Сонари Lowrance
Страница 6 от 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Re: Сонари Lowrance
В голяма дилема съм кой сонар да си взема:
Elite-7 CHIRP Combo
HDS 7 Gen 2
Първия е с малко по-голям дисплей, по-нов модел, с вграден DownScan /който едва ли ще използва някога/, но с по-бавен процесор.
Специално за CHIRP модела незнам как са нещата, но според мой човек работил с Elite 7 HDI combo, машинката леко насича и не работи гладко заради слабата процесорна мощ.
Сонара ще се използва единствено на нашето морето.
Elite-7 CHIRP Combo
HDS 7 Gen 2
Първия е с малко по-голям дисплей, по-нов модел, с вграден DownScan /който едва ли ще използва някога/, но с по-бавен процесор.
Специално за CHIRP модела незнам как са нещата, но според мой човек работил с Elite 7 HDI combo, машинката леко насича и не работи гладко заради слабата процесорна мощ.
Последната промяна е направена от mixman на Нед 24 Авг 2014 - 20:29; мнението е било променяно общо 1 път
mixman- ...........................
Брой мнения : 154 Рожд.дaта : 17.07.1981
Години : 39
И за кво ти е това комбо?
Писал съм за Елит 7 върни се и прочети

EU_BG_akademika- ...........................
Брой мнения : 9351 Рожд.дaта : 21.08.1963
Години : 57
EU_BG_akademika написа:И за кво ти е това комбо?![]()
...

И що да си купиш карта ли? Ама ти си знаеш, аз съм изложил схващанията си, набутвацията си е твояmixman написа:
Предпочитам сонара и ГПС-а да са в едно устройство.

Картата на Булстар сигурно има някои малки неточности, но върши работа за морето. Професионална карта си е винаги по-добре де

Plamen- ...........................
Брой мнения : 1777 Рожд.дaта : 12.04.1974
Години : 46
Добре е навигацията да е на независимо захранване, Нека Мънцата да каже, как преди 2 години му умря акумулатора и палеше с въже, беше слънчев и ясен ноември, ами ако не беше???. Аз лично съм попадал в такава мъгла в морето, че не си виждах носа на лодкатаp_trustworthy написа:Картата на Булстар сигурно има някои малки неточности, но върши работа за морето. Професионална карта си е винаги по-добре де![]()

Есенния риболов е мъглив риболов

mixman написа:В голяма дилема съм кой сонар да си взема:
Elite-7 CHIRP Combo
HDS 7 Gen 2
Аз съм с Elite-7 CHIRP Combo от около месец. Когато съм в морето го ползвам на режим среден/висок CHIRP + DownScan+ карта. Добре засича единични риби и пасажи, но ми се струва малко бавен или по-скоро има някакво закъснение с изобразяването на информацията. Това е проблем от който доста потребители по чуждите форуми се жалват и може би ще има някакъв ъпдейт на софтуера. DownScan го ползвам когато излизам за кая да търся добри камъни и последните две седмици се представи добре :). Ползвам го с картата на Булстар с която дойде и забелязвам, че има малки разминавания примерно с буйовете в канала. Имам и картата на Навионикс, но още не съм се наканил да я пробвам с този апарат и която с Реймарин беше много точна.
Друго което е много дразнещо е това, че лесно губи дъното при сравнително ниска скорост (над 7-8 възла) и после дори и да спреш му трябва около минута да почне да показва отново нормално дъното.
rrk- ...........................
Брой мнения : 29 Рожд.дaта : 12.11.1969
Години : 51
Ами ако го ползваш постоянно с гпс-а той гълта много ресурс. Карай си само на сонар и няма да имаш ядове...Картата на навионикс ако ти е оригинална слагай и махай всякакви други буклуци...rrk написа:Добре засича единични риби и пасажи, но ми се струва малко бавен или по-скоро има някакво закъснение с изобразяването на информацията.

И разберете че тия уреди комбо не са правилното решение, нито една сериозна лодка няма комбо. Има си екран сонар, екран радар, екран навигация, екран автопилот...
В комбинирати уреди винаги едно е за сметка на друго

Аз в крайна сметка си взех HDS 7. Няма никакво забавяне без значение какво съм пуснал - гпс, сонар или друго. Това за картата и аз го забелязах, че не е супер точна, но като цяло е ОК. Пасажите си ги засича супер, но за единичните риби още не мога да докарам настройките. Предната седмица вадя на чепарето по 4-5 чернокопа, а на сонара няма никой.
EU_BG_akademika написа:Ами ако го ползваш постоянно с гпс-а той гълта много ресурс. Карай си само на сонар и няма да имаш ядове...Картата на навионикс ако ти е оригинална слагай и махай всякакви други буклуци...rrk написа:Добре засича единични риби и пасажи, но ми се струва малко бавен или по-скоро има някакво закъснение с изобразяването на информацията.
И разберете че тия уреди комбо не са правилното решение, нито една сериозна лодка няма комбо. Има си екран сонар, екран радар, екран навигация, екран автопилот...
В комбинирати уреди винаги едно е за сметка на друго
Колегата по горе търсеше мнение за Elite-7 CHIRP Combo и споделих моите впечатления от устройството за да се ориентира по-добре.
Съгласен съм, че по-добрия вариант е лодката да има отделни модули за сонар,радар,автопилот, навигация и другата ми лодка е оборудвана точно по този начин + слънчев панел
защото там консумацията е несъизмеримо по-голяма от тази на едно комбо. Ако лодката обаче не е толкова сериозна и няма място да се разположат всичките тези неща комбото си е идеално решение особено когато говорим за влизане в море.
Картата на Навионикс е оригинална и я ползвам почти година и както казах по-горе не забелязвам съществени разлики с тази на Булстар, която въпреки, че има дребни неточности ( може да е следствие от по-бавното изобразяване на иформацията на екрана ) в никакъв случай не може да се каже, че е боклук още повече , че я дават безплатно при покупка от тях.
mixman написа:Аз в крайна сметка си взех HDS 7. Няма никакво забавяне без значение какво съм пуснал - гпс, сонар или друго. Това за картата и аз го забелязах, че не е супер точна, но като цяло е ОК. Пасажите си ги засича супер, но за единичните риби още не мога да докарам настройките. Предната седмица вадя на чепарето по 4-5 чернокопа, а на сонара няма никой.
HDS 7 е по-висок клас от Елит и се очаква да работи по-добре. Отделно към него могат да се свързват допълнителни модули като радар, structurescan или да ти извежда информация за параметрите на двигателя. Малките пасажи и при мен не ги засича. По едрите риби или медузи излизат на екрана като дъги, но поне при мен до скорост 7-8 възла, над тази скорост не показва добре.
Съществената разлика между моделите Елит и HDS e в бързината на процесора. При Елит е по-слаб и затова има извесно забавяне, което според мен не е дразнещо. Относно пасажите и единичните риби, се виждат, но трябва правилно да се настроят, честотата на импулса и опредняването на екрана. Ако си виждате чепарето, би трябвало да нямате проблем с засичането на рибите

mdesov- ...........................
Брой мнения : 586 Рожд.дaта : 12.09.1973
Години : 47
Аз съм със Elite 5 HDI малко ми беше трудно понеже няма инструкции на български,но има българско меню.След няколко риболова успях да го настроя,започнах да си виждам чепарето и рибата.Не съм ползвал друг сонар но много съм доволен.
Encho-master- ...........................
Брой мнения : 21 Рожд.дaта : 05.12.1967
Години : 53
Хмммм ,
а аз чепарето не си го виждам. Явно другия риболов ще трябва да му обърна повече внимание ...

Пробвай първо да пускаш бавно чепарето в зоната на сондата, на екрана би трябвало да се види като дъга която слиза към дъното. В случай, че го задържиш на едно място ще ти излезе като хоризонтална линия. Ако не се вижда си поиграй с чувстителността
Вижда се като линия надолу като го пусна пред лодката като падне на дъното при дърпане нагоре и пускане се вижда оловото прави крива линия всичко е от настройките на чувствителностаmixman написа:Хмммм ,а аз чепарето не си го виждам. Явно другия риболов ще трябва да му обърна повече внимание ...
Encho-master- ...........................
Брой мнения : 21 Рожд.дaта : 05.12.1967
Години : 53
Абе и точното положение на сондата си оказва значение. Все пак си прави конус и като не е съвсем наместена и галош няма да видиш. При мен чепарето се губи дори само да си мръдна дупето към другия борд! А не е да съм много пълничъкEncho-master написа:Вижда се като линия надолу като го пусна пред лодката като падне на дъното при дърпане нагоре и пускане се вижда оловото прави крива линия всичко е от настройките на чувствителностаmixman написа:Хмммм ,а аз чепарето не си го виждам. Явно другия риболов ще трябва да му обърна повече внимание ...

D.Dimitrov- глоб.модератор
Брой мнения : 1328 Рожд.дaта : 21.05.1970
Години : 50
Айде Мънци, нова генерация 12 тега те тичай към булстар....
EU_BG_akademika написа:Айде Мънци, нова генерация 12 тега те тичай към булстар....
Ти акъл имаш ли?

Ама има и добра страна - някой ще намаже със стария сонар на Мънци!

antares- глоб.модератор
Брой мнения : 1961 Рожд.дaта : 14.06.1960
Години : 60
antares написа:
Ама има и добра страна - някой ще намаже със стария сонар на Мънци!![]()
![]()
Да ще го даде между 1000-1500лв

Де късмет деEU_BG_akademika написа:antares написа:
Ама има и добра страна - някой ще намаже със стария сонар на Мънци!![]()
![]()
Да ще го даде между 1000-1500лв![]()
![]()

ДЯДО ИВАН- ...........................
Брой мнения : 2923 Рожд.дaта : 14.10.1972
Години : 48
Ш гу дъдье за ко муй, нали ще земе другия....ДЯДО ИВАН написа:
Де късмет деТаман съм на етап покупка на сонар
Ти на сладководен ще ходиш ли?
Не. Там работа нямам. Дядо е морско чедо и бере домати само от морето
Искам хубав сонар за море 

Последната промяна е направена от ДЯДО ИВАН на Вто 13 Яну 2015 - 12:43; мнението е било променяно общо 1 път
тогава за какво ти е като на Мънцата?ДЯДО ИВАН написа:Не. Там работа нямам. Дядо е морско чедо и бере домати само от морето![]()
Щото е хубав.Ако имаш нещо в предвид -казвай.EU_BG_akademika написа:тогава за какво ти е като на Мънцата?ДЯДО ИВАН написа:Не. Там работа нямам. Дядо е морско чедо и бере домати само от морето![]()
Страница 6 от 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Страница 6 от 9
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|
» С лодка в морето - 2021
» Под-Тема : Сладководни риби в България - коментари, допълнения и въпроси.
» ИАРА - ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО РИБАРСТВО И АКВАКУЛТУРИ
» Light Rock Fishing
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
» Помощ при избор на сонар
» ЗАБРАНЕНО, ЗАБРАНИ за Гърция.
» MotorGuide - стойка за РИБ лодки
» Продавам газова печка за отопление
» Риболов на река Факийска-Бургаско
» Продавам газова печка за отопление
» Риби на борсата
» С лодка в морето - 2020
» Къде кълве барбун в момента