Кукан
+3
dimardesy
spear
rikitikitavi
7 posters
Кукан
Нещото, което ни помага да се похвалим с улова си.
По долу са вариантите, който аз ползвам-
Алуминиева тръбичка. Въжето е прекарано през нея и фиксирано с възел. Кукана е много лек и удобен. Само се проверява за протриване там където влиза въжето и се избягва рязко натоварване на пръчката, че се чупи
[You must be registered and logged in to see this image.]
Подобен, но от хромникелова тръбичка. Въжето се хваща за занитена скоба. Ушите на въжето са зашити за неразкъсване на рибата. Малко по-тежък е, но е по-сигурен.
Вариант само за буй(ако ни е на кръста и се закачи за дъното, оставаме там). Материали хромникелова проволка, хромникелова тръбичка и скоба за проволки. Сглобява се с чука. Педимство е невероятната здравина и невъзможността да се насуква рибата от вълните.
Споделете и вашите
По долу са вариантите, който аз ползвам-
Алуминиева тръбичка. Въжето е прекарано през нея и фиксирано с възел. Кукана е много лек и удобен. Само се проверява за протриване там където влиза въжето и се избягва рязко натоварване на пръчката, че се чупи
Подобен, но от хромникелова тръбичка. Въжето се хваща за занитена скоба. Ушите на въжето са зашити за неразкъсване на рибата. Малко по-тежък е, но е по-сигурен.
Вариант само за буй(ако ни е на кръста и се закачи за дъното, оставаме там). Материали хромникелова проволка, хромникелова тръбичка и скоба за проволки. Сглобява се с чука. Педимство е невероятната здравина и невъзможността да се насуква рибата от вълните.
Споделете и вашите
Последната промяна е направена от rikitikitavi на Пон 28 Апр 2014 - 15:14; мнението е било променяно общо 1 път
rikitikitavi- ...........................
Брой мнения : 2279 Рожд.дaта : 12.05.1975
Години : 47
Re: Кукан
Преди няколко години хванах един калкан много голям, поне 5 кила и прекарах въженцето на кукана през средата му. Кукана си беше на буя. Гмурках още около час и излязох. Издърпах буя и гледам няма калкан няма и кукан. Бяхме трима, другите бяха излезли и си помислих че се майтапят с мен и са скрили калкана някъде. Да ама се оказа че не е така. Въженцето на кукана е било прерязано от някое от копчетата на калкана, това ми е обяснението. Беше с огромни копчета и там където прекарах въженцето бяха най-големи. От вълните и триенето в един момент се е скъсало.
Затова че кукана трябва да е или с дебело влакно или стоманено въженце.
А аз ползвам такъв в момента:
Затова че кукана трябва да е или с дебело влакно или стоманено въженце.
А аз ползвам такъв в момента:
spear- ...........................
Брой мнения : 179 Рожд.дaта : 24.02.1965
Години : 57
...Рики , както винаги си на ниво ...благодаря ти за темата ...аз от 10 години насам куканите си ги правя от стари чистачки за предното стъкло за кола , утре ще пусна снимки ...Юли , братко много кофти ситуация се е получила :5ff67901e688fa
:5f3aea9b1ac151 :5ff67901e688fa

????- Гост
... здравейте и от мен , колеги... аз също ползвам такъв кукан като на Спеар... изключително удобен е, но скоро видях един самоделен, който много ми хареса - от самия кукан излизаше извито метално продължение и въжето беше доста дебело, като това за буя... изглеждаше доста по-стабилен...
dimardesy- ...........................
Брой мнения : 18 Рожд.дaта : 10.05.1977
Години : 45
Аз от доста години ползвам първият кукан показан от Рики, но от неръждаема стоманена тръбичка.
vatus- ...........................
Брой мнения : 2774 Рожд.дaта : 14.02.1956
Години : 66
Вторият кукан от кюнчеров пирон ли е правен?
justinian- глоб.модератор
Брой мнения : 917 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 52
ъъъ незнам що за пирон е това ама кукана е правен от хромникелова тръбичка убедена с много удари на чука да заеме съответното положениеjustinian написа:Вторият кукан от кюнчеров пирон ли е правен?
Кюнчеровият пирон се използва за вътрешна фиксация при фрактури на кости. Поне така ми обясни един хирург, подарявайки ми кукана си, защото му намерих стрелата в як сологан. Пича /софианец/ беше страшно благодарен и страшно учуден, че не съм изчакал да си отиде, за да взема стрелата за себе си?... Обясни ми,че тези пирони се правят от благородна стомана, която практически не може да ръждяса.
Мерси за обяснението.Пусни една снимка да го видим.
Много отдавна съм го подарил. )))
Юлиане то си е за яд батка ,аз ако бях аз щях да си прехапя харпуна на две
Моя кукан съм си го правил сам от парче неръждавейка 5мм.и монофил 2мм.може кола да теглиш с него достатъчно здрав е

Моя кукан съм си го правил сам от парче неръждавейка 5мм.и монофил 2мм.може кола да теглиш с него достатъчно здрав е

Гост- Гост
Бях гледал някакво филмче,където харпунджиите вместо кукан си слагаха рибата направо в хладилни кутии,които използваха и вместо буй
Но между тях се разкарваха и бая едри акули
.....някъде около Австралия беше...

Но между тях се разкарваха и бая едри акули

gogo26- ...........................
Брой мнения : 940 Рожд.дaта : 26.10.1971
Години : 50
Доколкото знам където има акули харпунжийте не държат риба на кръста си, защото някой зъбатко може да им отхапе гъзът.
Ангел /Ачо/ ккойто ловува в ЮАР неведнъж е показвал рибите си на кукана отхапани на две, дори и делфините му крадат рибите.

Ангел /Ачо/ ккойто ловува в ЮАР неведнъж е показвал рибите си на кукана отхапани на две, дори и делфините му крадат рибите.

vatus- ...........................
Брой мнения : 2774 Рожд.дaта : 14.02.1956
Години : 66
ми то и тука /в гръцко/ си ги има затова рибата на шамандуратаvatus написа:Доколкото знам където има акули харпунжийте не държат риба на кръста си, защото някой зъбатко може да им отхапе гъзът.![]()
Ангел /Ачо/ ккойто ловува в ЮАР неведнъж е показвал рибите си на кукана отхапани на две, дори и делфините му крадат рибите.![]()

tano- ...........................
Брой мнения : 1674 Рожд.дaта : 21.03.1970
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|
» КЪДЕ КЪЛВЕ ХАМСИЯ В МОМЕНТА
» Риболов около София.
» Сезон 2022
» КЪДЕ КЪЛВЕ САФРИД В МОМЕНТА?