GO FISHING BG.ForumsClub
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Риболов на кефалови риби ?

+16
Miteca
boysa
makari
fokobg
justinian
baretata
roko koko
Любак
JimBeam
vatus
dobria1
spear
Valyo68
Pretor
gogo26
rikitikitavi
20 posters

Страница 1 от 3 1, 2, 3  Next

Go down

Риболов на кефалови риби ? Empty Риболов на кефалови риби ?

Писане  rikitikitavi Сря 16 Фев 2011 - 15:03

Решил съм да обърна сериозно внимание на кефаловите. Все още обаче съм новак в този лов и имам нужда от помощ. След много четене из нета (аман от тази зима) стигнах до някакви изводи и до малко въпроси.
Който може да помага.

Поведение
Държат се по едни и същи пътеки. Може би правят големи или малки кръгове според мястото.В даден периметър има няколко пътеки на различна дълбочина. Платерините се държат най-често около дъното или на метър от повърхността. Пътеките на кефаловите са различни спрямо вида риба. Често те се пресичат пред някоя особеност на дъното- място, което трябва да се намери и да се чакат там. Сутрин платерините са някак по- стреснати. Като скоро събудили се. Като напече и забавят малко реакциите. След минаването на първите риби от пасажа следващите не се плашат от нас. Особено пролет. При пасящи платерини винаги има една или няколко, които се оглеждат за опастност. Това не е една постоянна риба. Рибите се редуват да пазят. При много храна на едно място(торба хляб) в началото рибите се държат стреснато и само чопват по малко преди да избягат. С времето се успокояват. Ако известно време нищо не ги притеснява рибите забравят претпазливостта и се започва една надпревара за ядене. Тогава не се обръща мнимание на никого и нищо. При подаден сигнал за тревога по-голяма част от пасажа изчезва. Няколко гладника винаги остават още малко В плитчините, там където минава дребосъка- там минават и по-големите. Най-големите си се шматкат по различни маршрути.

Привличане
Привличат се от резки кратки шумове. Като от изстрел с харпун или почукване на дъното. Скърцането с пръсти също ги привлича, но пристигат много подозрителни. При преминал пасаж след скърцане някоя риба се отделя за малко и идва да ни хвърли едно око. При скърцането кефалите минават на много висока скорост посока към нас и обратно. Рибата на кръста привлича други кефалови, но може да привлече и някоя стрела. Рибите се привличат от места на които се вадят миди. Няколко счупени мидички докато чакаме в засада няма да ни навредят, а може и да привлекат някого. Некоординирани бълбукащи движения от рода”селскио идиот вади миди” карат платерините да обикалят опулени наоколо.

Плашене
Най-много се плаши от резки движения. Гмуркането плаши рибата- напомняме на делфин. . Рибата има праг на рърпимост спрямо скоростта ни на мърдане. Ако движим глава, очи, плавници или харпун по- бързо от тази скорост рибата се плаши. Балончетата от шнорхела при гмуркането плашат рибата. Стърчащ над пясъчно поле харпун ги плаши.


Техника на лова
При плитки рифове буя трябва да се закотви по-към брега спрямо мястото на засада. Ако водата е мътна може да не закотвяме буя. Ако сме били неподвижни и се опитаме да вземем по-бързо рибата на мушка, тя започва да се отдалечава постепенно ускорявайки. В такава ситуация или спираме да мърдаме и чакаме да се върне или максимално бързо се прицелваме в опашката. Ударена риба се издърпва максимално бързо назад от пътеката на пасажите и тогава се обработва. Махането с плавници е за места с вълни и мътно море. Под водата трябва да се движим като тюлен. Рибата се мери в зоната между окото и края на хрилния капак. Така я удряме във врата, а ако спре рязко от звука на изстрела ще я ударим в окото. При ударена в корема риба и вързан за буя харпун, след изстрела пускаме харпуна и максимално бързо се стараем да притиснем към нас или към дъното рибата. Започне ли да се мятка ударената в корема риба, шансовете да я вземем много намаляват. След хващането на рибата с ръка първо я убиваме с кукана, закачаме я на кукана и тогава я откачаме от харпуна. Ако не бързаме с изстрела и имаме още въздух, имаме шанс рибите да направят още едно кръгче пред нас. . При засада краката трябва да са на дъното и да не мърдат. Ако не мърдаме харпуна когато пасажа минава, рибите ще са по-спокойни и все някоя ще се намести точно пред стрелата.

Оборудване
Вързан за буя харпун помага да се вземе лошо ударена риба и се оплита по-малко от макара на харпуна. Харпун с макара се върти по-бавно. Ако гмуркаме на буни по- добре харпун с макара, а буя да е закотвен някъде непречещ на рибарите. Ако стрелата е вързана на втора дупка, а не на края, рибата няма как да се изхлузи от въжето към стрелата и се разкъсва по-малко. Стрела вързана с въже е по-точна от такава вързана с корда. Рибата се къса по-лесно от въжето, отколкото от кордата. При стрелба по големи риби 6мм - ровата стрела трябва да е много добре наточена за да компенсира по-малката си маса. 5 дължини въже на харпуна ти увеличава периметъра на стрелба и ти увеличава времето между два изстрела. Кордата на харпуна и тази на буя трябва да са с различен цвят.

Въпроси?
1.Всяко място по крайбрежието ни държи кефалови. Какъв е принципа за намиране на пътека и по колко пъти се гмуркаме в една точка за да разберем минава ли от там риба?
2. Къде обичат да минават рибите, когато имаме петно с камъни (примерно 50 на 50м) насред голямо пясъчно поле?
3. Къде биха минали при голямо каменно поле с петно пясък (10 на 30м)някъде посредата?
4. Какъв тип място трябва да търсим при чисто каменно поле?
5. Когато имаме няколко грамадни камъка върху поле от дребен камък и пясък, къде трябва да легнем -върху камъка или в подножието му?
6. Каменен корниз висок два и повече метра. Къде лягаме- в ъгъла на корниза, на козирката му или в ниското и леко отдръпнати с лице към корниза?
7. Какво правим когато рибата упорито минава над харуна ни, току пред маската?
8. Ако гмуркаме на буна и някой колега се пред нас в посока идването на пасажите къде да застанем ние?
9. Какъв ритъм на раздишване да правим- колкото горе толкова и долу, горе два пъти повече от долу или ..?
rikitikitavi
rikitikitavi
...........................
 ...........................

Регистриран на : 25.02.2010
Брой мнения : 2279 Рожд.дaта : 12.05.1975
Години : 47

Върнете се в началото Go down

Риболов на кефалови риби ? Empty Re: Риболов на кефалови риби ?

Писане  gogo26 Сря 16 Фев 2011 - 16:30

Лелеее,Рики, направо ме хвърли в дълбок размисъл с тези въпроси не знам
Мисля че,колкото и колеги да попиташ,всеки ще ти даде различен отговор problems Няма твърди стеротипи в поведението им които може да систематизираме.Всичко зависи от момента,никога до сега не ми се е повтарял даден риболов,макар и по едни и същи места......
Стрелял съм ги на7-8м. дълбочина,а друг път плавниците са ми на пясъка а главата във водата на 30см. дълбоко...незнам magnifier
Може да се каже че,грубо има няколко "сезона" :пролетна миграция,паша,сватби,угояване,есенна миграция, и според тях да се състави някакъв "профил" на поведение.Но всичко пак зависи от времето,температура,термоклин,място,кефа на рибите,водораслите по камънака,отходните тръби на хотелите,туристите,теченията,какво си пил предната вечер,с какъв късмет разполагаш в дадения момент (не се бъзикам с нищо до тук)....и много други.За това се нагласям според момента,без никакви предварително заучени хватки, и .......се трупа опит с всяко гмуркане и изстрел.
Интересна тема ще се получи :609c1f728720fb нека се включат и другите колеги.
gogo26
gogo26
...........................
 ...........................

Регистриран на : 22.02.2010
Брой мнения : 940 Рожд.дaта : 26.10.1971
Години : 50

Върнете се в началото Go down

Риболов на кефалови риби ? Empty Re: Риболов на кефалови риби ?

Писане  ???? Чет 17 Фев 2011 - 10:31

...чудесна тема ...общо взето всеки си изработва някакви правила на поведение на лов , базирайки се на предишния си опит ...чудесно би било през настоящия сезон , всеки който качи снимки с улов , да опише и начина по който е ударил рибата ...след натрупване на голям брой , статистически данни на реално случили се ситуации под водата на различни хора , би могло да се правят някакви обобщаващи изводи ...инак всеки за себе си...същото важи и за темата ми за бистротата на морската вода ...аз какво мога да кажа за себе си - на различните места - подхождам към рибата по различен начин - самото място ми подсказва как и къде да застана - нещо като инстинкт , който се усъвършенства от практиката ...но както каза Гоги - две еднакви места няма no2 - още повече не сме и на сушата - под водата , местата динамично се променят с времето( да оставим настрана , че течението , температурата , вълнението и прозрачноста - всеки път за различни ) , което ще рече ....на едно и също място , никога няма да отидеш два пъти
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Риболов на кефалови риби ? Empty Re: Риболов на кефалови риби ?

Писане  Pretor Чет 17 Фев 2011 - 11:06

Вярно е, че всеки лов си е сам за себе си и зависи от мнооого неща, повечето изброени по-горе. Затова рецепта няма, подхожда се индивидуално и според ситуацията (разбира се и според интуицията на харпуниста, която пък се формира основно с опита). Избират се прикрития и начини на заход според местността, видимостта, вълнението, дълбочината, посоката на слънцето и т.н. Основно е нашето поведение под водата. Неподвижност, възможност за заемане на позиция и за следене на забелязаната риба с минимум движения, способността ни да "се слеем" с пейзажа, избягването на резки и ненужни движения, концентрация. Снаряжението ни също има голямо значение за успешния лов. Правилен подбор на харпун за конкретната "вода", правилно подбрани стрела, сет и линия, добре изчислен баласт, удобна екипировка и т.н.
Има обаче и някои елементи от поведението на рибата, които се повтарят в една или друга степен. Затова основна част от престоя ни във водата трябва да е насочена към изучаване навиците и поведението на морските обитатели. Какво е то при тихо и безветрено море, при бурно, при различни посоки на вятъра и течения, в различните части от деня, през различните периоди на годината, как реагират на различни шумове и дразнители, как се държат при придвижване по единично и в ято, както и на различни дълбочини и т.н. и т.н.
Немалка роля играе и психическото ни отношение към всеки излет. Дали влизаме агресивно настроени с едничката цел да направим на кайма колкото се може повече риби или влизаме за да се насладим на общуването с морето. Ако сме влезли с първата цел, то всяка несполука ни озверява и изнервя, което се отразява на трезвата ни преценка и правилните действия. При втория случай пропуските се приемат философски като се стремим да анализираме причините за пропуска и да извлечем поука от конкретната ситуация.
Темата е необятна и това което съм писал важи за всеки риболов, а не само на кефалови. Та за кефаловите - пътя им най-често може да бъде засечен около скални носове, които те по необходимост заобикалят по време на движението си. Когато започнат миграциите се придвижват в големи конфигурации и тогава чувството им за съхранение е по-притъпено. За мен по-лесни за отстрел са и единичните екземпляри. По този начин се движат обикновено добрите екземпляри, които почти нямат естествени врагове. Това обаче не изключва необходимостта от "замръзването" ни в засада.
Това са моите "пет стотинки" по темата.
Pretor
Pretor
...........................
 ...........................

Регистриран на : 01.07.2010
Брой мнения : 261 Рожд.дaта : 15.01.1967
Години : 55

Върнете се в началото Go down

Риболов на кефалови риби ? Empty Re: Риболов на кефалови риби ?

Писане  Pretor Пет 18 Мар 2011 - 10:32

Бре, голямо писане падна в темата :dancingHappy_i .
Тук Вальо е дал линк към филми за подводен риболов, някои от които са за кефаловите [You must be registered and logged in to see this link.] Дапиран също има филми за лов на кефалови риби. Ако се гледат внимателно може доста неща да се преосмислят.
Pretor
Pretor
...........................
 ...........................

Регистриран на : 01.07.2010
Брой мнения : 261 Рожд.дaта : 15.01.1967
Години : 55

Върнете се в началото Go down

Риболов на кефалови риби ? Empty Re: Риболов на кефалови риби ?

Писане  gogo26 Пет 18 Мар 2011 - 13:15

С гледане на филми и умуване не можем да разберем кефаловите 12666
Редовно киснене във водата повече ще помогне :29e6bbd771c7f3
gogo26
gogo26
...........................
 ...........................

Регистриран на : 22.02.2010
Брой мнения : 940 Рожд.дaта : 26.10.1971
Години : 50

Върнете се в началото Go down

Риболов на кефалови риби ? Empty Re: Риболов на кефалови риби ?

Писане  Pretor Пет 18 Мар 2011 - 13:46

За редовното киснене си прав. А за филмите - зависи с "какво око" ги гледаш :). Това, което се премълчава малко или много от нас по форумите може да се намери при внимателно гледане в някои от филмите ;).
Pretor
Pretor
...........................
 ...........................

Регистриран на : 01.07.2010
Брой мнения : 261 Рожд.дaта : 15.01.1967
Години : 55

Върнете се в началото Go down

Риболов на кефалови риби ? Empty Re: Риболов на кефалови риби ?

Писане  Valyo68 Съб 19 Мар 2011 - 9:46

[You must be registered and logged in to see this link.]
тук също има доста филмчета на големите майстори в този спорт. :609c1f728720fb
Valyo68
Valyo68
...........................
 ...........................

Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 56 Рожд.дaта : 29.03.1968
Години : 54

Върнете се в началото Go down

Риболов на кефалови риби ? Empty Re: Риболов на кефалови риби ?

Писане  spear Съб 19 Мар 2011 - 11:43

Брех каква голяма тема се оформила за 2 дена eyeballs_icon
Лятото кефалите ги търси в плиткото почти на повърхноста. Платерините в дълбокото. Кефалите си имат път и за да не губиш време да го търсиш заставаш пред борун и ги почваш. Платерината е навсякъде където има камъни.
Обобщаващия отговор на твоите въпроси е - пробвай всичко наред, търси рибата навсякъде и ще я намериш до 30 мин sunglasses2
spear
spear
...........................
 ...........................

Регистриран на : 25.02.2010
Брой мнения : 179 Рожд.дaта : 24.02.1965
Години : 57

Върнете се в началото Go down

Риболов на кефалови риби ? Empty Re: Риболов на кефалови риби ?

Писане  ???? Съб 19 Мар 2011 - 15:15

spear написа:Обобщаващия отговор на твоите въпроси е - пробвай всичко наред, търси рибата навсякъде и ще я намериш до 30 мин sunglasses2
...баси ...колко хубаво звучи ...

:b9484c5bc88d13
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Риболов на кефалови риби ? Empty Re: Риболов на кефалови риби ?

Писане  dobria1 Сря 25 Май 2011 - 8:37

Не съм много запознат с тоз риболов но гледката която видях на 23.05 към 20.00ч. много ми хареса,става дума за буната на ной имаше 6 риби 4 от които ДОСТА добри sunglasses2 дано инфото ми ви е полезно
dobria1
dobria1
...........................
 ...........................

Регистриран на : 29.12.2009
Брой мнения : 2582 Рожд.дaта : 11.11.1973
Години : 48

http://dobria1.snimka.bg/?profile,albums

Върнете се в началото Go down

Риболов на кефалови риби ? Empty Re: Риболов на кефалови риби ?

Писане  dobria1 Чет 26 Май 2011 - 7:58

Снощи гледката се повтори докато бях там 509158 дори единия резна един кефал(да не преувеличавам но беше НАД кило) пред очите ми,имаха и по 5-6 платерини
dobria1
dobria1
...........................
 ...........................

Регистриран на : 29.12.2009
Брой мнения : 2582 Рожд.дaта : 11.11.1973
Години : 48

http://dobria1.snimka.bg/?profile,albums

Върнете се в началото Go down

Риболов на кефалови риби ? Empty Re: Риболов на кефалови риби ?

Писане  ???? Чет 26 Май 2011 - 9:14

....ох , що няма такъв информатор и в Бургаско 231589 231589 231589 ...Добрия , инфото ти ще е повече от полезно worshippy super
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Риболов на кефалови риби ? Empty Re: Риболов на кефалови риби ?

Писане  dobria1 Чет 26 Май 2011 - 9:37

Булти написа:....ох , що няма такъв информатор и в Бургаско 231589 231589 231589 ...Добрия , инфото ти ще е повече от полезно worshippy super

то не че има ефект от него,явно си мислят че ги пързалям или пък си имат други градинки
по думи на водолазите едрите кефали минавали на групички по 5-10 риби но били много бързи,също така имаше ударена едра риба и до скалите от където влизат до самия път sunglasses2
dobria1
dobria1
...........................
 ...........................

Регистриран на : 29.12.2009
Брой мнения : 2582 Рожд.дaта : 11.11.1973
Години : 48

http://dobria1.snimka.bg/?profile,albums

Върнете се в началото Go down

Риболов на кефалови риби ? Empty Re: Риболов на кефалови риби ?

Писане  dobria1 Пет 3 Юни 2011 - 8:19

Вчера по точно снощи пак на Ной,2 водолази единия си тръгна раничко към 18ч. с 2 кефала 3платерини и 2-3 иларии НО този който остана излезе покрай нас с 2 кефала към кило+ и нещо което ми спря дъха ЛЕФЕР доста по голям от кефалите

п.п. имаше и други от форума които могат да потвърдят имфото
dobria1
dobria1
...........................
 ...........................

Регистриран на : 29.12.2009
Брой мнения : 2582 Рожд.дaта : 11.11.1973
Години : 48

http://dobria1.snimka.bg/?profile,albums

Върнете се в началото Go down

Риболов на кефалови риби ? Empty Re: Риболов на кефалови риби ?

Писане  ???? Пет 3 Юни 2011 - 8:32

Митак,инфото ти е златно за момчетата които се гмуркат,еваларката че споделяш 45479
Като казваш водолази предполагам че не влизат с бутилки/водолазна екипировка/ а се гмуркат-нали 226711
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Риболов на кефалови риби ? Empty Re: Риболов на кефалови риби ?

Писане  dobria1 Пет 3 Юни 2011 - 9:01

Тошето написа:
Като казваш водолази предполагам че не влизат с бутилки/водолазна екипировка/ а се гмуркат-нали 226711

както казах не съм в час и за мен всички са си водолази но си напъулно прав без бутилки са sunglasses2 sunglasses2 :217b315cad77fe
dobria1
dobria1
...........................
 ...........................

Регистриран на : 29.12.2009
Брой мнения : 2582 Рожд.дaта : 11.11.1973
Години : 48

http://dobria1.snimka.bg/?profile,albums

Върнете се в началото Go down

Риболов на кефалови риби ? Empty Re: Риболов на кефалови риби ?

Писане  vatus Пет 3 Юни 2011 - 9:39

dobria1 написа:
Тошето написа:
Като казваш водолази предполагам че не влизат с бутилки/водолазна екипировка/ а се гмуркат-нали 226711

както казах не съм в час и за мен всички са си водолази но си напъулно прав без бутилки са sunglasses2 sunglasses2 :217b315cad77fe

смях смях смях :6e6ebecd09233a
Прав си Митак...
......щом лазят под водата - значи са си водолази отвсекъде... смях
vatus
vatus
...........................
 ...........................

Регистриран на : 11.06.2009
Брой мнения : 2774 Рожд.дaта : 14.02.1956
Години : 66

Върнете се в началото Go down

Риболов на кефалови риби ? Empty Re: Риболов на кефалови риби ?

Писане  JimBeam Пет 3 Юни 2011 - 13:15

Ами определено си е по-добре да лазиш под водата /че не се вижда sunglasses2 / отколкото под масата spying
JimBeam
JimBeam
...........................
 ...........................

Регистриран на : 24.09.2010
Брой мнения : 1427 Рожд.дaта : 10.02.1962
Години : 60

Върнете се в началото Go down

Риболов на кефалови риби ? Empty Re: Риболов на кефалови риби ?

Писане  dobria1 Пет 10 Юни 2011 - 8:17

аз пак да споделя,макар че май няма смисъл.Та за снощи 1 кефал 7-8 платерини 2 лефера по около 500гр. и един лаврак
dobria1
dobria1
...........................
 ...........................

Регистриран на : 29.12.2009
Брой мнения : 2582 Рожд.дaта : 11.11.1973
Години : 48

http://dobria1.snimka.bg/?profile,albums

Върнете се в началото Go down

Риболов на кефалови риби ? Empty Re: Риболов на кефалови риби ?

Писане  Любак Пет 10 Юни 2011 - 8:34

dobria1 написа:аз пак да споделя,макар че май няма смисъл.Та за снощи 1 кефал 7-8 платерини 2 лефера по около 500гр. и един лаврак
Ейййй, лъжльоооо. 60678
Сигурно на чепаре N 13 , в шадравана на центъра. 606186
Любак
Любак
глоб.модератор
глоб.модератор

Регистриран на : 21.05.2009
Брой мнения : 11756 Рожд.дaта : 19.07.1953
Години : 68

Върнете се в началото Go down

Риболов на кефалови риби ? Empty Re: Риболов на кефалови риби ?

Писане  ???? Пет 10 Юни 2011 - 8:39

Любак написа:
dobria1 написа:аз пак да споделя,макар че май няма смисъл.Та за снощи 1 кефал 7-8 платерини 2 лефера по около 500гр. и един лаврак
Ейййй, лъжльоооо. 60678
Сигурно на чепаре N 13 , в шадравана на центъра. 606186

Човека обяснява с какво е излязал харпунжията ве Фиичо :d776892fea672e
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

Риболов на кефалови риби ? Empty Re: Риболов на кефалови риби ?

Писане  roko koko Пет 10 Юни 2011 - 14:51

Чудех се къде да задам въпроса си който ме човърка от известно време.Та ако взема една гаца и я натъпча с хляб и разни там вафлени кори и прочие и я закотвя на няколко метра под водата (3-4 или 4-5 където ми е най-комфортно ),на пътя на кефаловите дали ще се изместят от пътеката си 12666 ,и дали ще мога да ги примамя на място където на мен ми е удобно или само си фантазирам глупости? question
roko koko
roko koko
...........................
 ...........................

Регистриран на : 14.09.2010
Брой мнения : 4391 Рожд.дaта : 23.04.1975
Години : 47

Върнете се в началото Go down

Риболов на кефалови риби ? Empty Re: Риболов на кефалови риби ?

Писане  roko koko Пет 10 Юни 2011 - 14:54

А ,и също така приема ли се като вариант или не е честно спрямо рибите и харпунджийската етика.Питам щото както знаете сам абсолютна новобранка и досега освен с няколко платерини ковнати случайно не мога да се похваля ,изключая попардаците (които аз не подценявам) :609c1f728720fb
roko koko
roko koko
...........................
 ...........................

Регистриран на : 14.09.2010
Брой мнения : 4391 Рожд.дaта : 23.04.1975
Години : 47

Върнете се в началото Go down

Риболов на кефалови риби ? Empty Re: Риболов на кефалови риби ?

Писане  baretata Пет 10 Юни 2011 - 15:36

Роко гледай само наоколо да няма харпунджии, ще те спукат от бъзик, пък да не кажа че може да те изгонят от морето.
baretata
baretata
...........................
 ...........................

Регистриран на : 26.05.2009
Брой мнения : 307 Рожд.дaта : 20.10.1965
Години : 56

Върнете се в началото Go down

Риболов на кефалови риби ? Empty Re: Риболов на кефалови риби ?

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Страница 1 от 3 1, 2, 3  Next

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите