ХАМСИЯ-маринована
ХАМСИЯ-маринована
И като сме запукали темата за хамсията,ето и рецепта от мен за мариноване,като рецептата става и за цаца,дребна илария,барбуня,че може и уклей да се направи така...-НО ТОВА СА ПРОПОРЦИИ ЗА ДРЕБНА РИБА
Искам също да кажа,че по този начин и ако се спазва всичко което съм написъл,рибата става една идея по-БЕЗСОЛНА от стандарта.Който харесва по-безсолно това е рецептата!!!
Аз чистя хамсията светкавично по следния начин:
-хващам я за тялото и с остър нож режа под главата докато усетя,че съм отрязъл кокала,в този момент с рязко движение на ножа в обратна посока,главата с червата се отделят от тялото...Резултата е пефектно отрязана и изчистена рибка,с добро темпо от 5кг/час....
-изчистените риби преминават през гивгир,докато изтече кървавата вода и се слагат в тенджера в която наливам солена вода/яйцето да изплува до левче/един пръст над рибата.Така рибата престоява ТОЧНО 12 часа,след което се измива един път с чиста вода.
-тогава в тенджерата наливам пак един пръст над рибата оцет разреден 50/50 с вода,с който рибата стои 6-7 часа.
-изцеждам без да мия за около час от оцета и подреждам в буркани с малко черен пипер на зърна и дафинов лист.Който обича и бахар може да сложи,а и на копър носи...
-накрая се залива с изтинало олио/преди това сгорещено до пушек/,като олиото може да се сложи и преди рибата,като така по-добре се ,,обезвъздушава''...
Аз съхранявам бурканите в хладилник за всеки случай/особенно ако има мехури въздух в средата на буркана/и се консумират след минимум седмица с много лук/праз/бяло вино или бира.
Искам също да кажа,че по този начин и ако се спазва всичко което съм написъл,рибата става една идея по-БЕЗСОЛНА от стандарта.Който харесва по-безсолно това е рецептата!!!
Аз чистя хамсията светкавично по следния начин:
-хващам я за тялото и с остър нож режа под главата докато усетя,че съм отрязъл кокала,в този момент с рязко движение на ножа в обратна посока,главата с червата се отделят от тялото...Резултата е пефектно отрязана и изчистена рибка,с добро темпо от 5кг/час....

-изчистените риби преминават през гивгир,докато изтече кървавата вода и се слагат в тенджера в която наливам солена вода/яйцето да изплува до левче/един пръст над рибата.Така рибата престоява ТОЧНО 12 часа,след което се измива един път с чиста вода.
-тогава в тенджерата наливам пак един пръст над рибата оцет разреден 50/50 с вода,с който рибата стои 6-7 часа.
-изцеждам без да мия за около час от оцета и подреждам в буркани с малко черен пипер на зърна и дафинов лист.Който обича и бахар може да сложи,а и на копър носи...
-накрая се залива с изтинало олио/преди това сгорещено до пушек/,като олиото може да се сложи и преди рибата,като така по-добре се ,,обезвъздушава''...
Аз съхранявам бурканите в хладилник за всеки случай/особенно ако има мехури въздух в средата на буркана/и се консумират след минимум седмица с много лук/праз/бяло вино или бира.
RAAZIEL- ...........................
- Регистриран на : 30.01.2010
Брой мнения : 272 Рожд.дaта : 15.12.1975
Години : 45
Страница 1 от 1
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите
|
|
» КЪДЕ КЪЛВЕ КАЯ В МОМЕНТА?
» NIKGEO - ГАЛИН
» Риболов на река Факийска-Бургаско
» КЪДЕ КЪЛВЕ ЗАРГАН В МОМЕНТА?
» С лодка в морето - 2021
» Под-Тема : Сладководни риби в България - коментари, допълнения и въпроси.
» ИАРА - ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ПО РИБАРСТВО И АКВАКУЛТУРИ
» Light Rock Fishing
» КЪДЕ КЪЛВЕ КЕФАЛ, ПЛАТЕРИНА И ИЛАРИЯ В МОМЕНТА?
» Помощ при избор на сонар
» ЗАБРАНЕНО, ЗАБРАНИ за Гърция.
» MotorGuide - стойка за РИБ лодки
» Продавам газова печка за отопление
» Продавам газова печка за отопление