GO FISHING BG.ForumsClub
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

КАКВА СТРЪВ ?

Go down

КАКВА СТРЪВ ? Empty Re: КАКВА СТРЪВ ?

Писане  bkd on Чет 28 Яну 2010 - 19:27

За мен най-предпочитаната стръв е трохата.Това подсказва ,че приоритет са ми реките .Използвам пресен/по възможност топъл/заводски хляб ,като 2 хляба ми стигат за двудневен излет- само за стръв.А иначе подхранката която ползвам пак е хляб ,като за един ден ми отиват около 7-8 хляба примесени с бял/може и какавида / и доувкусен с есенция ванилия. Стартовите топки обикновено ги "довтвърдявам "с царевично брашно ,за да останат по-трайно на облавяното място.След което периодично се подава по 2 топки/колкото портокал/ в интервал от 15-25 мин.А при извадена риба винаги след нея правя дохранване.Досега не съм използвал троха от изкуствен хляб ,а и като сме правили паралелен рибалов с колеги които изполват такъв,не съм открил някакво предимство -даже напротив.
По принцип съм привърженик на тестените примамки и подхранки :609c1f728720fb
bkd
bkd
...........................
  ...........................

Регистриран на : 02.01.2010
Брой мнения : 927 Рожд.дaта : 29.01.1961
Години : 59

Върнете се в началото Go down

КАКВА СТРЪВ ? Empty Re: КАКВА СТРЪВ ?

Писане  ПЛУВЧО on Чет 28 Яну 2010 - 19:58

Много общо понятие е това"стръв за риболов на плувка".От съществено значение е каква риба и къде ще се лови.Най използвана в моите риболовни излети е пинки и бял червей.Но пак казвам-зависи от това каква риба искаш да ловиш.За голяма риба-голяма стръв(царевица-млечна,сладка консервирана,и суха дори,жито,тлъст торен червей,дъждовен червей и т.н)и за дребуси(бял,пинки и вердевас).На вкус и цвет....
ПЛУВЧО
ПЛУВЧО
...........................
  ...........................

Регистриран на : 19.12.2009
Брой мнения : 7384 Рожд.дaта : 01.12.1970
Години : 50

Върнете се в началото Go down

КАКВА СТРЪВ ? Empty Re: КАКВА СТРЪВ ?

Писане  ???? on Пет 29 Яну 2010 - 10:14

Колега вердеваса е уникална стръв.И не е само за "дребуси",на нея налитат и едни от най големите екземпляри.Просто стръвта е адски апетитна и пуска доста кръвчица и дребната риба налита мигновенно.Но успееш ли да я отсееш големите рибоци са на линия.За съжаление не е масова стръв и трудно се намира
п.п На последното състезание Sensas къп ключа към хващането на едри шарковци е бил именно вердеваса.
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

КАКВА СТРЪВ ? Empty Re: КАКВА СТРЪВ ?

Писане  ПЛУВЧО on Пет 29 Яну 2010 - 11:01

Както сам казваш.Вердеваса е уникална,но не е масова стръв.Ползват я повече състезатели(предполагам и ти)понеже конкуренциата на състезание е по-голяма от колкото на обикновен риболов за кеф.А и цената е... другото на ум...Аз се причислявам към редовите любители риболовци или аматьори sunglasses2 както се казва,и ползвам по достъпни(и по цена) стръв и примамки. sunglasses2
ПЛУВЧО
ПЛУВЧО
...........................
  ...........................

Регистриран на : 19.12.2009
Брой мнения : 7384 Рожд.дaта : 01.12.1970
Години : 50

Върнете се в началото Go down

КАКВА СТРЪВ ? Empty Re: КАКВА СТРЪВ ?

Писане  ???? on Пет 29 Яну 2010 - 12:58

Цената не е кой знае колко висока(2лв за доза),а с една доза за обикновен риболов си идеален.Въпроса е че трудно се намира(добива).Например в Пловдив се намира само на едно място вердевас за кука.А за дребния(фуил) е бая зор.
Вердеваса е ключова зимна стръв при пложение че рибата е мудна и не се храни нормално.А когато е активна(когато се затопли) наистина белия,оцветения,кастери и торни червей са за предпочитане.А да не забравяме и растителната стръв......
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

КАКВА СТРЪВ ? Empty Re: КАКВА СТРЪВ ?

Писане  ПЛУВЧО on Пет 29 Яну 2010 - 14:19

65ace96196811c664645 135d02aa35ad75a2cb71
ПЛУВЧО
ПЛУВЧО
...........................
  ...........................

Регистриран на : 19.12.2009
Брой мнения : 7384 Рожд.дaта : 01.12.1970
Години : 50

Върнете се в началото Go down

КАКВА СТРЪВ ? Empty Re: КАКВА СТРЪВ ?

Писане  ???? on Чет 4 Фев 2010 - 10:16

Ще постна рецептите за приготвянето на три вида стръв, които ползвам постоянно- ТЕСТО, КУС-КУС и ЖИТО:


ТЕСТО:

Постоянно имам в багажа две-три 10-кубикови спринцовки и 1-2 бр. 5-кубикови , освен това кутийка с капаче на винт и около 150-200гр. бяло брашно . За "нощви" ползвам капачка от дезодорант с равно гладко дъно с вместимост около 100мл. Като "забърквам" на място действам по следния начин- гребвам в капачката вода от водоема , не повече от един сантиметър, след това с атрактор(спрей МВДЕ)-"фъс", два-три пъти в капачката или едно пакетче ванилия във водата, след това сипвам брашно почти до горе и яко "месене" с показалеца на ръката до получаването на топка ЖИЛАВО тесто , може да се капва по малко вода или да се добавя по малко брашно ако пропорцията не е улучена точно , после пак с показалеца и тестото на него се пълнят 10-кубиковите спринцовки (това количество е за два броя и малко остава за 5 к.) Лятото се прави по-гъсто , а зимата по-рядко . Как се слага-хваща се куката(12/14 номер , бяла, късо стебло) за опашката с лявата ръка и с дясната със спринцовката се навива 3-4-5 навивки , върха трябва да е покрит!!! По принцип на тесто се лови "над дъното" но има и изключения!!! Може и да се оцветява , жълто , червено и.н. с боя за яйца или сладки-в брашното или във водата Винаги нося повечко спринцовки понеже постоянно ходя с приятели дето не могат да си го забъркат

Друг вариант е готово тесто за банички- сутрин, на тръгване се минава през баничарница и се купува една баничка във вид на тесто- изключително жилаво и издръжливо на кука!


КУС-КУС

Да споделя аз как го приготвям. Най-напред искам да обърна внимание че кус-куса го деля на два вида:
1. Всички видове български кус-кус
2. Гръцки кус-кус "MISKO", и всякакви други тестяни изделия с тази марка
Разликата е във времето за варене , освен това гръцкия леко жълтее , иначе подготовката е следната- слагам на котлона съд с вода (не много голям , но по-дълбок) като във водата предварително слагам три чаени лъжички захар и една чаена лъжичка сол (за овкусяване) След кипване на водата се изсипва кус-куса , обикновено варя по 1/3 от пакетчето и за дохранване и за стръв като се ЗАСИЧА ВРЕМЕТО с точност до секунда. Българския се вари 3 минути +/- 5 секунди , гръцкия 9.5минути +/-10 секунди , след което по най-бръз начин на чешмата с тенджерката и яко няколкократно промиване със студена вода!!! Оцежда се и се ароматизира с едно две пакетчета ванилия или друг ароматизатор. За да не залепват зърната се капват десетина капки олио , разбърква се добре , слага се в найлонова торбичка и в хладилника- това се прави вечерта преди излета. Така приготвения кус-кус седи като силикон на куката
(особено гръцкия) и става за многократно замятане . За кус-кус аз ползвам куки номер 18 , БЕЛИ , с късо стебло , Мустад ; може да се ползват и номер 16 , тънки тип "кристал".


ЖИТО:

Житото според мен е основен вид стръв за бабушки от късна пролет до късна есен , също така за каракуда , платика ,шаран,червеноперка Аз го приготвям по следната рецепта:
Една опаковка ( 0.500кг.) я промивам със студена вода на чешмата до като спре да отделя мътилка , след това наливам чиста вода около 5-6 см. над житото в тенджерка с капак(капака ще трябва после). Варя на силен котлон без никакви добавки до поомекване на житото (като се стисне с пръсти да е меко с твърда сърцевина) Сваля се съда от котлона и се отлива част от водата така че над житото да остане около един два сантиметра , слага се капака , съда се слага в по-голяма найлонова торбичка и се завръзва по възможност най-плътно .Тази "конструкция" с увива няколкократно в някое старо одеало-така както се подквасва кисело мляко и престоява около1.5-2 часа. След отвиването житото е поело изцяло водата и е запарено , зърната са с големина на малки царевички като една част са затворени а друга, леко разпукнати-за всеки вкус. Промива се многократно със студена вода и се оставя да се оцеди за няколко минути в гевгир. Връща се обратно в тенджерката , овкусява се с три равни отгоре супени лъжици пудра захар и една лъжица сол за горещия сезон или обратното 3/1 сол/захар за по-хладния .Аз ползвам за ароматизиране течни ароматизатори и спрейове на МВДЕ , също така ванилия , канела и степчета "ягода" "горски плодове" "къпина" "малина" "череша" - на 0.5 кг се слага половин степче (болеро) , обикновенно след овкусяването деля житото на две , с два аромата. Разбърква се добре и от вечерта се слага в найлонови торбички в хладилника . Ползвам бели куки номер 14/16 прави с дълго стъбло ; за шарани специално ползвам куки номер 14/16 COLMIC "серия N500".

:b23b8673c6466f
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

КАКВА СТРЪВ ? Empty Re: КАКВА СТРЪВ ?

Писане  jasonsmith on Чет 4 Фев 2010 - 17:10

Евалата Бачо Илия за обяснението! Аз, тъй като съм пълен лаик, от около 6 месеца ходя активно на риболов, главно на плувка, ми прави впечатление, че през повечето излети успешната стръв ми е в повечето случаи пинки за по - дребна риба, въпреки че на него кълват и по-големи, и торен. Също на някои реки е много успешна стръв местните земни червеи :). Затова е хубаво винаги да имаш една лопатка под ръка, за всеки случай :)
jasonsmith
jasonsmith
...........................
  ...........................

Регистриран на : 12.01.2010
Брой мнения : 158 Рожд.дaта : 14.07.1980
Години : 40

Върнете се в началото Go down

КАКВА СТРЪВ ? Empty Re: КАКВА СТРЪВ ?

Писане  nasco2 on Чет 4 Фев 2010 - 23:28

jasonsmith написа: Също на някои реки е много успешна стръв местните земни червеи



Не че имам голям опит на плувка , но това е доказано и не само на реки, и не само червеи, в зависимост от сезона всичко до водоема: скакалци,мамарци,щурци, всичко което щъка около брега.
nasco2
nasco2
...........................
  ...........................

Регистриран на : 19.01.2010
Брой мнения : 5686 Рожд.дaта : 30.06.1972
Години : 48

http://www.softparket.com

Върнете се в началото Go down

КАКВА СТРЪВ ? Empty Re: КАКВА СТРЪВ ?

Писане  valmet on Пет 5 Фев 2010 - 9:39

Хайде и аз да се включа в темата!Много пъти е ставало въпрос за една от любимите деликатеси на шарановите риби-дървояда.
Наблюденията ми на въпросната ларва,са за улова по р.Марица,също така искам да допълня,че мое лично мнение е,че няма нищо общо между дървояда и ларвите на някакъв вид бръмбар,които се намират на десетина и повече сантиметра в почвата.
Дървояда се предпочита от шаран,кефал и сом,като последната риба не съм я улавял на тази вид стръв.Не изключвам и друг вид риби.
Най-добри успехи на дървояд съм имал(и не само аз) през зимата.Стръвта се търси в изгнили пънове и стволове на дървета,но стига да не са влажни и мокри-там не съм откривал ларви,както и в сърцевината на върба.Също така може да се търси и в не изгнили дърва за огрев,но там ларвите са доста по-малки като размер.Съхраняват се в кутийка с дървени стърготини,на добре защитено място от студ и топлина.За намирането на дървояда е необходимо да имате под ръка остра тесла със здрава дръжка.
Сигурен съм че дървояда живее доста време в сърцевината на дървото,понеже вкъщи повече от 2 год си имам в една мебел и почти всяка нощ чувам как си похапва.
Според големината на ларвите,се избира и подходяща кука за риболов,като на по-голяма кука може да се нанижат няколко дървояда.

Дървояд
Земна ларва

П.П.-На земна ларва нямам уловена риба
valmet
valmet
...........................
  ...........................

Регистриран на : 29.05.2009
Брой мнения : 443 Рожд.дaта : 07.02.1977
Години : 43

Върнете се в началото Go down

КАКВА СТРЪВ ? Empty Re: КАКВА СТРЪВ ?

Писане  ???? on Пет 5 Фев 2010 - 12:21

Относно белите червеи и пинките като стръв, по-долу пействам подробна информация по всички въпроси които ги касаят:

КАКВА СТРЪВ ? IMAG0192
КАКВА СТРЪВ ? IMAG0193
КАКВА СТРЪВ ? IMAG0194
КАКВА СТРЪВ ? IMAG0195
КАКВА СТРЪВ ? IMAG0196
КАКВА СТРЪВ ? IMAG0197

dce6ea135d817e20cff5
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

КАКВА СТРЪВ ? Empty Re: КАКВА СТРЪВ ?

Писане  jasonsmith on Пет 5 Фев 2010 - 15:33

Бачо Илия отново поздравления за информацията, която сподели с нас!
Дълбок поклон!
jasonsmith
jasonsmith
...........................
  ...........................

Регистриран на : 12.01.2010
Брой мнения : 158 Рожд.дaта : 14.07.1980
Години : 40

Върнете се в началото Go down

КАКВА СТРЪВ ? Empty Re: КАКВА СТРЪВ ?

Писане  ???? on Пет 5 Фев 2010 - 19:22

Следващите материали са за торните и калифорнийските червеи:

Торни червеи:
КАКВА СТРЪВ ? IMAG0217
КАКВА СТРЪВ ? IMAG0218
КАКВА СТРЪВ ? IMAG0219
КАКВА СТРЪВ ? IMAG0220
КАКВА СТРЪВ ? IMAG0221
КАКВА СТРЪВ ? IMAG0222

Калифорнийски червеи:
По-долу е един споделен файл с информация в най-сбит и общ вид, относно отглеждането на калифорнийските червеи у нас:

http://dox.bg/files/dw?a=76f6188159

dce6ea135d817e20cff5 magnifier
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

КАКВА СТРЪВ ? Empty Re: КАКВА СТРЪВ ?

Писане  bkd on Нед 7 Фев 2010 - 16:44

Та така,след като Илийката е направил такава подробна презентация ,аз ще се опитам да Ви предложа нещо от моя "скромен риболовен" опит 488232
Почвам от кус-куса :217b315cad77fe тенджера+вода+сол /една лъжица -за кафе/+куса sunglasses2
И сега ДАЛАВЕРАТА/важи за всички варива кусоподобни/Меткаме тенджерето с вода на огъня докато заври ,като предварително сме сложили солта/ лъжица/,след като се кипне водата се слага куса и се следи magnifier ДОКАТО ЗЪРНОТО СТАНЕ МАТОВО ПРОЗРАЧНО :thumbsupsmiley .Това е критерий за всеки тестен продукт ,независимо от производителят и съставките му 484712
След като сте направили всичко това се слага в съда/в който сте варили/ една супена лъжица ОЛИО ,като с това целим да не се "степа"куса при риболова 484712

И за да бъде картинката пълна ,след като прехвърлите куса в плик с който ще отидете на водоема ,преди това можете да го "доувкосите" с аромат който сте решили/ванилия, карамел ,банан или на .............комшийката/ poorsmilie :dancingHappy_i

Абе що не си земете комшийката ,ами се занимавате с тоя ми ти кус-кус super
bkd
bkd
...........................
  ...........................

Регистриран на : 02.01.2010
Брой мнения : 927 Рожд.дaта : 29.01.1961
Години : 59

Върнете се в началото Go down

КАКВА СТРЪВ ? Empty Re: КАКВА СТРЪВ ?

Писане  bkd on Нед 7 Фев 2010 - 19:32

Кука,направо влезна в мисълта ми.......... :609c1f728720fb
Житото го пускам на завиране и като направи 5 /пет/ минути го оставям да престои поне 2 часа във водата в която го варя.И сега е момента за овкусяване......... на каквото и да е :609c1f728720fb
bkd
bkd
...........................
  ...........................

Регистриран на : 02.01.2010
Брой мнения : 927 Рожд.дaта : 29.01.1961
Години : 59

Върнете се в началото Go down

КАКВА СТРЪВ ? Empty Re: КАКВА СТРЪВ ?

Писане  ???? on Нед 7 Фев 2010 - 20:22

Житото най-добре става като се запари- след тия 5-6 минути, да се остави 1 см вода и после като се увие в някое старо одяло( вж. на предната страница). Във водата в която се вари не слагам нищо(сол/захар), щото не може да се свари и след това да се запари. При това запарване, зърната поемат всичката вода и стават едри като малки царевички; разпукват се леко, но не както е развареното жито. След два часа, промивам яко със студена вода, оцеждам го в гевгир и чак тогава го овкусявам(сол и пудра захар) и ароматизирам(обикновенно със спрей).

Колкото до белите червей, по-долу са няколко таблички само за ценители, относно скороста на пропадане на белия червей в зависимост от това, как е закачен на куката, вида на куката и дали куката е с контра:

КАКВА СТРЪВ ? Clip_image002

КАКВА СТРЪВ ? Clip_image003

КАКВА СТРЪВ ? Clip_image004

Относно червените червеи, все ми се върти една мисъл в главата, казана преди десетина години от Алан Скоторн: "....най-добрата презентация на червения червей е тогава, когато леко се оттласква с опашка от дъното..."

sunglasses2
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

КАКВА СТРЪВ ? Empty Re: КАКВА СТРЪВ ?

Писане  ???? on Нед 7 Фев 2010 - 21:18

kukata написа:
Относно закачането на червения червей..., не е ли според вида риба който ловим!? 373173

Не, не е според вида риба, а е според начина на хранене в момента; например: ако ловя уклей на един бял и уклеите за обезумяли от глад и не им пука какво е състоянието на "мишената", нанизвам червея отзад, напред по куката, като върха и контрата излизат на вън на 2/3-ти от дължината на тялото му. На уклеите не им пука, ако червея е леко смачкан и се хващат по 5-6 броя , без да се сменя червея. Има моменти обаче, когато на пипва, дори леко смачкан червей- тогава ги нанизвам от вън на вътре, на 1/3-та от задния край, като върха и контрата излизат навън през задния край; при всяко пипване и "не хващане" се презамята, като се проверява стръвта- сменя се при най-малкия "дефект". Понякога искат много подвижна и чевръста стръв- тогава го закачам само за кожичката на задника и празните кълванета са най-много...и т.н. и т.н...... Подобно е и с останалите видове риби; писах за уклейте щото обикновно се лови само на един бял и вариантите са най-малко!

503495
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

КАКВА СТРЪВ ? Empty Re: КАКВА СТРЪВ ?

Писане  ???? on Вто 2 Мар 2010 - 16:45

Още една статия за няколко вида стръв:

КАКВА СТРЪВ ? IMAG0135
КАКВА СТРЪВ ? IMAG0134
КАКВА СТРЪВ ? IMAG0142
КАКВА СТРЪВ ? IMAG0143
КАКВА СТРЪВ ? IMAG0136
КАКВА СТРЪВ ? IMAG0137
КАКВА СТРЪВ ? IMAG0138
КАКВА СТРЪВ ? IMAG0139
КАКВА СТРЪВ ? IMAG0140
КАКВА СТРЪВ ? IMAG0141

dce6ea135d817e20cff5
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

КАКВА СТРЪВ ? Empty Re: КАКВА СТРЪВ ?

Писане  ???? on Сря 7 Апр 2010 - 9:42

Есента като изсъхне магарешкия трън,с ножка цепите стеблото на долу,Почти във всеки трън има по един бел червей 2-3 пъти по-едър от обикновения в магазина,Клена мн го обича,За реката е супер стъв и се събира мн лесно,На слука,
Anonymous
????
Гост


Върнете се в началото Go down

КАКВА СТРЪВ ? Empty Re: КАКВА СТРЪВ ?

Писане  bkd on Нед 11 Апр 2010 - 17:59

Да ,така е ,но има и в торище /прегоряло/едни дебели бели какавиди на които клена просто е неустоим.........................Вервайте ми sunglasses2
bkd
bkd
...........................
  ...........................

Регистриран на : 02.01.2010
Брой мнения : 927 Рожд.дaта : 29.01.1961
Години : 59

Върнете се в началото Go down

КАКВА СТРЪВ ? Empty Re: КАКВА СТРЪВ ?

Писане  germanov.1974 on Вто 1 Окт 2013 - 21:47

bkd написа:Да ,така е ,но има и в торище /прегоряло/едни дебели бели какавиди на които клена просто е неустоим.........................Вервайте ми sunglasses2
...Не ти оспорвам мнението братле, но по-нашия край изобщо не му обръща внимание, независимо от сезонане знам 
germanov.1974
germanov.1974
...........................
  ...........................

Регистриран на : 15.09.2013
Брой мнения : 334 Рожд.дaта : 24.10.1974
Години : 46

Върнете се в началото Go down

КАКВА СТРЪВ ? Empty Re: КАКВА СТРЪВ ?

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите