GO FISHING BG.ForumsClub
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Мюре -начин на използване

+3
костреж
YordanDanev
rikitikitavi
7 posters

Go down

Мюре -начин на използване Empty Мюре -начин на използване

Писане  rikitikitavi Пон 19 Фев 2018 - 7:12

Мюрето-начин на употреба.

Почвам да пиша по тази тема подтикнат от коментар на колега. Всеки си има право на мнение и свой опит. Аз ще опиша нешата през призмата на няколко години работа с мюре.

Първо да напиша лов в бистра вода с мюре. Аз бистра вода от три години не съм случвал. И нямам идея как се случват там нещата.

Лов в мътна вода.
Първото което ми се набива на око като поставя мюрето е дистанцията на която да се отдръпна. Идеята каква е.  Сега говорим за лов край укрития. В първите гмуркания се търси пътеката на рибите. Засичат се покрай кои точно камъни минават рибите. Опитваме се да засечем и къде рибите правят чупка според релефа.  
После наместваме мюрето да е на пътеката примерно два три метра след чупката. Много е важно и да сложим същата височина както на  паасажите. При заложено мюре почваме да се отдръпваме назад до позиция на размиване на контура му.
Мерим се на метър в страни от мюрето насрещу пътя на рибите.
Да не забравя. Това горе описаното е при миграция в сравнително плитки места. Мюрето изпълнява няколко функции. Първо ни дава възможност да знаем дистанция на видимост. Второ. Отнема за секунда или две погледа наа рибите и те пропускат бавното изместване на харпуна. Трето издърпват понякога рибите метър по към нас и от там ние вече може да ги видим и стреляме. Тези всички неща са при пасажи държащи се  на няколко метра от камъните.
В моментите когато пасажите се   движат на педя от камъните мюрето плаши миграцията. Видим ли първото стряскане на пасаж си прибираме мюрето и всички такъми и по възможност ги вдигаме на някоя скала над водата. Ние съответно се залепяме с гръб ктм някоя ниша и гмуркаме с крака надоле. Избутвайки се с ръка надоле.
Летен лов на влюбени кефали. Реално там мюрето е в силата си. Тука вече разполагаме мюрето на  полянка. Пред най скришното укритие което може да намерим. Даже често се налага да гмуркаме на десетина метра от мюрето и по дъното да се промъкваме до укритието. Даже миналата година пореместих няколко скали за едно по добро укритие. При разположение на мюрето се стараем то да е на открито и към него да има отвсякъде достъп.  Та кефалите спокойно да го оглеждат.
Понякога видимостта е толкова малка, че протегната напред ръка не се вижда цялата. Тогава без мюре риба почти не се взема. В таз ситуация харпуна е под тялото ние сме издърпани напред до мяркане на мюрето и се мерим на няколко сантиметра пред или зад мюрето. Рибите се мяркат като сенки ама може да се вземе риба.
Летен лов на преминаващи пасажи. Когато рибите се връткат от място на място. В такъв момент мюрето е доста безмислено. Пасажите не се държат само по една пътека. Отделно и се плашат лесно. Единствената реално работеща стратегия в такива случаи е следната. Мюрето се поставя в позиция за влюбени кефали. Няколко пъти се ляга пред него. Ако има риби се чака там. Ако няма мюрето се оставя само а ние ходим да се гмуркаме педесетина метра в страни. През половин час наминаваме за някоя риба бонус.
Като цяло мюрето е една пречка в нормално харпунжииско гмуркане. Защото е обемно и мък ем към него още поне кило тежест. Позиционирането му ни разконцентрира. Вързани сме донякъде и към мястото дето сме го закотвили. Все неща пречещи на едно хубаво претърсване на района. Но когато знаем къде минава рибата и къде да застанем мюрето е един наш много добър помошник.
Нещо важно. Мюре без свирка е като шопска без сол и зехтинец(олио). Пак върши работа ама не баш както трябва.
Само музика без мюре е много по удачно от мюре без музика.
rikitikitavi
rikitikitavi
...........................
 ...........................

Регистриран на : 25.02.2010
Брой мнения : 2279 Рожд.дaта : 12.05.1975
Години : 47

Върнете се в началото Go down

Мюре -начин на използване Empty Re: Мюре -начин на използване

Писане  YordanDanev Пон 19 Фев 2018 - 20:48

Мислех си че мюре се казва само на юрдеците и патоците, интересна тема нещо ново за мене.
YordanDanev
YordanDanev
...........................
 ...........................

Регистриран на : 11.11.2009
Брой мнения : 627 Рожд.дaта : 25.02.1976
Години : 46

Върнете се в началото Go down

Мюре -начин на използване Empty Re: Мюре -начин на използване

Писане  костреж Вто 20 Фев 2018 - 12:19

Туй за мюрето ми допадна много и почти съм го направил но не попитъх за размер горе долу е към 35 -40 санта ие по шишкаво.
Благодарско на колегата за изчерпателното инфо sunglasses2 sunglasses2
костреж
костреж
...........................
 ...........................

Регистриран на : 27.06.2011
Брой мнения : 273 Рожд.дaта : 09.07.1965
Години : 56

Върнете се в началото Go down

Мюре -начин на използване Empty Re: Мюре -начин на използване

Писане  КИРО Вто 20 Фев 2018 - 17:37

Ники,голям Х ми е,в "мъглата" като гръмнеш мюрето вместо истинския кефал.
Абе как псуваш там на дъното? Много ли мехурчета вадиш ? не знам
КИРО
КИРО
администратор
 администратор

Регистриран на : 16.05.2009
Брой мнения : 21334 Рожд.дaта : 17.12.1957
Години : 64

Върнете се в началото Go down

Мюре -начин на използване Empty Re: Мюре -начин на използване

Писане  boysa Сря 21 Фев 2018 - 9:49

Мюрето много помага особено на самотници, като нас. Както казва Ники то ни е и компания. Не е хубаво да се стреля по него, но се е случвало. Особено когато дойде големият. Важна част от гмуркането с мюре е правилният начин на гмуркане. Много важно е и музиката която произвеждаме. Водата често е мътна. Рибите първо чуват звука и идват да видят какво става. Това е в тяхната природа. Те повечето усещат от колкото виждат. Затова почти винаги правят едно движение ляво, дясно да могат да преценят дали сме заплаха или камък. Когато има мюре то им привлича вниманието и това ни дава време за изстрел. Когато всичко е съчетано и е изпълнено добре удоволствието е най-голямо. Благодаря на Ники, че постоянно изпробва всякакви неща! Показвани ги и ги обяснява много добре!
boysa
boysa
...........................
 ...........................

Регистриран на : 19.06.2012
Брой мнения : 906 Рожд.дaта : 22.08.1976
Години : 45

Върнете се в началото Go down

Мюре -начин на използване Empty Re: Мюре -начин на използване

Писане  justinian Сря 21 Фев 2018 - 12:35

Аз също благодаря на Ники, че споделя опита си, но искам да споделя и своята лична позиция относно ползването на мюре, а тя е следната:
Мюрето отнема огромна част от удоволствието на подводния риболов. То дава на начинаещия харпунист измамното усещане, че вече знае "къде рибите пият вода", след като с негова помощ са успели да привлекат и вземат няколко екземпляра. Не ме разбирайте погрешно-не съдя и не упреквам никого. Просто споделям своята гледна точка. Със същия успех, вместо мюре, може да се ползва "гаца" пълна с хляб или друга захранка и рибите да идват като на стрелбище- къде остава спорта, спортсменството?... А ако сме двама непознати на "точката", той с мюре, а аз-без такова? Означава ли, че той вече е с повече  права, понеже първи е разположил парче боядисано дърво до камъните, където минава рибата? Ще си помислите-айде стига глупости, такова голямо море...има място за всеки. Така е, ама не точно. Питайте харпунджиите... Затова говорим за техниката на гмуркане "асансьор", затова сме със сигнални буйове, щото морето е голямо и "има място за всички".  
Огромна част от удоволствието на подводния риболов, поне за мен, е чувството на свобода, което изпитвам, когато плувам километри, изследвам собствените си възможности-на физиката и психиката, опознавам подводния свят със сетивата си и нося това познание в съзнанието си по начин, който постепенно ме превръща в част от този подводен свят. Затова трудно приемам месарщината, ползването на мюрета, харпуни с две и повече стрели и т.н. Тези средства не дават, а отнемат познание, ограничават и свеждат желанията до едно- на всяка цена да убия риба и колкото повече-толкова по-добре.
Самата идея за ползване на мюре предопределя мисленето- "отивам да убивам". Ограничава уменията до това, да си добре прикрит, статичен и да имаш някаква апнея- в случая и тридесетина секунди са достатъчни. Това е. Гмуркаш и изплуваш на едно и също място часове, виждаш едни и същи камъни и най-вече мюрето. Него го гледаш постоянно, дори и подсъзнанието ти го следи непрекъснато. Ако мине риба добре. Ако не мине-утре пак на същото място и същата техника.
Съвсем друго е да избереш правилната екипировка, да плуваш, да наблюдаваш и изучаваш, да разузнаваш терена, да намериш рибата, да успокоиш дишането и пулса, да избереш тактиката-динамична апнея с издебване или статична апнея с прикритие, да съобразиш силите и възможностите си-колко отдалечен си от брега, на колко метра и колко време гмуркаш, призиви на тялото -студено ми е, уморен съм, вятър, вълни, връщане до брега.... мога да изброявам още много. Това е за мен подводния риболов. И както казва един приятел, ако има и риба, то тя е бонус към изживяването.
justinian
justinian
глоб.модератор
глоб.модератор

Регистриран на : 17.09.2009
Брой мнения : 917 Рожд.дaта : 05.02.1970
Години : 52

Върнете се в началото Go down

Мюре -начин на използване Empty Re: Мюре -начин на използване

Писане  boysa Сря 21 Фев 2018 - 21:14

Съгласен. Много уважавам и се съгласявам и с двама ви. Няма нищо лошо да се пробва. Аз съм бил с Ники при лов с мюретата. Ако не си на ниво нещата пак няма да се получават. Гмуркаме през няколко метра и при мен не работи. Който е достигнал ниво мюретата той ще разбере дали му е добре или не.
Пробвах и видях че има ефект но не е моят начин.Аз не стоя на едно място дори и да е пътека. Но гмуркане за по малко от час с облични и съблича не и около 20 гмуркане.
Вземам рибка две вечерта си ги приготвям и почитам. Те са дар. Дали са повече е все едно и също чувство. Ако се споделят или подарят те пак са дар. Бонуса от Ватуса и на мен ми помага и приемам философията. Пак се извинявам и на всички. Това не е философияза повече риби а начин на риболов. Техника. Аз пробвах и се убедих че раоти. Който има нека сподели впечатлетия. Тук повечето се знаем и така ама може да си помогнем. ЗА финал да кажа че не бях Добър ученик и не я усвоих та мюрето подарих и на морето посвети.
Ааааааааоо да извинявате от телефона ич не става.
Утре ще се пробвам пак
boysa
boysa
...........................
 ...........................

Регистриран на : 19.06.2012
Брой мнения : 906 Рожд.дaта : 22.08.1976
Години : 45

Върнете се в началото Go down

Мюре -начин на използване Empty Re: Мюре -начин на използване

Писане  rikitikitavi Сря 21 Фев 2018 - 23:19

И аз да се изкажа. При този забързан живот от няколко години не съм имал свободата да съм цял ден за риба. Приоритети в живота. Та ,като знаеш, че в 10:00 най-късно трябва вече да си излязал от банята. И като знаеш, че съмва в 6:10 е логично, че нямаш много време за риболов. Всяка минута която прекараш в път в коя и да е посока ти се изважда от времето за риболов. Съответно или избираш най- близката възможна дестинация или си лягаш. Щото става малко безсмислено. Най-близката дестинация е буната на Траката. Там от колата скачаш в морето. И. ..това е едно от на безрибните места у нас. Въпреки стряскащите връзки с риба от там там просто риба почти не минава. Горе долу на половин един час се завъртат за по две гмуркания и е пустош. С мюрето реално дигаме много шансовете за стрелба ама на тази си буна, както и на другите няма де да одиш. Или седиш или излизаш. Та каквото и да ми казвате аз си обичам да си приготвя с любов уловената риба и се радввм ако успея да я уловя.
Обаче. Ако се откопча от вичко и се изнеса към Шабла,Черни Нос,Палеца. Просто гарантирам, че мюрето ще си съхне у дома. Там то просто няма работа с мене. Местата са обширни. Риба има наистина много и едно ограничаване на риболова поради наличие на мюре е напълно безсмислено.
Друго. Много от колегите не са гмуркали по Варненските буни. Щото е гадно и мръсно и безрибно. Ама ние имаме само това. Виж Поморииските са една друга бира...и фара им е на хубаво място....ммм размечтах се.
Като цяло. Мюрето е поредния инструмент. Дали ще се ползва или не си избира всеки според неговото си разбиране. Аз пиша как съм го използвал, но не карам никого да следва моите стъпки. Те са си само мои.
rikitikitavi
rikitikitavi
...........................
 ...........................

Регистриран на : 25.02.2010
Брой мнения : 2279 Рожд.дaта : 12.05.1975
Години : 47

Върнете се в началото Go down

Мюре -начин на използване Empty Re: Мюре -начин на използване

Писане  костреж Чет 22 Фев 2018 - 10:19

Да изработиш мюре е по голямо удоволствие от позването му, както в мухарството и правенето на изкуствени примамки .И когато те работят
удоволсвието е двойно :рок:
А сега разкажи и нещо за щракалките за кефаловите? sunglasses2
костреж
костреж
...........................
 ...........................

Регистриран на : 27.06.2011
Брой мнения : 273 Рожд.дaта : 09.07.1965
Години : 56

Върнете се в началото Go down

Мюре -начин на използване Empty Re: Мюре -начин на използване

Писане  rikitikitavi Чет 22 Фев 2018 - 12:38

Щтракалките за кефалови са общо взето три вида. Класифицирани според звука.
Първия е стандартната с зъбно колелце. Работи най добре при тихо море. Най лесно с нея се сменя мелодията. Някак си подходяща е повече за платерини и сякаш по малко за кефали. Звуците идвят сравнително нежни. Като комбинация от звуци са се представили слеените.
Бавно чкане четири пъти и палза 20секунди. После три цкания после две и палза минута.
Също джъът джъъът джъъъът и палза половин минута.
Еено чък две чък три много бързи чък пауза и еено чък.
Поредицата чък чъчък. Чък чачък. После тишина минута.

Втория тип е чукане камък камък. Дава привличане само на кефали. Работи при вълнение от половин метър до към метър. Звуците са три бързи чукания и тишина минута. Или две бързи чукания две секунди тишина още две чукания и минута тишина. Четири бавни чукания и после тишина до края.

Третия тип е с механизъм с ластик и парче метал удрящо се в друг метал. Прави се един удар и се чака. Слее половин минута или повече втори. Удачно е според капацитети за керал и лефер.

Еена разновидност на камъните е чукане с дръжка на харпуна по камъните. Ритъма е като при камъните ама работи при сревнително спокойно море.
Когато морето е бурно до степен да чувяме как се местят камъни по дъното звуците плашат рибите.
Когато имаме миграция работят съвсем нежните звуци.
При море иато езеро звуците трябва да са иато погалвяне или да ги няма.

Една разновидност на щтракалката е рщтриенето на пръсти или триенето на пясък между пръстите. Еено от трудно усвоимите за ритъм неща. Много резултатно за платерини и кефали но при грешен ритъм-сила вика зеленушки и атерини
rikitikitavi
rikitikitavi
...........................
 ...........................

Регистриран на : 25.02.2010
Брой мнения : 2279 Рожд.дaта : 12.05.1975
Години : 47

Върнете се в началото Go down

Мюре -начин на използване Empty Re: Мюре -начин на използване

Писане  Любак Чет 22 Фев 2018 - 18:09

defbb9c71e97924d0207  65ace96196811c664645  135d02aa35ad75a2cb71

Аз =подводничар= няма да стана  no2 , но ми харесва да Ви чета.
Сега си блъскам главата  question , как приложа тези Ваши изобретения в статичния дънен риболов от брега.  question

Ами нищо не измислям, но опитите продължават.


rikitikitavi написа: ...... Много от колегите не са гмуркали по Варненските буни. Щото е гадно и мръсно и безрибно. Ама ние имаме само това. .................

Аз бих допълнил : .......... целият залив е такъв.
Малко хора го знаят това, Но!!!!!!!!!!!!  истината е тази.

f0169589900b7bd305e7
Любак
Любак
глоб.модератор
глоб.модератор

Регистриран на : 21.05.2009
Брой мнения : 11756 Рожд.дaта : 19.07.1953
Години : 68

Върнете се в началото Go down

Мюре -начин на използване Empty Re: Мюре -начин на използване

Писане  rikitikitavi Чет 22 Фев 2018 - 23:39

Любак.
Напълно безмислено е да използваш подводни приоми в дъниия. Ние основно се стремим към преминаващите риби. А с въдица търсим хранещи се.
От мен един съвет :
Научете се, че маймуни с трици не се ловят ....и кефалови без захранка.
Направете си труда да попрочетете малко какво се слага за захранване. Не е само хляб. Отделете си няколко дена сега за да си приготвите атракторите па си ги сложете на малки торбички у фризера.
Прочетете малко теория за фидер риболова в големи реки. Щот е зима и има време.
А май месец пробвайте. Според моите проби май месец с добеа захранка спираш даже забързаните пасажни платерини за достатачно време да клъвнат.
rikitikitavi
rikitikitavi
...........................
 ...........................

Регистриран на : 25.02.2010
Брой мнения : 2279 Рожд.дaта : 12.05.1975
Години : 47

Върнете се в началото Go down

Мюре -начин на използване Empty Re: Мюре -начин на използване

Писане  rikitikitavi Чет 22 Фев 2018 - 23:41

Пп ако искаш последното го премести на правилното място
rikitikitavi
rikitikitavi
...........................
 ...........................

Регистриран на : 25.02.2010
Брой мнения : 2279 Рожд.дaта : 12.05.1975
Години : 47

Върнете се в началото Go down

Мюре -начин на използване Empty Re: Мюре -начин на използване

Писане  Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите