GO FISHING BG.ForumsClub
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Апнея за начинаещи

+7
д-р Коко
rikitikitavi
ivo_shogun
baretata
Любак
roko koko
Valyo68
11 posters

Страница 1 от 2 1, 2  Next

Go down

Апнея за начинаещи Empty Апнея за начинаещи

Писане  rikitikitavi Пон 16 Фев 2015 - 19:15

Апнея за начинаещи.

Както обикновено зимата е време за разбор и обмисляне. Прекарвайки няколко изминали години през главата си забелязах ,че съм влязал в нещо като затапване на апнеята си. Докато ми бяха за цел попчетата бях стигнал (преди много години де) до 4,30 минути статична и към 2 минути динамична апнея. Което водеше до два – три изстрела и две попчета на едно гмуркане. Тогава карахме на принципа на хипервентилацията. Сега това се доказа като грешен метод. Явно и тялото ми го отхвърли и аз почнах гмуркане почти без раздишване. Карах на принципа отпускане-три четири вдишвания и надолу. Като резултат се получаваше 60-80 секунди динамична апнея. Достатъчна за спокойни риби и на ръба при стрелба на стресирани платерини.
Четейки из нета се оказа,че въпреки многото теми за апнеята повечето от начинаещите гмуркачи не са си направили труда да разберат или просто не са успели разбрали идеите описана в статиите. Оттам и се е получило едно припряно и нервно гмуркане. Едва ли не страх,че времето няма да стигне за гмуркане и чакане на риби,че и стрелба, а да не говорим за изплуване. Което води до кофти резултати и лежане на пет-шест метра по трийсетина секунди. Повечето от нещата обаче са на психологическа основа(основно от четенето на разни не-съвсем коректни мнения- „днес покорих осем метра. Успях да лежа цели двайсет секунди” и други подобни.). Казано в прав текст. Един нормален човек с няколко опита може спокойно да премине 2 минути статична апнея без каквито и да е теоретични знания.
Оттук нататака ще опиша една основа на базата на която аз започнах да се тренирам. Та нали от мързел и аз се докарах да не ми е комфортно на дъното.
Резултатите бяха видими още на втория ден. После накарах и един познат да пробва и при него се получиха нещата. с малко повечко побутвания де.
Искам обаче да предупредя. Това не е нито най-добрия метод, нито най-правилния. Просто е лесен. Това може да се приеме само за някаква основа.
Ако човек наистина иска да достигне максимума на своите възможноти е по-добре да се запише на курс за това. Има ги в Гърция.
Така. Основната идея за техниката е взета от книгата на Лагутин –Азбука на подводния риболов. Който желае може да си я прочете. След това се прибавят и съветите на Джоржо Дапиран от филма му за подводен лов на кефали и лавраци. Вкарани са и малко техники от Йогата.

ЦЕЛ-да се постигне постоянна над 2 минути динамична апнея. При желание да се надмине 2:30 минути. Това означава да се прехвърли психологическата граница от 3 минути статична и да се опитаме да покорим 4тата и 5тата минута.
Ясно е,че всички тези високи цели ще ги постигнем бавно(няма да стане за два дена я). Ама до началото на сезона време много. Също е ясно,че ще се наложи и доста работа по намаляне на потреблението на кислород от организма. Или казано с дтуги думи-трябва да се научим и да отпускаме тялото.
Ами след като ви дотегнах в всичките тези писаници да започваме.

Да започнем с коремното дишане.
Идеята му е чрез мърдане на диафрагмата да вентилираме долната част на белия дроб –обема,който повечето хора не ползват. Започваме със мърдане на корема. Отпускаме гърлото и съвсем леко почваме да вдишваме. В същия момент почваме да надуваме корема. Като приключим с това започваме пак лекичко издишване със свиване максимално навътре на корема.
Пробвахте, почуствахте се тъпо и нищо не стана. Не се претеснявайте. Легнете по гръб и опитайте отново. По-лесно е нали. Сега. Това е упражнение дето трябва да почне да ви учи да мърдате диафрагмата си. Ами пробвайте отново и се „заслушайте” в тялото си. Сякаш има някакво движение там. Все пак се оказва,че това с коремното дишане е загубена работа. Щото след няколко такива опита и се налага човек нормално да си поеме въздух. Така и трябва. Като за постоянни упражнения може да почнете да си движете корема напред-назад. Когато се сетите и където ви е възможно. Дрябва да се изградят малко мускули там. Което разбира се води до мускулна треска само на корема. Не е страшно. С времето се усеща едно помпане в областта на диафрагмата. Това е естинското коремно дишане. То се прави с горната част на корема. Ади сега да пробвате горното упражнение ама като движете основно само с горната част на корема. Сега се усеща и едно дишане и нуждата дълбоко да се вдиша е намаляла.
За коремното дишане техники в нета много. Може и от там да си харесате някоя.
Засега оставаме с основното упражнение. Да мърдаме максимално навътре корема за да се направят мускули, които после ще ползваме.

Сега е ред да се учим да отпускаме мускулите си.
Това е нещо, което много помага и в нормалния живот. Така се почива по-добре и се спи по-отпочиващо. И се заспива по-бързо.
За начало ни трябват примерно четири големи възглавници или нещо подобно(голямо, меко и не особено тежко). Лягаме удобно на леглото по гръб. Слагаме върху краката и ръцете си по една възглавница. Отново се наместваме удобно. Почваме да си отпускаме тялото. Започваме от краката. Вдишвате бавно. Издишвате бавно и отпускате краката. Пак вдишвате бавно и пак издишвате и отпускате. Като усетите ,че сте успели почвате с ръцете. (важно е възглавниците да не ви тежат много,че да ви спрат притока на кръв).отново вдишвате бавно и издишвате бавно. На издишване отпускате ръцете и краката. Като успеете сте направили първата крачка. Сега пробвайте да направите пълно отпускане на тялото. Запомнете усещането на възглажниците. Как са натежали и отпуснати вашите крайници. Така. Сега да почнем упражнението на сериозно. Махате възглавниците. Лягате удобно. Ръцете и краката в положение все едно има възглавници върху тях. Ако ви е леко хладно се завийте с нещо леко. Почвате пак дишане с отпускане. Първо краката. Представяте си тежестта на възглавниците. Отпускате и постепенно усещате как краката ви натежават и се отпускат и направо се размазват. Добре. Продълчавате пак бавно и леко да си дишате и минавате на ръцете. Пак отпускате и отпускате. После почваме тялото.И него отпускаме на всяко издишане. Вече сте отпуснали цялото си тяло. То е направо размазано и мускулите са се отпуснали толкова много.Сякаш не може да ги накараме да извършат никакво движение. Направо кеф. Така. Остана да отпуснем и мозъка. Нали там харчим и най-много кислород. Пак прослушваме отпуснатото ни тяло и почваме да отпускаме лицето, устата. Затворили сме очи още отдавна. Отпускаме и клепачите. Сега. Вдишвате –леко задържате-издишвате. Почва трудната част. Почваме да освобождаваме мислите. Забравете за това какво ще правите, какво трябва да правите и къде сте. Спомнете си плаж с кристална, топла вода. Как сте се отпуснали във топлата вода и се наслаждавате на самото усещане. Само вие и морето сте. …май не става. Мозъка скача накъдето си иска. Пак. Пробвайте. Сетете се за спокоен момент. На топло и тихо……... Май заспахте.Събудихте ли се вече. Така. Време е за надигане и почване на делничните ангажименти. Преди лягане пак пробвайте техниката.

Сега трябва да съберем двете техники. Преди сън лягаме в леглото и след като отпуснем тялото упражняваме коремно дишане. За в началото го правете леко и бавно. Старайте се да мислите само за вдишване и за издишване. Разбира се в синхрон с вашето дишане. Като понатрупате малко опит(примерно след два-три дена) започнете постепенно да задълбочавате коремното дишане. В началото тези опити ще ви развалят отпускането ама не се отказвайте. Вдишвате ,задържате малко, издишвате. Така примерно три-четири вдишвания. После пак няколко леки неангажиращи вдишвания и отново дълбоки. Следете да не ви стане дискомфортно по какъвто и да е начин. Всякакво туптене, замайване, причерняване и разни подобни главонеразположения са сигнал за хипервентилация. Спирате с упражненията. Отпускате се или ставате.

След като сте оттренирали всичко по-горно и ви е комфотрно да се отпускате в леглото да вземете да се пробвате и на една апнея. Повтаряме пак стъпките. Отпускаме. Дишаме. Вдишваме ведъж малко по-дълбоко, втори пат по същия начин. После издишваме напълно и при последното вдишване разпъваме и чат от гръдния кош.( Ако обаче напълним до откат и гръдния кош се получава едно чувство сякаш сме глътнали топка и дискомфорт,който пък намаля апнеята ни).Задържаме. Почна ли да ви се замайва главата, да ви бръмчат зъбите, да ви причернава или да чувсвате ,че потъвате. Не? Страхотно. Успели сте да раздишате правилно. Сега почвате да броите бавно на ум. Нали сме със затворени очи и не виждаме часовника. Най-лесно се брои така:
1,2,…..9,10,1,2,3…..9,20,1,2,…..9,30. като стигнем минутата и пак почваме 1,2,3..9,10…
Какво стана с задържането. Май много дойде всичко накуп и се оплетохте малко. Нищо не е сташно. Пробвайте пак.( А ако наистина искате и малко предизвикателство то всяка цифра си я представяйте в съзнанието си.Ама това при подводен риболов няма да го правите. Там съзнанието ни е необходимо да следи за риби и да ги мери добре.)
Хайде пак да се пробвате. Този път предполагам всичко е почти идеално. Е повечето време нещо ни убива на гърба…ма това са подробности. До колко успяхте да преброите. Почти до минута и половина предполагам. Следващия опит ще ви изненада приятно. Със сигурност ще останат броени секунди до покоряване на двете минути.

Вече сте на фазата експерименти. Всеки сам трябва да си намери колко пъти как да вдиша. Колко пъти и как да раздиша. Това се променя според настроението на човек,но с много малко тренировки се усеща настроението на тялото ни.
Всяка тренировка започва с малко задържане.Често е и под двайсет секунди. Постепенно комфортното ни време за задържане се увеличава. След няколко дена опити вече постоянно трябва да минавате двете минути. Все пак този тип упражнения са скучни. Минути наред нищо не правите. Ама няма да се отказвате. Пет-шест опита и почвате да правите нещо друго. Като ви дойде музата може пак да се пробвате.

Дотук всичко това е статична апнея. Развивайте си я. Наслаждавайте се на отпуснатото си тяло. Запомнете тези усещания. Те са основата на динамичната апнея.

Сега вече имате техниката. Почвате да тренирате при всеки полъх на желание от ваша страна. Когато поусвоите малко дишането без да го мислите много много почнете коремно дишане прав. Лесно се усвоява. Седнал обаче не е добра идеята. За поза седнал само мърдане на корема.

Дотук добре.Почваме нова тренировка. Сега както сте изправени се постарайте да отпуснете максимално всичките си мускули. Затворете очи. Спокойно, няма да паднете. Продължавайте с отпускането и почнете бавно коремно дишане. Леко. Сега вече бавно отворете очи. Усещането е странно. Нали. Направете две малко по-дълбоки вдишвания и след това едно максимално дълбоко. При последното се стараете гръдния кош да не се разпъва много. Щото почва да ви пречи въздуха в него и разваля отпускането. Поели сте си въздух. Почнете бавно да броите наум. До коя цифра стигнахте? Ако сте минали 30 е идеално за първи опит. Сега повторете отначало. За втори опит е нормално да сте преброили( ама разбира се,че може да гледате голямата секундна стрелка на стенния часовник. Това си е ваша тренировка) до към 90-100.

Това по-горе е едно нормално раздишване. Сега го повтарям на крачки:
Отпускане на тялото заедно с коремно дишане
Две-три по уплътнени вдишвания.
На максимум издишване с прибиране на вътре коремната стена.(онази тренировка от началото е за този момент)
Максимално дълбоко коремно вдишване и средно повдигане на гръдния кош (колко да е това стрено сами ще откриете).
Задържане
Не трябва да се получава световъртеж,изтръпване,главоболие или подобно антиполезно за нас нещо.
Трябва да се усеща покой,отдалеченост от тялото (и как краката ни са стъпили на пода. Ама това са неудобствата от липса на басеин за тренировки).
За да ни е успешна динамичната апнея, трябва да се научим да изключваме всякакви странични и не необходими мисли и мускули.
Започваме с ходенето. Реално то имитира разхода на кислород по време на едно гмуркане. Помните как бавно се движат плавниците при гмуркане ,нали? Значи и така бавно трябва да ходите. Крачка,две,три. Забаване. Спиране за секунда. Пак крачка…
Просто е.

Почваме тренировката. Спирате. Отпускате всички мускули и бавно дишайки коремно тръгвате да се разхождате. Трябва да усещате ударите на сърцето си и мислено да се опитвате леко да ги забавате. Нека сте съсредуточени вътре във вас. Трябва да повървите няколко минути без да усетите някакво напрягане или увеличение на пулса си. Не забравяйте да сте отпуснати и да не мислите за странични работи. Направете няколко опита. Успахте ли да усетите ка сякаш се носите из въздуха. Не успяхте. Спокойно следващия път ще го усетите.Като усвоите спокойното годене с дишане почваме с динамичната апнея.

Спирате. Отпускате. Раздишвате.Издишвате. Взимате въздух задържате и пак тръгвате. Бавно. Отново целта е да сме спокойни и отпуснати. Пулса ни в началото е бавен,но с намаляне на кислорода в кръвта ни почва да се увеличава. За начало не е пречка. Все пак сърцето ни не трябва да се опитва да ни излезе през ушите.
Опитайте. Не сте забравили и да броите наум нали. За в началото ще успеете да покорите цели 30тина секунди. После че са примерно 40. Няколко пъти ще са все толкова и след това от веднъж ще скочите и на минута. Когато преборите една минута сте преборили своята вътрешна граница. Вече сте сигурни във себе си. Няколко опита(ама не веднага. Отпразнувайте първата минута покорена в динамичната апнея като спрете тренировката) след това и сте минали цели 20 секунди след минутата. Това е страшно много време под водата. Можете да легнете на 7 метра, да седите цяла минута на дъното и да изплувате. Страхотно. Не сте забравили нашата цел . Нали. Да покорим двете минути. Ами то не е останало много. Повечко тренировки и желание трябва. Може да си представяте едно гмуркане. Времето на планиране към дъното(15 секунди). После търсене на място за засада между камъните(10 секунди), заставане неподвижно за изчакване(20 -30-40 секунди). Изплуване(10 секунди). Това е упражнението.Ама хич и да не ви пука,че ви се е наложило да си вземете въздух точно преди да почнете да изплувате. В началото може рязко да получавате много силен порив за вдишване. Тогава се пробвайте да задържите вдишването само четири секунди и си вдишайте. С това макар и дребно задържане над желанието на тялото почваме да преминаваме това,което сме смятали за наша граница.

Сега да утежним тренировките. Тялото ни трябва да свикне да се движи с ниско съдържание на кислород в кръвта без да създава паника. Намерете си някакво леко изкачване. По-стръмна улица, стълби. Каквото ви е удобно. Раздишайте и почнете в много, много бавно темпо да се изкачвате. Май не става. Отиде на двайстата секунда и толкова. Скокойно. Това е нормално. Реално това е много тежко упражнение и целта му не е толкова голям период на задържане,колкото постоянна работа на тялото ни при нски нивана кислород и изграждане на доверие на самите нас към…нас си.

Което и упражнение да правите тялото трябва да е отпуснато,а при раздишване да не усещаме напрягане. След поемане на въздух трябва да ни е удобно.

Сега се опитайте при последното поемане на въздух да вземете още малко повече въздух. Усетете как диафрагмата ви буквално загребва въздуха. Как гръдния кош повдига долната си част за да поеме още малко обем. При изчакването стойте спокоини.Не бързайте да си поемате въздух при първите пориви. Не сте под водата и няма страшно. При получаване на пориви за вдишване се старайте да отпускате мускулите на тялото си. Трудно е. Колкото успеете все е добре. С това не трябва да се прекалява обаче. Не трябва да ви боли гръдния кош или да ви причернява. Упражненията трябва леко и плавно да се изпълняват. Отпускането и доверието в нашите възможности са последните цели в нашия урок. Знайте,че имате въздух.
Най-големите ви врагове са нервите,притеснението,паниката,стегнатите мускули и причерняването. Избягвайте ги.
Приятни тренировки и Наслука.
Успешен ЛОВ на всички.
rikitikitavi
rikitikitavi
...........................
 ...........................

Регистриран на : 25.02.2010
Брой мнения : 2279 Рожд.дaта : 12.05.1975
Години : 47

Върнете се в началото Go down

Апнея за начинаещи Empty Re: Апнея за начинаещи

Писане  spear Вто 17 Фев 2015 - 12:50

Поздравления за положения труд Ники! Полезно четиво не само за начинаещи, но и за напреднали.

Искам да добавя нещо към твоя труд. Аз също извървях доста път заради апнеята, дори 2 години и на йога курсове ходих с цел да изуча пранаяма(различните видове дишания). След всичко преминато установих за мене си, че от менталната подготовка по-важно за апнеята няма.
Защо понякога само с едно вдишване можеш да направиш завидно дълга апнея а друг път колкото и вида дишане да владееш и 20 пъти да раздишаш правиш кратка и мъчителна апнея?
Отговора е в самовнушението.
Най-добрата книга на българския пазар е "Самовнушението в древността и днес" от Никола Петров:
[You must be registered and logged in to see this link.]
Човека е описал всички техники на самовнушение ползвани от най-добрите фридайвинг инструктори.
Това е 2-то издание, по-обширно от 1-то което може да бъде свалено безплатно ето тук:
[You must be registered and logged in to see this link.]
погледнете страница 25 за пример.
Владеенето на техниките за самовнушение описани в книгата помагат не само за гмуркането, но и за много стресови ситуации в живота.
spear
spear
...........................
 ...........................

Регистриран на : 25.02.2010
Брой мнения : 179 Рожд.дaта : 24.02.1965
Години : 57

Върнете се в началото Go down

Апнея за начинаещи Empty Re: Апнея за начинаещи

Писане  boysa Чет 19 Фев 2015 - 9:46

Благодарение на Ники, че намира време да ме подканя и мотивира за седмица по тази система стигнах от 40сек. динамична до 1мин. и 40 сек.
повече от доволно
дори и бях малко настинал та както каза Ники дишането помага и на настинката така и беше.
Снощи благодарение на Ники и на Юлиян стигнах 1,50 в два поредни пъти на динамична. Но не продължих много време с тренировката. 
Правя програмата около половин час. Първо малко статична после динамична. Докато ми харесва и ми втръсне. Ма днес май имам лика мускулна треска.
До края на седмицата се надявам да мина 2 мин. 
 
Нека ако има някои, които е почнал да се занимава да сподели от къде е тръгнал, колко е тренирал и докъде е стигнал.
Поздрави на всички неуморни ученици и на всички професионалисти!
boysa
boysa
...........................
 ...........................

Регистриран на : 19.06.2012
Брой мнения : 906 Рожд.дaта : 22.08.1976
Години : 45

Върнете се в началото Go down

Апнея за начинаещи Empty Re: Апнея за начинаещи

Писане  spear Чет 19 Фев 2015 - 11:24

Аз се бях докарал до 5 минути 6425deb86829a0af9178 докато правех таблици преди няколко години. Таблиците са система от 8 раздишвания и 8 апнеи в този ред - раздишваш 30 сек и правиш апнея 1 минута, пак 30 сек раздишване и апнея 1 минута и 20 секунди(примерно), пак раздишваш 30 сек и апнея 1 мин и 40 сек. Тоест раздишването винаги е едно и също време а апнеята я увеличаваш с 10, 15, 20 или 30 секунди всеки път. Техниките за самовнушение естествено си вървят паралелно, без тях няма успех. Всеки ден правех по 3 таблици на диванчето в продължение на 6 месеца - зимния период. След това повече не съм правил таблици. Започнах да бягам, спрях цигарите и наблегнах на менталната подготовка.
Не съм гмуркал от 2 месеца, но съм сигурен, че ако сега вляза в морето след 20 минути ще направя апнея 2 минути на 10 метра sunglasses2
spear
spear
...........................
 ...........................

Регистриран на : 25.02.2010
Брой мнения : 179 Рожд.дaта : 24.02.1965
Години : 57

Върнете се в началото Go down

Апнея за начинаещи Empty Re: Апнея за начинаещи

Писане  Valyo68 Чет 19 Фев 2015 - 11:53

Има много безплатни програмки за статична Апнея, дори и за андроид: например тази: [You must be registered and logged in to see this link.] Добро помагало, за в службата:-)
Valyo68
Valyo68
...........................
 ...........................

Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 56 Рожд.дaта : 29.03.1968
Години : 54

Върнете се в началото Go down

Апнея за начинаещи Empty Re: Апнея за начинаещи

Писане  ivo_shogun Пет 20 Фев 2015 - 14:49

Та днес се престраших и аз да опитам на сухо тренировка за апнея :$ започнах да гмуркам средата на миналия сезон до голяма степен благодарение на Бойса, който ми помогна и с екипировка и много безценни съвети,които изобщо не му се свидеха, за което съм му благодарен много. До днес не бях тренирал апнеата си на сухо като изтеглих приложението на Вальо и направих една табличка с апнея до 60сек и реших да опитам"динамична " (ако може да се каже обикалянето в офиса и правене на чай) издържаха 1.40, втори опит 2.10; трети 2,30 и последено на 2,45 преди да ми гръмне главата на :рок:  опитах отново но не можах да изкарам повече и реших да приключа с опитите. Това е засега от мен надявам се повече колеги да споделят та да се придобива повече информация за нашето хоби. Поздрави
ivo_shogun
ivo_shogun
...........................
 ...........................

Регистриран на : 14.06.2014
Брой мнения : 79 Рожд.дaта : 13.05.1981
Години : 41

Върнете се в началото Go down

Апнея за начинаещи Empty Re: Апнея за начинаещи

Писане  roko koko Пет 20 Фев 2015 - 15:58

Пробвал ли си се друг път да си тренираш апнеята ,щото за от раз тренировка си е сериозно време 2.45 за динамична апнея :аххх: .....и взех да се надъхвам и аз ако е така,колкото и да ме мързи.
roko koko
roko koko
...........................
 ...........................

Регистриран на : 14.09.2010
Брой мнения : 4391 Рожд.дaта : 23.04.1975
Години : 47

Върнете се в началото Go down

Апнея за начинаещи Empty Re: Апнея за начинаещи

Писане  ivo_shogun Пет 20 Фев 2015 - 16:55

Специално за апнея не съм тренирал никога,но си спортувам постоянно и се стремя да не излизам от форма целогодишно. Обикновено фитнес и ако успея веднъж на сседмица две правя 10км вморската но в еднакво темпо за по час, което явно ми помага
ivo_shogun
ivo_shogun
...........................
 ...........................

Регистриран на : 14.06.2014
Брой мнения : 79 Рожд.дaта : 13.05.1981
Години : 41

Върнете се в началото Go down

Апнея за начинаещи Empty Re: Апнея за начинаещи

Писане  rikitikitavi Пет 20 Фев 2015 - 19:00

абе хубаво е че си зарочнал и ти се получава ама,много зориш,тялото си.
като почнат поривите за вдишване не е най добрия вариант да ги мачкаш.
полученото туптене е знак че бъркаш малко.ако получиш,и причерняване значи баркаш
много. прочети пак статията ако обичаш.,времето което си успиал да постигнеш,от
толкова малкозначи че добре си управляваш тялото за което те поздравявам.
карай смело по таблиците на спеар. със сигурност ще июаш огромен напредак.
ако пък успееш да,си сложиш и една снимка за да те видим, обещавам да тезамакна
някъде напролет да погледаме,платерини и евентуално да им гръмнем
rikitikitavi
rikitikitavi
...........................
 ...........................

Регистриран на : 25.02.2010
Брой мнения : 2279 Рожд.дaта : 12.05.1975
Години : 47

Върнете се в началото Go down

Апнея за начинаещи Empty Re: Апнея за начинаещи

Писане  ivo_shogun Пет 20 Фев 2015 - 23:31

признавам си че прескочих метода за коремното дишане в отпуснато състояние поради факта че вечер покрай семейството и начина ми на живот не ми е комфортно. опитах днес на работа след "натискането" от страна на Боян да запиша някакви резултати. все пак това не е както под вода и винаги мога да си поема въздух когато реша и може би заради това се заинатих да видя колко мога! под вода съм далеч далеч по предпазлив и не мисля че съм изкарвал повече от минута и малко досега! тупкането в сърцето не съм усещал но може би при обдишването нещо греша или просто притока на толкова кислород си ми замайва леко главата. има какво да чета и уча много и ще се радвам да има и кой да ми показва :)
ivo_shogun
ivo_shogun
...........................
 ...........................

Регистриран на : 14.06.2014
Брой мнения : 79 Рожд.дaта : 13.05.1981
Години : 41

Върнете се в началото Go down

Апнея за начинаещи Empty Re: Апнея за начинаещи

Писане  boysa Пет 20 Фев 2015 - 23:57


Какво подканяне то направо си беше изнудване, ма си се справил с апнеята добре. Е като си тръгнал да ма издаваш, да кажа и аз тогава. Та днес като ми каза колко си стигнал си помислих , че е на статична и после като разбрах, че си се разхождал и напред назад направо си викам затварям и почвам да тренирам. Ма там дет бях никак не ставаше. Просто някак не можах да си успокоя пулса ма направих два три опита и се отказах. Та заплахата ми беше шега, но като гледам и без това вече не важи. Виж прочети пак темата и разкажи подробно как го правиш, как чувстваш така нещата щото аз не разбирам и като дойде Ники да не се излагаме ми да се представим добре.
Гледам поставената му задачата си изпълнил без да те подканям. И Мястото е добро.
Ма ти много бързо учиш май до година аз ша взема да уча от теб.
Поздрави Иво и продължавай да пишеш и да тренираш!
boysa
boysa
...........................
 ...........................

Регистриран на : 19.06.2012
Брой мнения : 906 Рожд.дaта : 22.08.1976
Години : 45

Върнете се в началото Go down

Апнея за начинаещи Empty Re: Апнея за начинаещи

Писане  rikitikitavi Съб 21 Фев 2015 - 1:31

ivo_shogun написа:признавам си че прескочих метода за коремното дишане в отпуснато състояние поради факта че вечер покрай семейството и начина ми на живот не ми е комфортно. опитах днес на работа след "натискането" от страна на Боян да запиша някакви резултати. все пак това не е както под вода и винаги мога да си поема въздух когато реша и може би заради това се заинатих да видя колко мога! под вода съм далеч далеч по предпазлив и не мисля че съм изкарвал повече от минута и малко досега! тупкането в сърцето не съм усещал но може би при обдишването нещо греша или просто притока на толкова кислород си ми замайва леко главата. има какво да чета и уча много и ще се радвам да има и кой да ми показва :)
аве аз имах в предвид да погледнеш за отпускането и нещата които трябва да се избягват.
това умишлено да се ограничаваш в престоя си под водата е лоша идея.
води до реален дискомфорт и някакси поражда притеснние.
раздишваш лягаш на дъното и се кефиш на гледката.
докато не получиш сигнал че е време да излизаш.
всички тези неща за седене на дъното по часовник са за гмуркане над 12 метра.
тогава нямаш този повик за въздух.
радвам се че бойса се е навил да ти помага.така и той си изяснява нещата по добре.
кефите ме какви сте ентусиасти и сега се налага да дигам и аз нивото за да
не се излагам

високооткатна и силноритаща пушка.а и аз да вдигам нивото,че да не се изложа много
като се запознаем.
ама аз сам намислил едни нововъведения дето уж би трябвало край варна да мидадат
няколко риби повече на влизане.
то не е тайна де ...някаква 40сантиметрова,
rikitikitavi
rikitikitavi
...........................
 ...........................

Регистриран на : 25.02.2010
Брой мнения : 2279 Рожд.дaта : 12.05.1975
Години : 47

Върнете се в началото Go down

Апнея за начинаещи Empty Re: Апнея за начинаещи

Писане  ivo_shogun Пон 23 Фев 2015 - 15:45

И така след сполучливия старт,два дена се опитвам на работа ама стигам само до 2те мин. Така че Бояне ще трябва доста да се потрудим 12666
ivo_shogun
ivo_shogun
...........................
 ...........................

Регистриран на : 14.06.2014
Брой мнения : 79 Рожд.дaта : 13.05.1981
Години : 41

Върнете се в началото Go down

Апнея за начинаещи Empty Re: Апнея за начинаещи

Писане  boysa Пон 23 Фев 2015 - 16:48

А така... нещо не правиш, както трябва. Прочети още няколко пъти темата на Ники и това, което е писал Spear. Аз също нещо не съм у форма. Просто тези дни мислите ми за заети........
И не намирам това спокойствие.
На 1,50 съм още.
boysa
boysa
...........................
 ...........................

Регистриран на : 19.06.2012
Брой мнения : 906 Рожд.дaта : 22.08.1976
Години : 45

Върнете се в началото Go down

Апнея за начинаещи Empty Re: Апнея за начинаещи

Писане  boysa Сря 25 Фев 2015 - 10:54

Нямам много подобрение в апнеята щото нещо мислите ми не са свободни, но днес поставих рекорд в службата.
та почти винаги използвам стъпалата, когато трябва да ходя по етажите.
До скоро стигах до третия етаж.
 Миналата седмица стигнах до четвъртия а днес до площадката между четвърти и пети. Сградата е стара и има 22бр стъпала от етаж до етаж.

Това без да се напрягам и при първият порив спирам
boysa
boysa
...........................
 ...........................

Регистриран на : 19.06.2012
Брой мнения : 906 Рожд.дaта : 22.08.1976
Години : 45

Върнете се в началото Go down

Апнея за начинаещи Empty Re: Апнея за начинаещи

Писане  boysa Пон 2 Мар 2015 - 21:55

Днес на статична в басийн на три пъти броях до 150.по десет и на всякя десьтка чуках с пръст п.беше пълно с деца малки и големи скачапа щуряха и се смяха мяа аз вали съм с отпуснати мускули и съснание хич не ми пречеха. Та не съм тренирал апнеи от доста време но тренирам коремното дишане. Помага ма незнам кво ша става като спра и зигарите.
boysa
boysa
...........................
 ...........................

Регистриран на : 19.06.2012
Брой мнения : 906 Рожд.дaта : 22.08.1976
Години : 45

Върнете се в началото Go down

Апнея за начинаещи Empty Re: Апнея за начинаещи

Писане  boysa Вто 3 Мар 2015 - 21:44

Днес съм на 180. Водата е топла към 30 С това помага. Ръцете когато са под вода по добре се отпуска тялото.Може кръвта така по дое да се движи.Апнеата се подобрява ма пак се обади болката в кръста. Спорта тази зима беше малко и сега като се раздвижих разсвежих и болката. Та подготовката трава да е и с физически упражнения през неактивният сезон. Щщото така и пропуснах предният.
Поздрави на всички и пишете за резултатите си и как тренирате.
boysa
boysa
...........................
 ...........................

Регистриран на : 19.06.2012
Брой мнения : 906 Рожд.дaта : 22.08.1976
Години : 45

Върнете се в началото Go down

Апнея за начинаещи Empty Re: Апнея за начинаещи

Писане  ivo_shogun Вто 3 Мар 2015 - 22:50

Поздравления за добрите резултати и усилията, които влагаш в тренировките и за волята която проявяваш :) Знаем че е много трудно да се мотивираме и да опитваме като идиоти да се измъчваме с подобни упражнения, но явно дават резултати! Най добрия резултат ми се струва, че е самото трениране и желанието за самоусъвършенстване и провокиране на волята и характера ни в подобна насока :) До сега след 4-5 опита не можах да мина повече от 2,50мин. дин. апнея на сухо, но ми е много любопитно как ще е под вода :)) Надявам се като споделяме тия си "вели" опити (спрямо вещите в спорта) да предизвикаме и други колеги да споделят и поупражнават с нас:) Поздрави!
ivo_shogun
ivo_shogun
...........................
 ...........................

Регистриран на : 14.06.2014
Брой мнения : 79 Рожд.дaта : 13.05.1981
Години : 41

Върнете се в началото Go down

Апнея за начинаещи Empty Re: Апнея за начинаещи

Писане  rikitikitavi Сря 4 Мар 2015 - 3:28

значи имай в предвид,че в този форум много харпунджии няма. не очаквай някакви
коментари. всичко което напишеш остава..основно за теб. след време прочиташ
какво си мислил и си правиш изводите.
колкото до гмуркането то може спокойно да считаш за открит сезона. водата вече
е с поносима температура и без проблем се изкарва половин един час.
в момента има раци и е започнала миграцията на кефалите от езерото към делтата
на дунав. отделно баш сега в брега ги има онея настъпаните попчета дето имат
и копчета. ама те пък завранени от закона и трябва с повишено внимание да се
подхожда.
така, че иди се топни и после пиши как е апнеята икакво сивидял. наслука.
пп много съмдалече иначе да съмоткрил отдавна сезона. а и да видиш морската
вода като мастика е едно незавравимо усещане
rikitikitavi
rikitikitavi
...........................
 ...........................

Регистриран на : 25.02.2010
Брой мнения : 2279 Рожд.дaта : 12.05.1975
Години : 47

Върнете се в началото Go down

Апнея за начинаещи Empty Re: Апнея за начинаещи

Писане  baretata Сря 4 Мар 2015 - 19:57

Ники водата в морето е около 5-6 градуса, много е студена и едва ли колегата ще може да прави някакви сносни апнеи. След двадесетина дни се надявам поне 10 градуса да стане и мятаме каята. Най-добре се тренира апнеята с попчетата, много съм доволен от тия тренировки. Късо харпунче и бой по попардаците.
baretata
baretata
...........................
 ...........................

Регистриран на : 26.05.2009
Брой мнения : 307 Рожд.дaта : 20.10.1965
Години : 56

Върнете се в началото Go down

Апнея за начинаещи Empty Re: Апнея за начинаещи

Писане  Любак Сря 4 Мар 2015 - 20:11

baretata написа:.............. След двадесетина дни се надявам поне 10 градуса да стане и мятаме каята. .......

А дано ....... ама надали Златко. sunglasses2
Любак
Любак
глоб.модератор
глоб.модератор

Регистриран на : 21.05.2009
Брой мнения : 11756 Рожд.дaта : 19.07.1953
Години : 68

Върнете се в началото Go down

Апнея за начинаещи Empty Re: Апнея за начинаещи

Писане  baretata Сря 4 Мар 2015 - 21:38

Любак  аз съм дебела глава, мога и утре да вляза за попчета, ама няма да ми е комфортно, ама щом с лодките са почнали да вземат тук-там, да се надяваме скоро да се постопли водата и да почваме сезона.
baretata
baretata
...........................
 ...........................

Регистриран на : 26.05.2009
Брой мнения : 307 Рожд.дaта : 20.10.1965
Години : 56

Върнете се в началото Go down

Апнея за начинаещи Empty Re: Апнея за начинаещи

Писане  boysa Сря 4 Мар 2015 - 22:48

Днес нямам подобрени ма умората беше голяма.Вече и в басейна ми свикнаха и не ме мислят заудавник. Имаше въпроси от сорта Are you Ок. Та и след като женами ме натискаше по гърба да стоя под вода детето дее плува де не бяхме странна гледка
ПМа направо ги шашнахме.вече май ни уважават заради детето дет се учи да плуво и вече преплува басийна. Ма днес ми вика Тате ти ме натискай по гърба да видя колко ще издържа под вода.
boysa
boysa
...........................
 ...........................

Регистриран на : 19.06.2012
Брой мнения : 906 Рожд.дaта : 22.08.1976
Години : 45

Върнете се в началото Go down

Апнея за начинаещи Empty Re: Апнея за начинаещи

Писане  baretata Сря 4 Мар 2015 - 22:56

При статична апнея не трябва да те натиска по гърба, само може да си сложи ръката на гърба ти за да се чувстваш по спокоен. Просто легни във водата и се отпусни, като си пуснеш ръцете надолу и се успокоиш. Тогава ще видиш разликата, най-важното е да си спокоен, добре раздишал и да ти е комфортно във водата.
baretata
baretata
...........................
 ...........................

Регистриран на : 26.05.2009
Брой мнения : 307 Рожд.дaта : 20.10.1965
Години : 56

Върнете се в началото Go down

Апнея за начинаещи Empty Re: Апнея за начинаещи

Писане  ivo_shogun Пет 6 Мар 2015 - 19:52

Ники и на мен ми се струва студенка още въпреки, че гмурках до 10гр. есента! А и предполагам като ми затрепери задника от студ никва апнея нема да докарам :) нямам търпение да се гмурна отново и припомня хубавите емоции под водата :)) та до тогава се мотивирам поне веднъж на два три дена да отделя 15-20мин да раздишвам и за дин.апнея на сухо :)) та днес имах успех с резултата и вече стигнах границата която си бях поставил за цел от 3мин. направих 3 опита като първия на 2мин., 2,30 и 3,05 :) опитах отново но минавайки втората мин вече не ми беше много комфортно знаейки че вече постигнах близката цел. трябва да си поставя следващата вече :) само обърнах внимание че добрата апнея постигам сутрин на гладно! не знам има ли значение за другите това! Поздрави на всичко и наздраве, че ракийката много ми намига сега sausage
ivo_shogun
ivo_shogun
...........................
 ...........................

Регистриран на : 14.06.2014
Брой мнения : 79 Рожд.дaта : 13.05.1981
Години : 41

Върнете се в началото Go down

Апнея за начинаещи Empty Re: Апнея за начинаещи

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Страница 1 от 2 1, 2  Next

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите