GO FISHING BG.ForumsClub
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Язовир Батак

3 posters

Go down

Язовир Батак Empty Язовир Батак

Писане  ribaro Чет 16 Юли 2009 - 12:51

Язовир Батак

За сателитна снимка натисни ТУК

Батак е третият по големина язовир в България, разположен е в Западните Родопи, Област Пазарджик. Язовирът отстои на 8 км от Батак, на 7 км от Ракитово и на 21 км от Велинград. Построен на река Мътница. Водосборна област - 463,39 км2. Средногодишен отток - 124,8 млн. м3. Година на построяване - 1959. Предназначение - комплексно. Изравняване на водната маса - многогодишно. Язовирната стена е от земно-насипен тип. Противофилтрационна преграда - глинен зъб. Височина от основата - 35 м. Дължина по короната - 273 м. Кота корона - 1107,8 м. Залята площ от 22080 дка., 315 милиона куб.м.
Язовира се простира на 17 км дължина и 4 км широчина, определят го като “рай на рибарите”. Тук се провеждат национални състезания по зимен риболов. Обитатели на неговите води са многобройни видове риби като шаран, каракуда, бяла риба, толстолоб, костур, червеноперка, щука, пъстърва и други. На язовира има възможности за наемане на лодки, има магазини, предлагащи жива стръв и рибарски принадлежности. Около язовира е разположен курорт "Язовир Батак". Той разполага с разнообразни места за настаняване: дву- и тризвездни хотели, луксозни и обикновени бунгала, а също и множество частни квартири.
На западния бряг на язовира се намира планинският курорт Цигов чарк. А на другия бряг летовище Дъното, което е по-тихо и спокойно от Цигов Чарк.
За схема на комплекса натисни ТУК
Разстоянието от Пазарджик е 34 км.
Разстояния до местност Цигов чарк:
София -Цигов чарк
Разстояние:137.844 km. - средно време:: 2:05 ч.

Пловдив -Цигов чарк
Разстояние:66.965 km. - средно време: 1:19 ч.

Варна -Цигов чарк
Разстояние:464.237 km. - средно време: 6:05 ч.

Бургас -Цигов чарк
Разстояние:353.983 km. - средно време: 4:29 ч.

Пътуване до язовира:

Ще се спра на трите най-популярни маршрута, като ще започна са най-непопулярния, но най-удобния и красив според мен, като не подцевявам факта, че пътната настилка е сравнително нова и движението не е толкова интензивно.

1. За да поемете по този път, първо трябва да стигнете до Пазарджик.От там, през квартал Главиница се отправяте по шосето за Пещера.След разклона за Капитан Димитриево /навремето имаше добър микроязовир там /, след 2-3 км. следва отклонение в дясно с табела „ Дебращица” и „Хижа Добра Вода”.Завивате надясно и стигате до село Дебращица, което е на разстояние 12 км. от Пазарджик и е родното село на дядо ми /бащата на моята майка/ и понатам ще опиша и местата за риболов и отдих там.Продължавате към местността „Ливадите”, от там към хижа „Добра Вода” и курортнто селище „Свети Константин” и хоп на язовира.Пътя е осеян със приятни места за отсядане и красиви пейзажи.

2. Следващият маршрут е пак през Пазарджик, но вместо за Дебращица, продължавате за Пещера, от там за Батак и пак на язовира.

3. За пътуващите от София е по-удобен подхода през с.Варвара / на разклона на стария софийски път в дясно, или идвайки от магистралата през гр. Септември все направо/ през живописното дефиле на река „Елидере” по пътя за Велинград, на разклона за Ракитово завивате на ляво, минавате през селото и от там няма как да сбъркате.

Разказ за местата за риболов ТУК


Какво може да се лови:

Ø Шаран (Cyprinus carpio);
Ø Каракуда (Carassius carassius), местно название – каракуда, таранка;
Ø Червеноперка (Scardiniu s erythrophtalmus);
Ø Уклей (Alburnus alburnus), местно название – уклейка, блескач, терзийка,пръскач, беловар, чаушан;
Ø Бабушка (Rutilus rutilus), местно название – червеноперка, платика, платичка (неправилно);
Ø Костур (Perca fluviatilis), местно название – костур, меше;
Ø Семейство буфалови(Catostomidae)аз не можах да изясня за себе си дали редкитеекземпляри хващани там са наистина от този род.Знаещи колеги казваха, че е някаква кръстоска, неправилно наричана Буфало, но това е отделна тема.
Ø Толстолоб.(Виждал съм пасажи почти до контра-стената, където местните „рибари” ги дебнат с яките тояги и голи „тройки”).Не съм успявал да уловя такова животно.

Ако
някой е ловил друго, моля да допълва.

Има чудесни условия за активен отдих и риболов, удобни места за къмпинг, вилни селища, бунгала и хотели.Могат да се наемат лодки, а в комплекса има и риболовен магазин.

Успех на всички!
ribaro
ribaro
...........................
  ...........................

Регистриран на : 14.07.2009
Брой мнения : 288 Рожд.дaта : 29.06.1969
Години : 52

Върнете се в началото Go down

Язовир Батак Empty Re: Язовир Батак

Писане  dikanarov Чет 16 Юли 2009 - 17:56

Има още сом, балканска пъстърва, кефали, вече много рядко лин! Виждал съм уловени сомове по 10-15кг., снимки на балканки по 6кг. уловени от Иван Ралев, бивш управител на Орфей, ловил съм на втичалото от баташкият водносилов път кефали по 400гр на джанка. Но за мен си остава костурът основният вид риба за риболов. За да са уловени едри по 4-500гр. костури, трябва да се търси старото легло на реката или потъналите чимове от торф. Сомовете са около някогашното Баташко блато. Трябва да се знае дъното на язовира!
dikanarov
dikanarov
...........................
  ...........................

Регистриран на : 18.05.2009
Брой мнения : 242 Рожд.дaта : 14.01.1946
Години : 76

Върнете се в началото Go down

Язовир Батак Empty Re: Язовир Батак

Писане  Петър Василев Чет 17 Фев 2011 - 16:48


[You must be registered and logged in to see this link.]
Петър Василев
Петър Василев
администратор
  администратор

Регистриран на : 15.05.2009
Брой мнения : 6654 Рожд.дaта : 28.03.1968
Години : 53

https://www.gofishingbg.com

Върнете се в началото Go down

Язовир Батак Empty Re: Язовир Батак

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите