GO FISHING BG.ForumsClub
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

яз. Широка поляна

3 posters

Go down

яз. Широка поляна Empty яз. Широка поляна

Писане  Dedy Вто 24 Авг 2010 - 14:08

Широка поляна е язовир, намиращ се в Западните Родопи и е част от системата на Баташкия водносилов път, който е изграден от язовирите Батак, Малък Беглик, Голям Беглик, Тошков чарк, Широка поляна и Доспат. Язовирът се намира на около 30 км от Батак, на пътя към Доспат. Надморската му височина е 1500 м, намира се във борова гора. Формата на язовира е уникална. Погледнат от обикалящия го път, изглежда, че е съставен от множество малки язовири с отделни стени. Илюзият се причинява от неравния терен на дъното, който се състои от няколко планински дерета. За изключителната красота на това райско място няма да говорим, предполагам, че всички го знаете.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Широка поляна е високопланински водоем, но е доста плитък. Това се дължи на факта, че е разлят на своеобразна плоча, като рядко надхвърля дълбочина 7-8 м. Изключение правят само деретата край някои от многото язовирни стени, където дълбочината става наистина голяма.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Преди години язовирът беше прочут с многобройния шаран. Сега обаче запасите от тази риба са под критичния минимум. В момента основният обект на спортен риболов са костурът, американската пъстърва, бабушката и кефалът. През последните две три години се завъди също така и доста каракуда. Въпреки обезрибяването на водоема, Широка поляна все още е едно от любимите места на риболовците за отдих на палатка.
Костурът и кефалът на практика нямат специфични места, където обитават. Те са в изобилие във водоема и се ловят практически навсякъде. Американската пъстърва, която достига до колосални размери от 2 кг в язовира обитава предимно по-дълбоките места около контрастените, заливите и разлива край кантона на Цар Борис, срещу Кавал тепе.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Водоемът предполага риболов както на плувка така и на дънна въдица. Тъй като водата е доста бистра потърсете дълбоко място. Водният стълб не трябва да е под 3-4м, тъй като рибата е доста наплашена и внимателна. За успешен риболов задължително подхранете мястото. Добре е в подхранката да има и малко бял червей, тъй като това е основоната стръв, на която се лови на водоема. Основната подхранка трябва да бъде от няколко стегнати топки, а останала част по-рехава и пухкава, която да образува облак във водата. При затихване на кълването изстреляйте няколко прашки с бял червей, за да активизирате кълването на рибата отново. Основното изискване за успешен риболов са тънките влакна и малки куки. Най-предпочината стръв от рибата във водоема е белият червей. Успешно се лови също така на жито, царевица, торен червей и кус-кус.
Пъстървите кълват както на плувка, така и на блесна. Те обаче са рядкост, не може да се разчита на количества, но за сметка на това екземплярите са качествени.
Язовирът е предпочитан обект също така от риболовците на изкуствена муха с шнур и булдо. Кефалът е с най-големи популации във водоема и мухарите почти винаги имат успехи.

Широка поляна
е предпочитано място и за любителите на подледния риболов. Тъй като водоема е сравнително плитък, замръзва преди останалите язовири в региона, а това го прави възможна дестинация за откриване на сезона. Тук ежегодно се провеждат кръгове от Републиканския шампионат по подледен риболов.

[You must be registered and logged in to see this image.]

Рибите, които се ловят основно през зимата са костурът и бабушката. Пъстървата, както и през топлия сезон е рядкост. Обикновено, най-добрата тактика за подледен риболов е мормишката със жива стръв (вердевас, пинки). Риболовът на изкуствени примамки не е толкова резултатен, но пък знае ли човек...

[You must be registered and logged in to see this image.]

В непосредствена близост до язовира има база, която предлага приятно прекарване в студените зимни нощи.

[You must be registered and logged in to see this image.]

По материали от чуждия печат.
Снимки - личен архив.

Dedy
Dedy
...........................
  ...........................

Регистриран на : 19.05.2009
Брой мнения : 615 Рожд.дaта : 16.03.1967
Години : 54

Върнете се в началото Go down

яз. Широка поляна Empty Re: яз. Широка поляна

Писане  gogolisec Вто 24 Авг 2010 - 22:56

Като приказка е - направо нямам думи!
Минавах покрай него, пътувайки за Доспат и останах с впечатление, че е нещо незначително, а то...!
Уникално място е целия този регион от Родопите и всеки, който се е докоснал до това вълшевбство, изпитва все по-силно желание да иде пак и пак!
Благодарско, Ванка за инфото! worshippy
gogolisec
gogolisec
...........................
  ...........................

Регистриран на : 22.05.2009
Брой мнения : 4181 Рожд.дaта : 10.07.1971
Години : 50

Върнете се в началото Go down

яз. Широка поляна Empty Re: яз. Широка поляна

Писане  krasimir Сря 14 Авг 2013 - 1:33

наистина е прекрасно място. там ходя откакто се помня всяка година до преди 13 години когато се преместих да живея в испания. но пак като се прибера в бг имам ли вазможност отивам до там. последният път / преди 2 години / ходих за седмица. но това което видях ме разочарова, истинско безобразие навсякаде боклуци никои не пази. преди да си наглася караваната и да си направим лагера се наложи да правим основно почистване като резултата беше 2 чувала с боклуци. не знам от колко време има и организирано сабиране на боклука само трябва да си изнесеш събраният боклук на пътя и като минава камиона го събира. за което искам да похваля и да благодаря на този които го е организирал, но уви дори и това ги мързи да направят. преди такова нещо не си спомням винаги като сме ходили всеки си почиства и оставя местото така сякаш не е имало хора, с изключение на белега които остава по тревата от палатките това разбира се се вазстановява след първия дъжд, а сега е направо безобразие. боли като гледам на какво заприличва това прекрасно място. дано да се промени това отношение на хората кам природата. не може да превръщаме такива раиски места в кочина, без извинение, защото тези които го правят не са нормални хора а обитатели на кочина . а риболова там е удоволствие добри резултати сам имал на блесна сутрин и надвечер а на плувка сутрин на разсамване.
krasimir
krasimir
...........................
  ...........................

Регистриран на : 19.07.2013
Брой мнения : 102 Рожд.дaта : 24.07.1969
Години : 52

Върнете се в началото Go down

яз. Широка поляна Empty Re: яз. Широка поляна

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите