GO FISHING BG.ForumsClub
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Монтажи при риболова с мач

Страница 2 от 2 Previous  1, 2

Go down

Монтажи при риболова с мач - Page 2 Empty Re: Монтажи при риболова с мач

Писане  ???? on Чет 28 Яну 2010 - 1:09

Този 40гр ваглер що ми се види познат :217b315cad77fe
Бачо да не е купуван от един общ приятел от Пловдив........
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Монтажи при риболова с мач - Page 2 Empty Re: Монтажи при риболова с мач

Писане  ???? on Чет 28 Яну 2010 - 9:28

lastika написа:Този 40гр ваглер що ми се види познат :217b315cad77fe
Бачо да не е купуван от един общ приятел от Пловдив........

Точно, заедно с още три други sunglasses2
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Монтажи при риболова с мач - Page 2 Empty за влакното, потопената линия и още нещо...

Писане  ???? on Пон 29 Ное 2010 - 10:45

Започнах да чета темата с тайната надежда ,че ще добавя нещо от себе си ,докато не видях поста на Илийката.Изключително ползотворна информация със споделен международен опит.И все пак да добавя нещо основно,но за жалост непознато за някой колеги.Монтажа на слайдер е характерен с това,че същия се фиксира(или не) НЕПОСРЕДСТВЕНО над основното утежнение.При чичо ваглер СЕ ОСТАВЯ ДЪЛЖИНА И ПОЛОВИНА на самата плувка и тогава започва линията ,основно утежнение и т.н.Това си е ОСНОВЕН ПРИНЦИП!!! ако позволите една рационализация ,която може да ви улесни.За да се потапя ефективно влакното то трябва да пази по дълго свойствата си.Замърсяването определено пречи на това и за това същото се мие от време на време със сапунена вода.Всички знаем онези ролки за коса с дунапренчето,дето женорята ни все по малко ползват май вече смях .Взимате едно такова дунапренче и го нанизвате на стойката (бъбрека).При изкарване на влакното понякога прекарвайте същото през тази джаджа.На татъка е ясно.Късмет и пълни живарници на всички super
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Монтажи при риболова с мач - Page 2 Empty Re: Монтажи при риболова с мач

Писане  ???? on Пон 29 Ное 2010 - 12:24

ringo написа:Започнах да чета темата с тайната надежда...

Добре дошъл колега и е много радостно че посъживи тази тема. Не си спомням кой я е пуснал, но явно вече не е между нас... :d5b65c17bec10f
Между другото, преди две седмици на Домлян тествах тези тунингованите с тинол слайдери(по-специално 12-грамовия или, вече след тунинга 2+10) и останах очарован- перфектен полет с кила напред и идеално пропадане на дистанции 35-40 м. и дълбочини 11-12м.; жалко че ги нямаше костурите- три часа разхождах симеони между 2 и 12м. дълбочина без пипане. 60678
Сега, като става дума за разликата между монтажите със слайдер и ваглер, искам да позадълбоча малко информацията. При монтажите с ваглер това разстояние от 1-1.5 дължини на ваглера от най-горното до основното утежнение се прави за да не се блъска тялото на ваглера в основното утежнение и да се нарани лаковото покритие и балзата. При ваглерите в много голяма степен отсъства вероятноста ваглера да се отдели от основното утежнение по време на полета, поради това че самия ваглер е достатъчно утежнен, или ако не е утежнен, то той е с много малка товароносимост; примерно 4+2, 6+4, 1+2, 2+1...и т.н. до 50гр. обща товароносимост.
На така обаче стои въпроса при слайдерите- с тях се лови на големи дълбочини, много често и на големи дистанции(с ваглерите също) понякога и на течения характерни за затворените водоеми, големи и бавни канали и т.н.. В тази връзка и с цел бързото пропадане на линията, утежнението основно е разположено върху линията, като слайдера(обикновено кила) е утежнен минимално и до толкова че да лети с кила напред и да не се отделя от основното утежнение; примерно 1+10, 1.5+12, 2+16....до 50гр. обща товароносимост. От там произтича и условието, че слайдера трябва да е плътно до основното утежнение и да не се отделя от него по време на полета. За да не се наранява тялото на слайдера, на кила на слайдера се надява т.н. "биберон"- дебелостенен силиконов шлаух(тръбичка) с вграден вирбел от долната страна; вижда се добре на снимките по-горе в темата. Тръбичката ляга върху утежнението и не допуска тялото на слайдера да се блъска в големите съчми или оливета. Тук има и една тънкост- последната съчма, най-горе върху основното утежнение е със сравнително малък диамерър, което намалява ъгла между уста на слайдера и линията и допълнително способства за неотделянето му от основното утежнение по време на полета. В допълнение- при големи дълбочини и слаби течения, или вятър, линията със слайдер е много по-стабилна от тази с ваглер поради това че центъра на тежеста на линията е разпложен ниско долу и в общи линии монтажа от утежнението до плувката се държи като шамандура.
И не на последно място е начина на "паркиране" на монтажа върху петното(нещо което също доста колеги не го знаят, но ще пиша малко по-късно че този пост стана доста дълъг, както и относно потъването и непотъването на влакната. 45479
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Монтажи при риболова с мач - Page 2 Empty Re: Монтажи при риболова с мач

Писане  ???? on Пон 29 Ное 2010 - 13:21

''Сега, като става дума за разликата между монтажите със слайдер и ваглер, искам да позадълбоча малко информацията.''


Не се съмнявах...компетентен и точен.Поздрави. :thumbsupsmiley
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Монтажи при риболова с мач - Page 2 Empty Re: Монтажи при риболова с мач

Писане  ???? on Пон 29 Ное 2010 - 13:44

Относно потъването или непотъването на влакната, направо ще пейстна един мой пост от друг форум:
Бачо Илия написа:По отношение на мачовите влакна, аз съм на мнение че в 90% от случаите, независимо че са на реномирани производители и произведени по специална за тези цели технология, мачовите влакна първоначално не потъват въобще, или потъват но не чак така добре,както на нас ни се иска. Причините за това са различни- недостатъчно относително тегло на влакната, известно омасляване при производството и шпулирането и т.н., но основната причина според мен е т.н. повърхностно напрежение на водата. Повърхностното напрежение е термодинамична функция, която се проявява в граничния слой на две различни среди- в случая, водата и въздуха и на практика се изразява в това, че повърхностния слой на водата се държи като еластичен и разтеглив лист и малки предмети като насекоми и др., в това число и тънки метални предмети(пластинка, игла...) не потъват. По долу нагледно се вижда как тези насекоми, огъват водната повърхност, но не потъват.

Монтажи при риболова с мач - Page 2 021594139-big

Това свойство на водната повърхност се дължи на това че молекулите на водната повърхност са с по-голяма некомпенсирана, свободна енергия от молекулите в по-долните слоеве.
Влакното не прави изключения и също силно се влияе от повърхностното напрежение, а то при водата е най-голямо(в сравнение с другите течности) и колкото температурите са по-ниски, толкова е с по-високи стойности. Това е особенно валидно за новите влакна; в последствие като се позацапат и понамокрят, тези проблеми намаляват или изчезват.
За да се преодолее повърхностното напрежение и да няма нерви за това или онова влакно, трябва да се вземе някакъв перилен препарат от типа на ВЕРО, да се разреди с вода и да се полее шпулата с влакното- молекулите на препарата полепват по влакното и при съприкосновението с водата, компенсират свободната енергия на водните молекули и "разбиват", така да се каже, тънката пленка образувана на повърхноста, като осигуряват нормалното и бързо преодоляване на повърхностното напрежение и потъването на влакното.
С две думи- полива се влакното с разтвор на ВЕРО и започва да потъва "от раз"; обикноевено за следващите риболови не се налага всеки път да се повтаря процедурата с верото!

Това по-горе е единият вариант; другият е да се купи специализиран за тези цел спрей(на Сенса, например) и да се пръска шпулата с него. Тази спрейове са на същия принцип. Лично аз съм на мнения, че като се позацапа влакното с естествени замърсители, потъва по-лесно и по-добре, освен ако замърсителите на са петролни продукти, плуващи по повърхноста. Тогава влакното трябва да се почисти с памук и спирт(ракия се намира по-лесно по водоемите)- замята се силно линията и при убирането влакното се почиства.

magnifier
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Монтажи при риболова с мач - Page 2 Empty Re: Монтажи при риболова с мач

Писане  vlado_fidera on Вто 23 Авг 2011 - 11:09

Моят мач монтаж е следния:
- на основно влакно с диаметър 0,16 мм нанизвам един стопер от текстил, следва подвижна пластмасова перличка, ваглер 2,5 -4 гр, отново пластмасова перла, микровирбел №16.На отделно парче влакно с диаметър 0,18 мм и дължина 100-120 см правя основното утежнение.Над горния вирбел поставям малък дропер, а също така и над долния. Единият край на допълнителния повод връзвам за вирбела на основното влакно а другия му край връзвам , за още един микровирбел № 16.Повода ми е от флуорокарбон и е с диаметър 0,12 мм и дължина около25-30 см.Кукичките са ми с № 16-18 при риболов на бял червей, 12-14 когато ловя с жито.
vlado_fidera
vlado_fidera
...........................
  ...........................

Регистриран на : 22.08.2011
Брой мнения : 178 Рожд.дaта : 08.09.1959
Години : 61

Върнете се в началото Go down

Монтажи при риболова с мач - Page 2 Empty Re: Монтажи при риболова с мач

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Страница 2 от 2 Previous  1, 2

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите