номер 8, равномерно разпределени по линията. Стръвта бавно ще пропада между ятото шарани.

Рибата кълве почти веднага. Шунката успя да се спусне едва няколко дюйма(1 дюйм=2.5см.). Този шаран хукна в страни, но аз бързо успях да го взема под контрол и да разглобя щеката на пето коляно, без да му давам възможност да разплаши събратята си. Скоро рибата се оказа в кепа, а куката с новата стръв беше заметната след няколко секунди. Риболова на шарани около повърхноста може да се окаже и много бръз, както ще се убедите в следващата глава.


magnifier
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части Empty Re: Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части

Писане  ???? on Нед 30 Май 2010 - 6:54

Bob Nudd -"Илюстрирано ръководство за риболов с щека" част 14-та
«Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing»


В тази глава от своята книга четирикратният световен шампион Боб Нуд ще обясни какво трябва да се направи, за да задържите интереса на ятото към вашата стръв.Bob Nudd- НЕ ИЗПУСКАЙТЕ ЯТОТО

На мен ми харесва да ловя в горните слоеве на водата. Този риболов е приятен, защото осъзнавате, че с постоянно и правилно подхранване именно вие сте накарали рибата да се вдигне от дъното. Остава само да подавате периодично храна и да напълните своя живарник с риба.

Лятото е най-добрият сезон за този вид риболов. Водата е топла, а рибата е хвърлила хайвера си и постоянно активно се храни. И макар в тази статия да става дума за риболов на шаран, по този начин може да се лови всякаква риба. Трябва само да смените стръвта с конопено зърно, какавида или червей. Но да се върнем на шараните.

Макар че шараните се хранят така, сякаш това е последният ден в живота им, аз трябва да ловя внимателно. Най-добрият начин да накарате шарана да поеме стръвта е да направите така, че стръвта и подхранката да падат към дъното с една и съща скорост.ОВЛАДЯВАНЕТО НА ТОЗИ СПОСОБ Е ТРУДНО

Това не е толкова лесно, но не е невъзможно. Висящата над дъното стръв изглежда неестествено. Рибата може да клъвне на такава стръв, но не бива да се разчита на суперулови. Методът, който използвам аз, е по-сложен, тъй като ще се наложи да храните, докато държите щеката с ръка, а за това е необходима добра координация.

Аз подавам щеката над водата и я задържам високо за секунда. Стрелям с прашката няколко зърна царевица и подавам такъма. Подаването става със залюляване на такъма в дясно и в ляво, така че линията да падне изпъната във водата. По този начин стръвта и подхранката падат с еднаква скорост и рибата атакува изключително смело.


ДОБРИЯТ МЕТОД

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 001 Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 002 Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 003
1. Дръжте стръвта над захраненото място, стрелнете с прашката и изнесете щеката надясно.
2. С плавно но бързо движение опишете с върха на щеката полуокръжност и направете мах в ляво.
3. Продължете движението в ляво и спускайте върха ниско към водата.


Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 004 Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 005 Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 006
4. Когато монтажа падне на повърхноста, повдигнете малко върха за да не се допусне "корем" между върха и плувката.
5. Стръвта бавно пропада, със същата скорост, с каквато и подхранката.
6. Шараните, преследвайки падащите частици, охотно приемат естествено подадената им примамка.

--------------------------------------------------------------------------------

Има и други способи за замятане на примамката, но аз смятам моя сопособ за добър, тъй като влакното пада върху водата изпънато и не се получават уплитания. Ако спускате монтажа отвесно, могат да възникнат проблеми. Има вероятност от уплитане или от пропусканене на кълване, тъй като първите 2 фута(60см.) пропадат под формата на клуп.

Ако стръвта е пропаднала напълно, а няма кълване, аз изстрелвам с прашката още няколко пелета. Ако до няколко секунди пак няма кълване, стрелям още веднъж с прашката и презамятам по същия начин, оставяйки стръвта да пропада между хранещото се ято шарани.

Аз вече хванах днес по този начин шест шарана и ще хвана още много по тази схема. Стреляйки с прашката, забелязвам, че на повърхността на водата се образуват малки водовъртежчета. Това показва, че зоната пред мен е пълна с хранещи се шарани, които се борят за падащата подхранка.
Слагам този път на куката парченце шунка, задържам щеката във въздуха, стрелям с прашката и подавам такъма.
Плувката се изправя бавно и моментално потъва. Шаранът, усетил как куката се впива в устните му, рязко дръпва навътре и вади почти целия ластик на топсета.


НАТИСКА ВЪРХУ РИБАТА

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 007
За риболова на шарани ви е нужна специална, здрава щека.
Боб исползва щека на Browning, идеално подходяща за борба със шарани.


Като че ли това е най-едрият шаран през днешния риболов. Налага се да снаждам две колена на щеката. Вдигам щеката високо над водата, за да му дам напрежение.

Щеката, която ползвам, е Browning Nickel Reflex с много здрави секции. Даже при вадене на едра риба се огъват само горните три колена. Рибата прави каквото си иска, вадя я вече 30 секунди, но тя не показва никакви признаци на умора.

Време е да взема важно решение дали да се концентрирам в изваждането на рибата, или да подхраня междувременно. По-добре е да подхраня, тъй като ваденето може да продължи доста дълго, а през това време шараните може да загубят интерес към зоната за риболов и да се отправят в друга посока да търсят храна.


ПРАШКАТА ВИНАГИ Е В ГОТОВНОСТ

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 008
Боб подхранва дори и когато вади риба.
Само така може да удържи интереса на рибите.


Прашката е в готовност. Докато държа щеката, хващам чашката на прашката с дясната ръка и опъвам четала от себе си, напред, след което стрелям няколко зърна царевица в зоната на риболов. Когато храните, вадейки риба с щеката, бъдете внимателни, не правете резки движения с щеката. В противен случай вашата подхранка няма да попадне на правилното място. Освен това при по-рязко движение може да скъсате такъма или да разкъсате устата на рибата.

В края на краищата шаранът започна да се уморява и на мен ми се удаде възможност да разглобя щеката на пето коляно и да придърпам шарана към кепчето. Този огледален шаран тежи около шест либри(3 кила) и се оказа най-едрата риба през деня.

Мисля, че вече е време да проверя и близките две точки, на които захраних в началото на риболова. Такъмът за тях вече е готов. Ластик № 12 на трето коляно, плувка Preston Innovation's Brio и групирано на едно място утежнение.


Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 009
В точката намираща се в ляво, замятам сладка царевица на кука №14.


СЛЕДВАЩАТА РИБА

Минават две минути, но няма никакво кълване. Решавам да проверя съседното хранително петно, като не забравям да храня и на 11-я метър. Ако искате да ловите успешно риба, винаги мислете за следващото кълване. Ако правите така, шансовете ви за суперулови се увеличават!

На съседната точка плувката потрепна няколко пъти, тъй като хранещите се риби закачат по влакното. Изведнъж плувката се заклати леко, повдигна се и тръгна встрани. Рязко засичане и шаранът като ракета се изстрелва навътре. Бързо подавам навътре щеката, но явно рибата не е много едра, а и ластикът № 12 си оказва влияние.
Решавам да вляза отново на 11-я метър и да ловя над дъното. Пет замятания – четири прилични шарана. Това осезателно увеличи общите килограми на моя днешен улов. След пет часа риболов решавам да приключвам. При разбора, който по-късно си правя наум, стигам до извода, че рибата кълвеше на всички подхранени точки, но най-добре над дъното на 11-я метър. Там шаранът кълвеше по-бързо, отколкото успявах да го извадя. Когато претеглих рибата, се оказа, че съм хванал над 60 либри превъзходни шарани. Използвайте подходящ такъм, хранете постоянно и ловете уверено, тогава и вие ще имате същите резултати.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 010
Ослепителната усмифка говори сама за себе си —
В живарника са повече от 60 фунта(около 30кг.) първокласни шарани.


Всичко което ми остава е да ви пожелая УСПЕХ!!!


magnifier
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части Empty Re: Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части

Писане  ???? on Нед 30 Май 2010 - 6:57

Bob Nudd -"Илюстрирано ръководство за риболов с щека" част 15-та
«Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing»

Когато става дума за риболов със щека, ще Ви е трудно да намерите по-добър учител от четирикратния световен шампион- Боб Нуд. Тук ще намерите 50 добри съвета.

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 001Bob Nudd-50 ПЪРВОКЛАСНИ СЪВЕТА

1. Направете правилния избор.
Никога при никакви обстоятелства не купувайте щека, без да сте я държали в ръка. Преди да се разделите със спестените пари, накарайте персоналът на магазина да ви позволи да сглобите щеката и да я подържите в ръце.

2. Не позволявайте на рекламата да ви заслепи.
Сега на пазара вече има много голям избор от щеки. Най-голямата глупост е да купите първата попаднала ви щека. Много магазини правят отстъпки и вие ще останете приятно изненадан, ако ги прозвъните предварително, за да добиете по-пълна представа.

3. За резервните части.
Когато купувате щека, търсете модел поне с два-три допълнителни топсета. Те ще ви дадат възможност да ловите с няколко такъма едновременно и ще ви спестят време да сменяте линията.

4. Намалете загубите.
Бъдете много внимателни, когато режете върха за монтирането на ластика. По-добре режете няколко пъти по малко, отколкото да скъсите прекалено върха на своята щека.

5. За какви риби ви трябва щеката?
Преди да закупите щека, обмислете за какъв тип риболов ще я ползвате. Ако ще ловите шарани, купете си шаранова щека, но ако ще се състезавате, търсете мачова щека, която няма да ви измъчи да ловите 4-5 часа на 13 или 14.5 м.

6. Какъвто и ластик да използвате, прекарвайте го през необходимия брой колена.
№ 1 и № 2 през върха, от № 3 до № 6 през първите две колена, всички останали размери през трите колена на топсета.

7. Ластикът трябва свободно да се плъзга през втулката на върха.
Но не трябва да бъде прекалено свободен, за да не влизат във върха вода и мръсотия.

8. Подбирайте подходящия ластик за подходящата риба.
От № 1 до № 3 - за риболов на уклеи, дребни костурчета или червеноперки. За риболов накефал, платика, бабушка и мряна ползвайте ластик № 3-№ 5. За големи платики, линове и каракуди ловете с ластик № 6-№ 8, за големите риби не се колебайте и монтирайте ластик над № 10.

9. Ако сте начинаещ, избягвайте антените от тел.
Те се утежняват много трудно и не се виждат на голямо разстояние. По-добре ги оставете за професионалистите.

10. Изберете правилния кил.
Ако ще ловите от дъното, можете да ползвате и плувки с метален кил; ако ловите над дъното или на пропадане, килът може да бъде карбонов.

11. Поставете правилно своя валяк.
Седнете на куфара, определете дължината на своя топсет и намерете центъра на тежестта на останалата част от щеката. Именно там поставете своя валяк за разглобяване. Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 002

12. Намерете съотношението между основно влакно, повод и ластик.
Винаги подбирайте правилно основното влакно и повода спрямо ластика.

13. Бъдете внимателни при покупката.
Когато купувате щека (нова или втора употреба), винаги проверявайте колената и местата на сглобките. С леко притискане проверете стените на колената и тяхната дебелина. Краищата на колената трябва да бъдат гладки. Обърнете особено внимание на трето, четвърто и пето коляно, тъй като те са подложени на най-голямо натоварване и се трошат най-често.Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 003

14. Подберете подходящата плувка.
Убедете се, че сте подбрали правилната форма плувка за конкретния водоем. Ако ловите на течение, използвайте плувка body-up, при риболов на голяма дълбочина ловете с тип body-down.

15. Три шлауха - най-добрият вариант. Най-добре стопирайте своята плувка с три силиконови шлауха. Тогава ще сте сигурен, че няма да се промени дълбочината ви. Долният шлаух трябва да е малко по-дълъг и да стърчи от кила, така плувката ви няма да се оплита във влакното.

16. Цветът на антената.
Внимателно погледнете водата преди риболов. Ако водата е тъмна, използвайте жълта антена, ако водата е светла и отразява небето, ползвайте черна антена, ако има леки вълнички, червеният цвят е най-подходящ.

17. Правете си резервни такъми.
Правете си винаги по два такъма. Ако единият се оплете или скъса, да го замените с другия, без да губите време. Това е особено важно, ако сте състезател.

18. Надписвайте си совалките.
С перманентен маркер си надписвайте совалките, т. е. на коя какъв такъм има навит. Това ще ви спести време.

19. Стойте правилно на куфара.
Ако стоите неправилно, дългото държане на щеката може да доведе до болки в гърба. Трябва да сте седнали така, че когато краката ви са опрени на платформата, да образуват прав ъгъл в колената.

20. Размерът на куката има значение.
Подбирането на подходящата кука ще увеличи вашите улови. За червеи и какавиди ползвайте куки от типа "кристал", за вердевас - тънки и остри куки с издължена дръжка, а за шарани - ковани и здрави куки.

21. Бъдете готови да надставите щеката.
При риболов на шаран и винаги дръжте зад себе си допълнително коляно. Шаранът е борбена риба и понякога рязко се бори за свободата си. Бъдете готови при необходимост да надставите допълнително коляно на своята щека.

22. Използвайте малки съчми.
За добро утежнение на плувката използвайте малки съчми. Забравете за съчмите BB, AA, SSG, при щеката става дума за съчми № 8, 9, 10, 11, 12 и даже 13.

23. Подберете правилната кука.
Изящните плувки, тънките влакна и малките съчми дават възможност да се подаде идеално стръвта във водата. Всичко обаче може да се скапе от неправилно подбрана кука. Избягвайте дебели и тежки куки с ухо накрая особено при риболов на платики, уклеи и червеноперка. Ползвайте куки с лопатка, тъй като са по-леки и тънки.

24. Не забравяйте да премерите дълбочината.
Това е много важно. Проучвайки дъното с дълбокомера, вие ще можете да откриете всички ръбчета, ямички и бабунки, които са естествените укрития на рибите.

25. Хранете с купинг. Най-добрият начин за точно подхранване е с т. нар. купинг. Малката чашка, която се монтира на отделен топсет, ще ви даде възможност да храните на едно и също място.

26. Връзвайте си поводи вкъщи.
У дома преди риболова на спокойствие можете да си навържете десетки поводи за всякакви случаи, без да губите време на водоема.Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 005

27. Отбележете своята дълбочина.
След като сте премерили дълбочината, отбележете я с маркер на влакното. Така, когато променяте дълбочината, ще можете винаги да се върнете в първоначално положение.

28. Хранете на няколко места.
Ако искате постоянно да ловите риба, хранете на няколко места едновременно. Вкарвайки по няколко червея, царевица или кастери, вие ще поддържате интереса на рибата постоянно. Така, ако на едното място рибата спре да ви взима, ще продължите да ловите на другото.

29. Подавайте такъма срещу течението.
Така линията ви ще потъне малко преди подхраненото място и стръвта ще попадне право в устата на рибата.

30. Засичайте рязко, но не силно.
Това се отнася особено за риболов с меки ластици.

31. Пробвайте да ловите наблизо.
Даже ако вашата щека е 13 или 14.5 м, потърсете рибата по-наблизо. Много риби (като шарана и лина) обичат да се хранят край брега.

32. Преценете своята щека.
Когато ловите шарани, преценете своята щека достатъчно здрава ли е за шараните, които ще ловите. Ако не е, по-добре ловете с пръчка с водачи. Не си струва да си трошите щеката заради една риба.

33. По-мокро, по-добре.
Не забравяйте да смазвате ластика си преди всеки риболов. Това трябва да ви стане втора природа.

34. Напъвайте шараните.
Помнете, че шараните трябва да бъдат постоянно напъвани при вадене. Постарайте се ластикът да излиза повече, така рибата се уморява по-лесно.

35. Разглобявайте щеката на правилното място.
Не забравяйте, че ластикът ви се разпъва. Затова при риболов на шаран разглобявайте с едно коляно повече, отколкото при смяна на стръвта.Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 006

36. За совалките.
Когато навивате своите такъми на совалки вкъщи, избирайте подходящи такива. Те трябва да са достатъчно дълги и дълбоки, за да събират плувката спокойно.

37. Контролирайте рибата.
При засичане бързо извадете рибата от подхраненото място, за да не плаши останалите риби.

38. Стръвта ви трябва да се движи.
По време на риболов не оставяйте стръвта неподвижна. Постоянно експериментирайте, отлепяйте от дъното, задържайте, ако има течение, или придърпвайте по дъното.

39. Хранете постоянно.
Състезателят винаги мисли за подхранването, дори и когато вади риба. При риболов на шарана това е особено важно. Ако сте закачили едра риба, опитайте поне веднъж да подхраните, докато вадите рибата, за да може хранещото се ято да не изгуби интерес.Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части 004

40. Сменяйте тактиките.
Ако рибата ви се удря във влакното, намалете дълбочината. Монтирайте плувки тип DIBBER, разпределете оловото по линията и ловете над дъното. Тази плувка няма да реагира на празни кълвания, тъй като е с дебела антена.

41. Избягвайте проблемите със закачките и водораслите.
Когато ловите в близост до водорасли и закачки, ползвайте по-дебел и по-натегнат ластик. Така ще контролирате по-лесно рибата, която винаги ще се опита да се скрие в тях.

42. Вадете правилно рибата.
Когато вадите риба, не тресете щеката и не дърпайте рязко. По този начин дупката от куката в устата на рибата се увеличава и шансовете да я изпуснете са по-големи.

43. Дръжте щеката в ръце.
Постоянно дръжте вашата щека в ръце и не я оставяйте на стойката на куфара. В противен случай ще пропуснете много кълванета.

44. Носете със себе си резервни части.
Ако ви се скъса ластикът, винаги трябва да имате в себе си ароматизатори, накрайници, конектор и най-важното - вдевачка (DIAMOND EYE THREADER).

45. Запомнете ориентир на отсрещния бряг.
Макар щеката да ви дава възможност да ловите точно над подхранената зона, изберете си ориентир и ловете точно срещу него.

46. Ловете далеч от високо напрежение.
Неведнъж вече риболовци са загивали от токов удар, така че - пазете се.

47. Прочукайте дъното първо без стръв.
Това ще ви позволи да откриете, ако има закачки по дъното.

48. Накланяйте се напред.
Ако храните с купинг, хранете наклонен леко напред, тъй като топсетът ви е малко по-къс от дължината на щеката.

49. Натягайте правилно своя ластик.
Не смятайте това за загубено време. Много е важно ластикът ви да излиза плавно и да се прибира целият във върха на щеката.

50. Бъдете внимателни, ако наблизо минава път.
Възможно е да се наложи да разглобявате под ъгъл от 90 градуса, за да не пречите на велосипедистите.


magnifier
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части Empty Re: Bob Nudd's Illustrated Guide to Pole Fishing- в 18 части

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите